Hlavní navigace

AMD odhalilo APU Ryzen pro desktop, zlevnilo loňské Ryzeny – a další novinky z CES

8. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora - public domain
Je tu CES a s ním až nepříjemná přemíra nových informací a výrobků v počítačové oblasti. Ukázalo se, že i AMD si načasovalo „vyprázdnění bufferu“ na tuto dobu. Na veletrhu odhalilo nějaké informace o budoucích počinech plánovaných na letošní rok, ale také nové procesory. Zejména nová 14nm APU s jádry Zen v provedení pro desktopový socket AM4, která se brzo ukáží v obchodech, ale také nové čipy pro notebooky.

Desktopová APU za měsíc. A překvapivě levně

Jako první se podíváme na desktopová APU. Nejde o nic jiného, než o verzi čipu Raven Ridge, použitého v mobilních Ryzenech, v provedení pro socket AM4. AMD uvádí dva modely, které poznáte snadno podle písmenka „G“ na konci názvu. Jde přesně o ty dva modely, které nedávno unikly, ale mnohde byly chybně považovány na výkonná řešení pro notebooky. Oba procesory jsou čtyřjádrové a obsahují grafiku Radeon Vega – jeden v konfiguraci s 8, druhý v plné palbě s 11 jednotkami CU. Mělo by jít o zatím nejvýkonnější integrovanou grafiku v procesoru pro PC. Tedy pokud nepočítáme konzole nebo procesory Intel (které mají integrovaný samostatný čip GPU).

Výkonnější z dvojice bude Ryzen 5 2400G. Jde o čtyřjádro, které má aktivní SMT, takže zpracovává osm vláken. Jeho grafika Radeon Vega 11 nese 11 CU, tedy 704 shaderů. U GPU neznáme ještě základní takt, ale maximální frekvence je 1250 MHz. Podle slajdu od AMD by grafický výkon mohl být až jako u samostatné karty Nvidia GeForce GT 1030, mělo by jít o srovnání skóre v 3DMarku. Procesor má 4MB L3 cache a AMD se pochlubilo i takty jader CPU, které jsou překvapivě vysoké. Jdou nad úroveň toho, co nabízí Ryzen 5 1500X, základní takt modelu 2400G je 3,6 GHz a jeho turbo pak 3,9 GHz (přičemž by asi ještě měl mí XFR, dost možná ale jen 50MHz, jelikož nejde o „Xkový“ model).

Až na menší L3 cache tedy toto APU v podstatě přebíjí tento vyšší model čistého CPU. Navíc s možným bonusem v tom, že jde o monolit s jediným CCX, takže odpadá komunikace mezi oběma polovinami CPU. TDP je 65 W, ovšem s možností konfigurace na nižších 45 W. Podle předchozích informací by snad měla existovat ještě 35W verze, to už ale asi bude jiný model (označený písmenem S).

Radeon Vega 11 v APu Ryzen 5 2400G má mít výkon vyrovnávající se GeForce GT 1030. Alespoň v 3DMarku Radeon Vega 11 v APu Ryzen 5 2400G má mít výkon vyrovnávající se GeForce GT 1030. Alespoň v 3DMarku

Ryzen 3 2200G bude také kopat výš, než by se z jeho jména zdálo. Toto čtyřjádro už nemá SMT, takže zpracovává jen čtyři jádra a mnohovláknový výkon bude adekvátně nižší. Frekvence je ovšem 3,5 GHz v základu a 3,7 GHz v maximálním boostu (a XFR by asi opět mohlo být 50 MHz). Procesor má tedy blízko k Ryzenu 3 1300X, byť ten s XFR dokáže na jednom jádru mít až 3,9 GHz. Připomeňme ještě, že čip Raven Ridge má umět pokročilejší správu taktů Precision Boost 2. Také tento model má 4MB L3 cache a 65W TDP s možností redukce na 45 W. Eventuálně asi opět bude i 35W verze, zatím ale oficiálně nepotvrzená.

Grafika tohoto modelu má 512 shaderů (8 CU), ale je také o něco níže taktovaná. Její maximální frekvence v boostu má činit pouze 1100 MHz. Hrubý výkon tedy bude výrazně snížený (o 36 %), ovšem celkový dopad by nemusel být zas tak hrozný tam, kde hlavní brzdu představuje propustnost pamětí DDR4 sdílených s procesorem. Jejich rychlost by totiž u obou CPU měla být stejná. Údaje o tom, jaké jsou oficiálně podporované takty RAM, ovšem zatím scházejí.

