Hlavní navigace

Grafiky s refreshem GPU Polaris prý vyjdou, ale až později. Jako Radeon RX 590?

12. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: AMD

Tento týden už jsme tu jednou psali o zprávách, podle kterých prý AMD má po víc jak dvou letech od jejich uvedení vydat nové grafické karty založené na dalším (druhém) faceliftu či refreshi GPU architektury Polaris. Tyto zvěsti, podle nichž by možná refresh také mohl přinést 12nm výrobní proces místo 14nm, je asi zatím třeba brát hodně opatrně a skepticky. Ovšem zdrojů tvrdících, že se třetí generace Polarisu na trhu objeví, přibývá.  

Facelift prý bude, ale (nejdříve?) v listopadu

Jak už jsme psali minule, s tvrzeními o příchodu nových karet Polaris je ten drobný problém, že zprávu zatím nepotvrdily nějaké kvalitnější zdroje jako třeba VideoCardz. Přitom podle některých verzí měl Radeon RX 680 být ohlášen či odhalen snad již tento víkend. V takovém případě by ale bylo dost nemyslitelné, aby stále neexistovaly nějaké úniky specifikací, marketingových materiálů a třeba i fotky. Ke zprávám se nyní ale připojil web Fudzilla, jehož informace mají sice kolísavou úroveň, ale má prokazatelně přístup k některým zdrojům, které jsou hodně dobré.

Podle Fudzilly skutečně AMD chystá vydání refreshovaných Radeonů s čipy Polaris. Web ale uvádí, že jejich vydání není za rohem, ale více vzdálené. Podle jeho zdrojů by rozhodně mělo nastat až v listopadu (nebo snad nejdřív v listopadu), což by dávalo větší smysl. Fudzilla také upozorňuje, že značení ještě není známo nebo rozhodnuto. Tyto karty tedy nemusí být pojmenovány Radeon RX 680 (a RX 670), jak říkaly předchozí zprávy.

amd-polaris-10-gpuFudzilla nicméně píše, že by snad opravdu mohlo jít o GPU vyráběná 12nm procesem. To by mohlo zlepšit efektivitu a/nebo zvýšit pracovní frekvence čipů. Výkon by pak mohl stoupnout třeba až o 10–15 %, ale toto je asi spíš odhad redaktora Fudzilly, nikoliv informace založená na zjištěných parametrech. Po stránce výkonu bych tak s verdiktem počkal.

Polaris 30 jako Radeon RX 590?

Dále se objevil ještě jeden pramen čínský. Na Baidu údajný zaměstnanec firmy vyrábějící karty s čipy Radeon píše, že v plánu této společnosti se objevily grafiky označené Radeon RX 590. To by znamenalo, že refresh nebude značen jako nová řada 600, ale skromněji a asi přiměřeněji jako výkonnější verze stávajících karet RX 580. Precedent pro takovýto model by tak byl třeba Radeon HD 4890 navazující na kartu HD 4870.

MMF24

Nemůžeme samozřejmě vědět jistě, zda je příběh reálný. Na vyfoceném dokumentu sice stojí RX-590, jak můžete vidět, ale ten by se dal vcelku dobře zfalšovat. Nebo by také mohlo jít o označení vůbec nesouvisející s Radeony (Aktualizace: podle VideoCardz se skutečně týká Radeonů a pochází od firmy HIS). Pokud ale jde o poctivý únik, tak i tento zdroj se shoduje s tím, že refresh nevyjde v tento měsíc. Firma údajně má v polovině listopadu mít prototypy karet a vydání by odhadem mohlo být nejdřív na konci listopadu, nebo v prosinci.

Údajný dokument dokládající přípravy Radeonu RX 590 (Zdroj: Baidu) Údajný dokument dokládající přípravy Radeonu RX 590 (Zdroj: Baidu)

Uvidíme tedy asi až za pár týdnů. Ovšem pokud jsou přípravy nových Radeonů opravdu reálné, pak by se teď měly postupně začít objevovat hmatatelnější doklady. Pokud se nějaké dostaví, budeme vás informovat.

Byl pro vás článek přínosný?