Hlavní navigace

Alternativa pro JPEG by mohla konečně uspět. WebP od Googlu již podporuje i Safari

22. 7. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google před šesti lety navrhl nový obrazový formát WebP, který měl za cíl nahradit JPEG. Sliboval stejnou kvalitu obrazu, ale soubory by měly o 30 % menší velikost. Účinnější komprese je důležitá pro ukládání fotek především na serverech. Provozovatelé služeb by rázem ušetřili třetinu kapacity, tj. nezanedbatelné finanční prostředky. Úspora se ale hodí také u foťáků nebo mobilů. Do interních úložišť nebo na karty by se vešlo více souborů.

JPG vs. WebP

WebP se za ty roky nadále zlepšoval. Google už jej nepasuje jen do role náhrady JPEGu, ale také formátů PNG a GIF. WebP totiž s novými profily umí ukládat data i bezztrátově, s alfakanálem/průhledností a poradí si i s animacemi. Podle Google může mít WebP v průměru o 22 % menší velikosti než PNG. Pokud by se srovnal obrázek s průhledností v PNG, pak WebP dokáže při využití ztrátové komprese se zachováním průhlednosti nabídnout až třikrát menší velikost souboru.

 

Formát však má jednu zásadní nevýhodu – téměř nikdo jej nepoužívá. Nedostal se do kompaktů ani (bez)zrcadlovek, nepodporuje jej Photoshop, ani jiné mainstreamovéé komerční editory (jen s doplňky). Zatím se mu „daří“ ve specifických oblastech. Google a Opera jej využívají u svých spořičů dat, Facebook zase v mobilní aplikaci.

MMF24

V prohlížečích si s ním poradí moderní verze Chromu, Opery nebo jiných browserů postavených nad Chromiem. Cnet si jako první všiml, že Apple naučil s tímto formátem pracovat Safari v iOS 10 a macOS Sierra. Z hlavních prohlížečů tedy chybí jen Firefox a IE/Edge.

Mozilla stále váhá, přestože otevřená povaha formátu je jí blízká. Podporu ale nejspíš v budoucnu přidá. Microsoft je s Edgem také mnohem přístupnější a lze přepokládat, že až se přidá Firefox, WebP se naučí i nástupce Internet Exploreru.

Byl pro vás článek přínosný?