Hlavní navigace

AMD Kaveri: APU s jádry Steamroller je naživu a má řadič pro GDDR5

5. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Koncem minulého roku se zdálo, že APU s kódovým označením Kaveri, čili nová generace řady A s GPU architektury GCN vyráběná 28nm technologií, bylo bez náhrady vymazáno z roadmapy. Na veletrhu CES se tam opět objevilo, s datem vydání přibližně koncem roku 2013. Server Bright Side of News nyní s odvoláním na dokumenty chráněné dohodou o mlčenlivosti přinesl zajímavou informaci: čip Kaveri je prý vybaven paměťovým řadičem, který kromě standardních DDR3 podporuje i paměti GDDR5, podobně jako APU v Playstationu 4.

Připomeňme, že Kaveri má používat procesorová jádra Steamroller, což je pokračovatel Bulldozeru a Piledriveru, není to tedy stejný čip jako v PS4, který používá menší a úspornější jádra Jaguar. Ostatně, zpráva, že by se APU z konzole mělo v odlehčené verzi dostat do volného prodeje, se nejspíš ukáže být kachnou.

Motivace pro podporu rychlých pamětí je zřejmá, architektura grafických jader GCN je na propustnost pamětí velice citlivá a DDR3 jsou úzkým hrdlem výkonu. Ovoce vysoké propustnosti GDDR5 ale sklidí jen malá část uživatelů. GDDR5 se totiž nedá zasunout do slotu DIMM, čipy musí být připájeny přímo na základní desce a kapacita tak nejde rozšířit. Paměti připájené na desce mají i Ultrabooky, samozřejmě z jiného důvodu – klasické moduly SO-DIMM jsou pro ně příliš tlusté. Podpora GDDR5 tak je nejspíš primárně určena pro notebooky platformy AMD Ultrathin, které mají s Ultrabooky soupeřit. Na desktopu, chcete-li na počítači hrát hry, existuje méně krkolomné řešení v podobě samostatné grafické kary.

 

O schůdnosti GDDR5 jakožto hlavní paměti lze polemizovat i vzhledem k tomu, že na trhu zatím nejsou čipy větší než 2 Gb (256 MB), kapacita by tak při osazení osmi čipů (Kaveri má 128bitový řadič, čipy mají 32bitové rozhraní a zatím nikdy jsme neviděli na jednom kanálu osazeny více než dva čipy) čítala 2 GB, což na poměry roku 2013 není mnoho. AMD tedy může jedině doufat v to, že do konce roku naběhne výroba 4Gb čipů.

KL24

BSN dále zjistilo, že Kaveri konečně nabídne i integrovaný řadič PCI Express 3.0. K dispozici bude šestnáct linek s možností rozdělení na dvakrát osm, což by se spíše než pro CrossFire mohlo hodit pro připojení SSD ve formě karty do PCIe. Kromě toho má APU dalších osm linek PCIe verze 2.0, z nichž čtyři slouží pro připojení jižního můstku a zbylé čtyři lze využít pro sloty PCIe x1 a přídavné řadiče na desce.

Zdroj: Bright Side of News

Byl pro vás článek přínosný?