Hlavní navigace

Amazon uspíší projekt svého satelitního internetu. Místo Blue Origin využije rakety konkurence

20. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: Blue Origin
Amazon delší dobu plánuje satelitní internet. Zatímco Starlink Elona Muska už na oběžnou dráhu dostal více než tisíc satelitů a vypouští je již tři roky, Amazon nyní teprve oznámil, jak tam dostane ty své. S pomocí vlastních raket Blue Origin to nakonec nebude…

Projekt Kuiper je název satelitního internetu od Amazonu, jehož cílem je dostat na nízkou oběžnou dráhu 3236 satelitů. Jejich dosah má být 95 % populace a operovaly by ve třech výškových ladinách okolo 600 km. Výš to už kvůli latenci být příliš nemůže a kvůli pokrytí tak musí být satelitů hodně.

U Amazonu se čekalo, že si bude satelity vynášet sám pomocí společnosti Blue Origin, kterou rovněž vlastní Jeff Bezos. Jenže Amazon včera oznámil, že své satelity svěří raketě Atlas V. Amazon mohl jistě využít i služby SpaceX a možná by to pro něj bylo levnější, jenže by tím také podporoval svou přímou konkurenci. SpaceX si vynáší své satelity Starlink. SpaceX bude mít nyní také napilno, NASA si jej před pár dny vybrala k letu na měsíc.

Atlas V patří společnosti United Launch Alliance (ULA). Raketu pohání ruské motory RD-180 a Amazon s ní má kontrakt na prvních devět letů. ULA je také Bezosovým konkurentem, i když jen ve výrobě raket. Každý let může vynést desítky satelitů, starty proběhnou z mysu Canaveral na Floridě.

Takhle bude vypadat New Glenn Takhle bude vypadat New Glenn (foto: Blue Origin)

Amazon zatím neoznámil, kdy dojde k prvnímu startu. Na satelitní internet má od amerického telekomunikačního úřadu licenci, podle které musí do července roku 2026 spustit polovinu plánované kapacity. Což je zřejmě také důvod, proč si rakety nevynese sám. Vlastní raketa nazvaná New Glenn se tak k vynášení přidá, až bude hotová. Amazon totiž oznámil, že bude nakonec možná potřebovat více dopravců.

KL24

Amazon prozatím do projektu Kuiper investoval asi 10 miliard dolarů. Kromě satelitů vyvíjí i antény pro příjem satelitního internetu. Kromě Starline je na obzoru ještě další konkurent: OneWeb, který už má na orbitě něco přes sto satelitů, které tam vynáší ruské Sojuzy.

zdroj: Blue Origin, Arstechnica

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.