Hlavní navigace

AMD chystá FreeSync přes HDMI, Radeon Fury bude odhalen 16. června [Computex]

3. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Technologii FreeSync AMD poslední dobou rádo prezentovalo na veletrzích. Na posledním Computexu jsme viděli prototyp, v němž byla podpora provedena jen updatem firmwaru. Něco podobného ukazuje AMD i letos: demonstraci FreeSync přes rozhraní HDMI. Firma chce totiž svou technologii zprovoznit i přes tyto výstupy, které momentálně dominují, zejména u levnějších obrazovek.

Na Computexu 2015 má AMD sestavu s neupřesněným Radeonem série R9 200 (pravděpodobně tedy něco s GPU Hawaii), na níž běželo demo FreeSync s větrnou elektrárnou. Monitor je ovšem připojen na výstup HDMI. Funkčně má vše běžet stejně jako na DisplayPortu, avšak HDMI pro takovéto použití zatím nemá nativní podporu. Potřebné úpravy jsou proto implementovány v ovladačích karty a v upraveném firmwaru elektroniky monitoru (má jít o standardní čip od Realteku, s nímž AMD demo připravilo). Přenosový protokol musí být také upraven, je ale použita fyzická vrstva HDMI 1.4a.

Demo FreeSync na monitoru připojeném přes HDMI
Demo FreeSync na monitoru připojeném přes HDMI

AMD chce podle svých slov FreeSync přes HDMI standardizovat stejně, jako se tak stalo ve specifikaci DisplayPortu 1.2a (rozšíření Adaptive-Sync). V jaké fázi tyto přípravy na začlenění do HDMI jsou, nevíme, u DisplayPortu byl ovšem třeba zhruba rok do příchodu prvním monitorů na trh. Pokud ale AMD uspěje a dostane variabilní frekvenci i do HDMI, otevřela by se cesta k tomu, aby se z FreeSync stala skutečně standardní vlastnost i v levných monitorech. V případě DisplayPortu mělo AMD výrobce elektronik pro LCD na své straně, takže by se snad standardizace rozšíření ve stylu Adaptive-Sync mohla podařit i v HDMI.

Demo FreeSync na monitoru připojeném přes HDMI

 

Fiji oficiálně, odhaleno má být 16. června

Na Computexu 2015 AMD také AMD prezentovalo své nejnovější highendové GPU Fiji, na němž má být založen Radeon Fury, a to veřejně a před kamerou. Čip v kompletním pouzdře i s HBM ukázala publiku šéfka firmy Lisa Su. Od minulého focení (kde GPU vypadalo jako po bahenním souboji v pevnosti Boyard) si už naštěstí někdo dal práci s odstraněním pasty a čip tedy můžete vidět v plném lesku. Z akce je na webu docela dost fotografií i video, které můžete vidět o kousek níž pod fotkami.

Zapouzdřené GPU Fiji s HBM na Computexu 2015Zapouzdřené GPU Fiji s HBM na Computexu 2015 (Zdroj: Hardware.fr)
Zapouzdřené GPU Fiji s HBM na Computexu 2015 (Zdroj: Hardware.fr)

 

Kromě toho AMD oficiálně oznámilo, kdy hodlá nové GPU odhalit – má se tak stát 16. června na E3, jinými slovy přespříští úterý. Podle dřívějších zpráv by tato akce mohla rovnou obnášet i papírové uvedení karet, i když fyzicky dostupné snad mají být až o týden později.

 

Aktualizace (4. 6. 2015):
Web WCCFtech včera vydal nové vizualizace karty, které můžete vidět níže. Bohužel neukazují, zda se uvnitř karty skrývá nějaký ventilátor pro chlazení napájecí kaskády, potvrzuje ale rozměr karty (vypadá to na nějakých 19 cm) a absenci výstupu DVI. Napájení má jinak zdá se celkem šest fází a je živeno dvěma osmipiny. Podle zatím neověřených zpráv je jinak výstup HDMI již generace 2.0.

Vizualizace Radeon Fury X (Zdroj: WCCFtech)
Vizualizace Radeon Fury X (Zdroj: WCCFtech)
Vizualizace karty Radeon Fury X (Zdroj: WCCFtech)

 

Levnější Fiji až později?

Vedlo toho oficiálního se mezitím stihly objevit i další zvěsti neoficiálního charakteru. Web SweClockers píše, že v prvním sledu by se zřejmě měl objevit jen výkonnější model s plně aktivním Fiji – ten se údajně má jmenovat Radeon R9 Fury X. Má-li SweClockers pravdu, pak asi levnější varianta R9 Fury s částečně ořezaným GPU (a pravděpodobně také s nereferenčními chladiči) nabrala určité záměrné či nezáměrné zpoždění, zatím ale nevíme, o jak dlouhou dobu se jedná.

 

KL24

Tento web také publikoval švédské ceny Radeonů série 300. Ty zdá se budou poněkud vyšší, než u stávajících grafik, i když SweClockers upozorňuje, že se zřejmě vztahují k nereferenčním modelům (údaje prý pocházejí od jednoho z výrobců). V tabulce uvádíme ekvivalent v korunách s přihlédnutím k rozdílné DPH, ovšem ceny u nás mohou být samozřejmě jiné a jak již bylo řečeno, jde o ceny konkrétních nereferenčních karet, které se mohou lišit od průměru.

Model GPU Švédská cena
Ekvivalent
Radeon R9 390X 8 GB Hawaii 4990 SEK 14 200 CZK
Radeon R9 390 8 GB Hawaii 4190 SEK 11 900 CZK
Radeon R9 380 4 GB Tonga 2790 SEK 7900 CZK
Radeon R9 380 2 GB Tonga 2490 SEK 7100 CZK
Radeon R9 370 4 GB Pitcairn 2090 SEK 5950 CZK
Radeon R9 370 2 GB Pitcairn 1790 SEK 5100 CZK
Radeon R9 360 2 GB Bonaire 1390 SEK 3950 CZK

Zdroje: AnandTech, VideoCardz, SweClockers (1, 2), Hardware.fr

Byl pro vás článek přínosný?