Hlavní navigace

AMD klesají tržby a je ve ztrátě. Bude propouštět a restrukturalizovat

19. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

O čtvrtletních výsledcích Intelu, říznutých kapkou makroekonomických chmur, jsme vás již informovali. Nyní přicházejí hospodářské výsledky procesorové dvojky. Jelikož v souboji obou firem tahá AMD za kratší konec, nepřekvapí asi nikoho, že propad poptávky po počítačích a hardwaru stihl zelené o poznání tvrdším způsobem. Společnost se dostala do ztráty a navíc přišlo potvrzení, že se skutečně chystá k masivnímu propouštění.

Jako před třemi měsíci AMD opět předem varovalo, že se nepodaří naplnit plánovaný objem obratu, a bohužel v tomto opět mělo pravdu. Tržby klesly na 1,27 miliardy USD, což představuje 10% pád proti i tak slabému předchozímu čtvrtletí a dokonce čtvrtinové snížení oproti stavu před rokem. Původní projekce přitom počítala s 1% poklesem proti druhému čtvrtletí (s tolerancí 3 %). Vzhledem k tržbám nepřekvapí, že firma utrpěla ztrátu ve výši 157 milionů USD (rozpočítáno na akcii to vychází na 21 centů).

Procesor Opteron pro socket G34

Jak již bylo řečeno, hlavní příčinou neúspěchu je slabá poptávka, dílem připsaná ekonomické situaci, dílem proměně trhu s počítači. S ní souvisí i problém s nahromaděním skladových zásob starších APU Llano (o tomto problému jsme zde již psali, vedl mimo jiné k odkladu uvedení socketu FM2). AMD se nakonec nepodařilo se s tímto přebytkem včas vyrovnat a nutnost prodeje za nižší ceny znamená odpis zhruba 100 milionů USD účetní hodnoty těchto APU. V souladu s tím padla hrubá marže na pouhých 31 % (z předchozích 45 %). Na sešupu se nicméně podepsalo také to, že firma nemohla vytížit dostupné výrobní kapacity, a obecně nižší průměrná cena prodáváných výrobků.

Podobně jako v minulém období si z firmy lépe vedla grafická divize. Její obrat klesl o 7 %, průměrná cena při prodeji ale stoupla. Procesorová divize klesla o 15 % a snížila se jí i průměrná prodejní cena. Vygenerovala také provozní ztrátu 114 milionů, zatímco grafiky byly 18 milionů v plusu. Aby toho nebylo málo, celkově očekává AMD další propad tržeb, poslední kvartál roku má být ještě o dalších 9 % horší (plus mínus 4 %). Firma očividně nevěří, že by se jí začalo nějak lépe dařit díky uvedení Windows 8 či vánočním nákupům.

 

Ve světle těchto výsledků vůbec nepřekvapuje, když zároveň s jejich zveřejněním bylo ohlášeno, že se společnost uchýlí k restrukturalizaci. Podrobnosti plánu nebyly zatím konkretizovány, údajně by však v horizontu zhruba jednoho roku (tedy někdy do třetího čtvrtletí 2013) měl stlačit náklady natolik, aby AMD vybředlo ze ztrát již při kvartálních tržbách právě okolo 1,3 miliardy USD.

APU Brazos

Vedle neupřesněného omezení či snad slučování poboček a provozů firmy se bude i propouštět, jak již bylo zmíněno, a dokonce pěkně zostra. Výpověď dostane 15 % zaměstnanců, poměrně velký počet – a to se přitom jedná již o několikátou vlnu personálních čistek. Vše se má rozjet již toto čtvrtletí; odstupné a další náklady spojené s touto redukční dietou mají přijít na nějakých 80 milionů USD (takže očekávejme ještě vyšší ztrátu). Na druhou stranu, opatření ještě do Silvestra ušetří 20 milionů, a za rok 2013 by mělo AMD ušetřit rovnou 190 milionů.

Černé zprávy o potenciálně likvidačním propouštění se tak bohužel začínají potvrzovat. Zatím ještě můžeme doufat, že se alespoň nenaplní zvěsti o tom, že sekera má tnout do životně důležitých inženýrů. Bohužel to ale vzhledem k rozsahu nového propouštění (jakož i těch minulých) vypadá jako docela pravděpodobná možnost. Doufejme, že to nakonec AMD nějak ve zdraví přežije.

KL24

Logo společnosti AMD

Zdroje: AMD, X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?