Hlavní navigace

AMD Llano a Zambezi (Bulldozer) v obrazech

7. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak již jistě víte, procesory rodiny Bulldozer (minimálně ty první, k nimž patří jádro Zambezi) budou kompatibilní s některými stávajícími základními deskami se socketem AM3. Modely s integrovaným grafickým jádrem (Llano) naopak vyžadují novou patici. Z čínského fóra zol.com.cn pocházejí fotografie, na nichž jsou údajně vzorky Zambezi a Llana a nová patice, kterou AMD označuje FM1.

  

Na první dvojici obrázků je zachycen engineering sample procesoru řady Bulldozer pasující do socketu AM3 s 938 piny. Bulldozer na první pohled poznáte podle kovového rozvaděče tepla, který je v dolním levém rohu diagonálně seříznut. Podle místního analytika Coololoosera má tato změna alespoň částečně řešit problém příliš silného přilepování chladičů k procesoru.

 

A zde je Llano. Tedy údajně. Heatspreader je stejný, jako u všech procesorů AMD do socketu 754 a pozdějších, a tak pravost fotografie může potvrdit pouze soudní znalec v oboru číselných kódů na procesorech AMD. Napravo je nová patice, tak trochu podobná zmíněnému socketu 754. Přestože z procesoru musí být vyvedeny i obrazové výstupy integrovaného grafického jádra, pinů je přibližně 812. Spodní stranu procesoru do patice FM1 můžete vidět na tomto starším obrázku (ve vyšším rozlišení jej bohužel nemáme):

(Procesor ve druhé ruce je jádro Zacate, tedy AMD E-350.)

Zdroj: zol.com.cn via XtremeSystems

Byl pro vás článek přínosný?