Hlavní navigace

Velké e-shopové smíření: Alza se po šesti letech vrací na srovnávač Heureka.cz

21. 4. 2022

Sdílet

Zdroj: Alza
Heureka zase začne nabízet produkty z eshopu Alza.cz. Obě firmy se po téměř šesti letech opět dohodly na spolupráci v Česku i na Slovensku. Loni se přitom Alza podle svých slov stala navštěvovanějším webem než Heureka.

Produkty Alzy se nyní budou postupně do srovnávače Heureky (.cz i .sk) načítat, což na Slovensku probíhá již od minulého týdne a v Česku se start chystá. Mluvčí Alzy Daniela Chovancová pro Cnews uvedla, že situace se za 6 let změnila a zdůrazňuje, že s cenovými srovnávači spolupracují i v jiných zemích. Alza působí také na Slovensku, v Německu, Maďarsku a Rakousku. Loni v Česku vytvořila obrat 45 miliard korun a nakoupila na ní polovina národa.

Největší český internetový obchod odešel ze srovnávače Heureka v květnu 2016 v reakci na změnu vlastnické struktury Heureky. Jejím majitelem se tehdy za cenu 5,4 miliardy korun stala skupina Rockaway, která byla ovšem propojená s obchody CZC.cz a Mall.cz. Alza tehdejší spolupráci s Heurekou označila v tiskové zprávě jako rizikovou. Alza s Heurékou spolupracovala v posledních letech jen v rámci svých maďarských poboček alza.hu a arukereso.hu., jinde se kromě Slovenska jejich trhy nepřekrývaly.

Projekt Bez heuréky (zdroj: webarchive)
Projekt Bez heuréky (zdroj: webarchive)

Alza tudíž příliš nedůvěřovala nezávislosti srovnávače, Heureku opustila a spustila také projekt bezheureky.cz. Další velké obchody se nepřidaly, byť na svou stranu získala Alza desítky menších eshopů. Projekt však neměl dlouhý život, v roce 2016 jej po verdiktu soudu zrušil CZ.NIC a Alza zkusila projekt přesunout ještě pod doménu bezheureky.com (z nějž pocházejí také screenshoty výše). Alza se později podle soudu musela Heurece za některá vyjádření omluvit.

Alza Heureku přerostla

Heureka je nyní formálně jinou firmou v samostatné skupině Heureka Group a mimo obchody ze skupiny Mall; byť stále se stejnými majiteli. Alza také měla loni poprvé předehnat Heureku v počtu návštěv. Za jakých podmínek se obě firmy dohodly není známé.

„K postupnému napojování Alzy na Heureku dochází od minulého týdne. Heureka je nezávislý nákupní rádce a cenový srovnávač fungující nad celým e-commerce trhem a jsme rádi, že u nás zákazníci nyní najdou i nabídky od lídra trhu“, uvedl pro Cnews Jan Mayer, šéf české a slovenské Heureky.

zdroj: Alza, Heureka via Živé.aktuality.sk

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.