Hlavní navigace

AMD Lightning Bolt opět na scéně jako Dock Port. TI už nabízí první řadič

5. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poté, co minulý rok AMD oznámilo, že proti rozhraní Thunderbolt od Intelu postaví vlastní obdobu Lightning Bolt, se za nápadem jakoby slehla zem. Rozhraní, místo na PCI Express založené na běžném USB 3.0 pravda mohlo vypadat jako spíše improvizovaný pokus o nápodobu (Thunderbolt totiž zůstává exkluzivní výsadou platformy Intel). Slibovalo však mnohem nižší cenu a pro použití v dokovacích stanicích pak i možnost přes jediný kabel také napájet notebook. Nyní se Lightning Bolt vrací pod obchodním jménem Dock Port. Technologii AMD oficiálně představilo při uvedení poslední generace APU a nyní jsou na trhu už i řadiče, umožňující tuto vymoženost zabudovat do notebooků, tabletů či dalších zařízení.

První čip, který Dock Port implementuje, ohlásila společnost Texas Instruments (TI). Řadič nese označení HD3SS2521 a obslouží obě strany spojení – tedy jak počítač, tak zařízení sloužící jako dokovací stanice. Funkce čipu je prostá – „přisaje“ se na výstup grafické karty (DisplayPort), rozhraní USB 3.0 a napájecí elektroniku počítače, a multiplexuje vše do signálu kompatibilního s rozhraním a konektory DisplayPort. K počítači tedy dok připojíte kabelem do konektoru, který zároveň slouží pro připojení monitoru. Na druhé straně kabelu pak čip HD3SS2521 zase všechno rozdělí na samostatné složky.

AMD Lightning Bolt na opět na scéně jako Dock Port. TI už nabízí první řadič
AMD Lightning Bolt na opět na scéně jako Dock Port. TI už nabízí první řadič  

K dokovací stanici či krabičce s Dock Portem je možno připojit i více monitorů (signál je z počítače nesen pomocí DisplayPortu 1.2, který bude Thunderbolt umět až ve verzi 2). Na kabelem přenášené rozhraní USB 3.0 zase lze navěsit rozbočovač či další periférie (Ethernet, audio a zprostředkovaně úložiště, klávesnici a myš). Vedle toho pak lze po kabelu poslat elektřinu z doku do připojeného notebooku či tabletu, který tak nepotřebuje vlastní adaptér – při příchodu domů tedy stačí připojit jediný kabel. Tento detail je vedle jednoduchosti a nízké ceny asi nejpodstatnější výhodou Dock Portu – přes konkurenční Thunderbolt si totiž notebook nenabijete.

TI HD3SS2521, schéma zapojení pro počítač
TI HD3SS2521, schéma zapojení pro počítač

TI HD3SS2521, schéma zapojení pro dokovací zařízení
TI HD3SS2521, schéma zapojení pro dokovací zařízení

Čip DS3SS2521 sám rozpoznává, zda je ke kabelu připojen běžný monitor, nebo dokovací stanice či jiná periférie využívající Dock Port. Vše, včetně nastavení napájení notebooku z doku, je údajně zcela transparentní a nevyžaduje žádnou asistenci od uživatele nebo operačního systému. Vše by tedy mělo být kompatibilní s existujícími operačními systémy (včetně těch alternativních). Veškeré čachry by měl odbýt přímo řadič a další hardware už se o celou záležitost nemusí starat.

 

Zdá se, že vše by dokonce mohlo být realizovatelné přes běžný kabel pro DisplayPort, čímž by se také smazala velká bolest Thunderboltu, a sice drahá kabeláž. Nicméně v dostupných informacích to zcela potvrzeno není, takže potřeba nového kabelu vyloučena není (obyčejně však asi bude součástí balení doku). Čip HD3SS2521 sám stojí 1,85 USD, takže cenu počítače příliš nezvedne.


MMF24

Mimochodem, něco podobného s odpovídajícím počtem (56) pinů lze vidět na desce notebooku Acer V5-122P. Tento dotykový laptop tedy zřejmě pro implementaci svého multifunkčního obrazového/dokovacího portu využívá právě Dock Port a čip HD3SS2521 od TI. Společnost AMD Dock Port oficiálně odhalila v květnu (máji) současně s mobilními APU Richland, Temash a Kabini, které tou dobou přicházely na trh; doufejme, že se port rychle zabydlí ve větším množství notebooků a příslušenství (dokovacích stanic, monitorů s USB hubem, etc). Ideální by bylo, kdyby tato zařízení mezi sebou byla kompatibilní, takže s jedním dokem by fungovala celá škála notebooků či tabletů a vice versa.

Zdroje: SemiAccurate, Engadget, Texas Instruments (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?