Snímek čipu Raven Ridge od AMD. Obdélník vlevo je CCX CPU, nad ním paměťový řadič, pod ním zřejmě multimediální blok. GPU Vega jsou modré bloky vpravo Snímek čipu Raven Ridge od AMD. Obdélník vlevo je CCX CPU, nad ním paměťový řadič, pod ním zřejmě multimediální blok. GPU Vega jsou modré bloky vpravo

Aktualizováno: přetaktování a benchmarky

Objevily se nám ještě dva zajímavé slajdy (zdroj: PC Perspective), které ex post přidáváme. První z nich obsahuje srovnání výkonu Ryzenů 5 1400 a 2400G a Ryzenů 3 1200 a 2200G. Druhý se věnuje přetaktování a potvrzuje, že také APU budou odemčení, a to jak ve frekvencích CPU, GPU i operační paměti. Zajímavé je, že materiál hovoří o lepší podpoře DDR4 na vyšších taktech, co přesně to ale znamená, není jasné.

amd-ryzen-apu-raven-ridge-bench

amd-ryzen-apu-raven-ridge-pretaktovaniV grafu má AMD výsledky s pamětmi běžícími na 2400 MHz, 3200 MHz a 3600 MHz. Zatím ale těžko říct, zda bude taková frekvence běžně dosažitelná. GPU je na tomto slajdu benchmarkováno na frekvenci 1550 MHz a 1675 MHz, opět ale nevíme jistě, zda jde o prakticky provozovatelné takty, nebo o nějaký extrém.

Agresivní ceny, v obchodech za měsíc

Dobrá zpráva je, že tato APU vyjdou poměrně brzo. Oficiální den, kdy se mají začít prodávat, je stanoven na 12 února, nebudou tedy nakonec čekat na vypuštění 12nm Ryzenů 2000 (to jsou jen CPU bez integrované grafiky, zato však opět s až 6–8 jádry). Ještě lepší ale je, že AMD překvapilo cenou. Ta je nižší, než se asi obecně čekalo. Ryzen 5 2400G má oficiálně stát 169 dolarů amerických, což po připočtení DPH vychází na zhruba 4350 korun českých.

Ceny desktopových APU Raven Ridge Ceny desktopových APU Raven Ridge

Ryzen 3 2200G vyjde na 99 $, asi 2550 Kč (oficiální české ceny ještě sděleny nebyly). Ačkoliv by tedy výkony jejich CPU měly předčit Ryzen 5 1400 a Ryzen 3 1200, tato APU nebudou dražší, za grafiku se tedy vlastně nepřiplácí.

Zlevnění Ryzenů a nová generace CPU

Dvě právě představená APU zatím budou (když nepočítáme mobilní sourozence – či bratrance?) jedinými zástupci řady 2000. Než ale vyjdou zbylé Ryzeny 2000, osladí AMD nabídku tím, že stávající řadu 1000 zlevní. Slevy jsou 8 až 30 %, přičemž největší redukce je u Ryzenu 7 1800X, který spadl z oficiálních 499 na 349 dolarů. Ovšem je třeba říci, že Ryzeny byly fakticky zlevněné již předtím, takže v mnoha případech toto spíše dorovná faktický stav věcí. Platilo to však hlavně v USA, u nás by asi oficiální snížení cen mohlo nyní mít větší dopad. Všechny slevy můžete vidět níže v tabulce (převzaté od webu PC Perspective).

Slevy se týkají i Ryzenu Threadripper 1900X, i když v jeho případě stále zůstává bariéra drahých desek platformy X399. Se zbylými Thredrippery 1920X a 1950X je asi AMD spokojeno a nechává je na původních úrovních (byť v Americe lze šestnácrtijádro sehnat o 10% levněji proti oficiálním 999 dolarům). Co také není zlevněno, jsou Ryzen 3 1200 a Ryzen 5 1400. Ty v tabulce cen vůbec nejsou, zdá se, že je AMD na trhu chce zcela nahradit modely APU, tedy Ryzenem 3 2200G a Ryzenem 5 2400G.

Slevy Ryzenů první generace. Zdroj: PC Perspective Slevy Ryzenů první generace. Zdroj: PC Perspective

Ryzeny 2000 „Pinnacle Ridge“ na 12nm procesu

Tyto slevy jsou pravděpodobně i přípravou na kompletní nahrazení Ryzenů první generace druhou generací 2000. Zatímco APU vyjdou onoho 12. února, čistá CPU s více jádry AMD schovalo až na pozdější dobu. Nebude to nakonec v březnu, jak uváděly poslední neoficiální informace. Na CES 2018 firma oficiálně uvedla, že tyto procesory vypustí do obchodů v dubnu.

Procesor Ryzen v desce (Zdroj: Ars Technica) Procesor Ryzen v desce (Zdroj: Ars Technica)

Více informací k nim zatím není, víme však, že přinesou Precision Boost 2 a vyráběné budou na 12nm procesu 12LP u GlobalFoundries. Přímo ve slajdech stojí, že jejich frekvence budou vyšší než u Ryzenů „1000“. O kolik ale, to už je zamlčeno. AMD uvádí, že tato CPU (interně „Pinnacle Ridge“) už má ve formě vzorků, sériová výroba tedy asi teprve začne během přicházejících týdnů. Nečekaně dobré takty u APU Raven Ridge by sice mohly naznačovat, že by dost vysoko mohly jít i Pinnacle Ridge, ale jak to nakonec dopadne, to těžko říct. Prozatím bych raději pořád počítal jen s mírným zrychlením, dejme tomu o 200–300 MHz na základních taktech, přičemž možná vyšší turba/XFR boosty jsou ještě větší neznámou.

