Hlavní navigace

AMD dává k herním PC a notebookům dvě hry zdarma, ale musí být čistokrevné Ryzen+Radeon

10. 9. 2021

Sdílet

Zdroj: AMD
AMD teď bude dávat hned dvě hry zadarmo k nově pořízeným grafikám a procesorům. Ovšem kvůli kryptobublině to je opět jen k celým počítačům nebo notebookům. Podmínka je, že jak procesor, tak GPU musí být od AMD, což je kolikrát i problém najít (třeba by častější akce jako tohle pomohly?).

Minulý týden jsme tu měli novinu o bundlu Nvidie, která k počítačům a notebookům s grafikami RTX 3000 dává zadarmo hru Battlefield 2042. Akce s podobným bonusem ale teď je k exploataci i pro ty, kdo chtějí grafiku Radeon RX 6000. Také AMD kvůli kryptohorečce ale dělá to, že hru dostanete jen při koupi celého nového PC. Akce se liší v tom, že hry jsou hned dvě, ale kromě GPU se vyžaduje i to, aby procesor byl AMD Ryzen.

Hry zadarmo se dříve daly v časově omezených akcích dostat i při koupi samotné grafiky. Kryptohorečka ale přinutila firmy pozměnit pravidla těchto akcí tak, že jsou hry přikládány až k celému novému hernímu PC nebo notebooku. Ale v AMD se zřejmě rozhodli, že když už se pro využití tohoto bonusu požaduje celé PC, tak proč ji rovnou nesvázat i s procesory. Tato aktuální akce, která se oficiálně jmenuje Raise The Game, se tak týká jen počítačů, kde je jak grafika, tak procesor od AMD. Jde tak vlastně o jakousi odměnu pro ty, kdo si vyberou čistokrevně červeno-červenou kombinaci.

Na oplátku pak bundle obsahuje hry zadarmo dvě: jednak Resident Evil Village (Standard Edition pro PC) a pak novou připravovanou hru Far Cry 6, která by měla teprve vyjít za měsíc (7. 10.), takže ji snad ještě nemáte. To bude také standardní PC edice, ale jako malý bonus ještě dostanete nějaké kosmetické předměty do hry.

Bonus do Far Cry Bonus do Far Cry. Skutečné tričko a kšiltovka to bohužel nejsou, jen virtuální (Zdroj: AMD)

Abyste hry dostali, musíte koupit PC nebo notebook s Ryzenem a Radeonem RX 6000, ovšem jako obvykle to musí být u spolupracujících prodejců, abyste ke koupenému PC dostali potřebný kód nebo kupon. Akce by měla být dostupná i u nás, protože jako partneři jsou uvedené firmy Alza.cz, 100Mega nebo T. S. Bohemia (na Slovensku by zřejmě měla být využitelná u Datacompu). Na využití bude poměrně dost času, nabídka poběží od 9. 9. až do konce roku (31. 12.). Kupon nebo kód je pak třeba uplatnit do 29. ledna 2022. Tudíž tento bonus půjde využít s vánočními nákupy.

Požadavky: desktop

V desktopových herních počítačích se akce potenciálně týká strojů se všemi zatím vydanými kartami s architekturou RDNA 2: Od Radeonu RX 6900 XT přes 6800/6800 XT, 6700 XT a stačí i levnější nový Radeon RX 6600 XT.

Procesor počítače musí být buď Ryzen 5000 (od 5600X výš, včetně 65W OEM verzí 5800 a 5900), ale stačit budou i levnější modely z generace Zen 2 od Ryzenu 5 3600 výš (akce se netýká Ryzenů 3  a vynechaný je ještě Ryzen 5 3500/3500X. A z nějakého důvodu také Ryzen 5 3600XT – u toho by to možná mohlo být nějaká nedopatření, nebo se přestal prodávat). Nepočítají se ale Ryzeny s integrovanou grafikou, ani v generaci 5000.

V desktopech tedy asi nebude problém splnit požadavky na procesor, asi spíš budete bojovat s tím, jestli existuje taková konfigurace s grafikou Radeon a je v nabídce a na skladě. Poněkud méně vstřícné jsou požadavky u notebooků.

Konfigurace notebooků a herních desktopů na které se akce vztahuje Konfigurace notebooků a herních desktopů, na které se akce vztahuje (Zdroj: AMD)

Požadavky: notebooky

Tam hry dostanete k modelům s Radeon RX 6600M, RX 6700M i RX 6800M (takže všem zatím uvedeným mobilním grafikám generace RDNA 2), ale procesor musí být 35W/45W Ryzen 5000, akce neuznává Ryzeny 4000 „Renoir“. Nárok je od Ryzenu 5 5600H a 5600HS výš (modely 5800H/HS, 5900HX/HS, 5980HX/HS).

MMF24

Pokud byste akci chtěli využít, nezapomeňte si včas před 29. lednem (januárem) hry pomocí kódů vyzvednout, a také si ověřte, zda je ke koupenému PC nebo notebooku opravdu přiložen dotyčný kupon. Mělo by to být na objednávce/v popisu položky v eshopu výslovně napsané. Na Alze například včera byl v katalogu jediný (…) notebook, splňující požadavky, ale hra zadarmo u něj uvedená ještě nebyla. Výrobcům asi může trvat, než položky správně zaktualizují. Doufejme, že do konce roku se nabídka trošku zlepší, aby nám v ČR/vám v SR tenhle bundle vůbec k něčemu byl…

Zdroj: AMD

Byl pro vás článek přínosný?