12nm Ryzeny 2000 Pinnacle Ridge mají mít vyšší takty. O kolik, to se teprve ukáže 12nm Ryzeny 2000 Pinnacle Ridge mají mít vyšší takty. O kolik, to se teprve ukáže

Čipset X470

Pro Ryzeny generace 2000 (ale v podstatě asi i pro starší CPU) AMD také oznámilo čipovou sadu X470. Desky s ní vyjdou také v dubnu. Podle prezentace bude čipset X470 „optimalizován“ pro novější Ryzeny 2000, ovšem v jakém smyslu přesně, to netušíme. Vzhledem k tomu, že na platformě AM4 jsou čipové sady víceméně jen „rozbočovače I/O“, by neměl být nějak velký problém provozovat nová CPU i na starších čipsetech.

amd-ryzen-2018-cipset-x470Tato druhá generace čipových sad má ale mít nižší spotřebu a dle informací na webu PCI-SIG zřejmě také linky PCI Express 3.0. Možná jsou i další zlepšení, jako třeba více portů USB 3.1 (dnešní generace podporuje jeden nebo dva), ale to se budeme muset nechat překvapit.

Letos budou i nové Threadrippery. 12nm?

Novinkou pro nás je, že AMD také na letošní rok chystá nové Threadrippery pro platformu X399, či možná X499, pokud AMD občerství i čipset pro socket TR4. Tak trošku se předpokládalo, že Ryzen Threadripper bude aktualizován až se 7nm čipy, tedy v momentě, kdy vyjde příští generace serverových Epyců. Ovšem podle roadmapy AMD vyjde už letos druhá generace Threadripperu, a to někdy v druhé polovině roku.

Roadmapa uvádění procesorů Ryzen v letošním roce Roadmapa uvádění procesorů Ryzen v letošním roce

Toto by mohlo znamenat, že 12nm čipy s potenciálně vyšším výkonem budou vpuštěny i do tohoto vícečipového řešení. AMD tak bude mít odpověď na refresh highendové platformy Intelu, který tento konkurent chystá pod označením Cascade Lake-X. Pokud by se podařilo zvednout výkon modelu 2950X třeba o 10 %, šlo by o hodně zajímavou alternativu k dražším Core i9.

Nové procesory pro notebooky

Na CES 2018 nakonec AMD uvádělo nebo odhalovalo novinky i v mobilní oblasti. APU Ryzen Mobile (Raven Ridge) sice vyšly loni, ale nyní k nim jednak přibyly nové modely pro levnější notebooky a vedle toho také byly oznámeny jejich „Pro verze“ pro korporátní třídy laptopů.

Ryzen 3 Mobile

Také tyto modely už stihly uniknout, takže nejsou úplně překvapením. Jde nakonec o dva procesory, které se budou poměrně dramaticky lišit. Výkonnější verze Ryzen 3 2300U by mohla být obzvlášť zajímavou volbou. Proti Ryzenům 5/7 ztrácí SMT, stále jde ale o čtyřjádro. Jeho základní takt je 2,0 GHz jako u Ryzenu 5 2500U, maximální turbo ovšem bylo trošku sníženo na 3,4 GHz. Model má grafiku Radeon Vega 6, což znamená 384 shaderů (6 CU). Jejich takt je až 1100 MHz, hrubý výkon by tedy měl být o 25 % nižší než u Ryzenu 5 2500U. L3 cache má 4 MB a TDP je 15 W.

amd-ryzen-apu-mobilni-bga-fp5Druhý model, Ryzen 3 2200U, by měl být o poznání pomalejší (a tedy asi levnější). AMD v něm asi bude uplatňovat částečně vadné čipy, má totiž jen dvě aktivní jádra, zato však s SMT, takže stále poskytuje zpracování čtyř vláken. Toto naštěstí zmírní dopady na vícevláknový výkon CPU. Frekvence je 2,5 GHz v základu a také 3,4 GHz při maximálním turbu. Čip má stále 4MB L3 cache a 15W TDP. Grafická část nesoucí označení Radeon Vega 3 má v souladu s tím aktivních jen 192 shaderů, ty poběží na maximální frekvenci 1000 MHz. Grafický výkon tedy bude méně než poloviční proti výkonnějšímu typu mobilního Ryzenu 3.

Modely APU Raven Ridge pro notebooky Modely APU Raven Ridge pro notebooky

Tato levnější mobilní APU by měla být oficiálně vypuštěna na trh zítra, AMD uvádí jako termín 9. leden. Pomalu by se tak měla začít objevovat v noteboocích, i když do doby, než se takové stroje také objeví v obchodech, může uplynout určitá doba. Jako všechny mobilní procesory dneška jsou tato APU vyráběna v pouzdru BGA pájeném na desku. Takže jinak než v hotovém počítači nebo desce se s nimi nesetkáte.

Podle AMD by se nějaké nové noteooky měly objevit do konce první čtvrtiny roku. Kromě zatím oznámených tří typů se mají s mobilním Ryzenem (ne nutně Ryzenem 3) objevit také notebooky Dell řady Inspiron 5000, Acer Nitro 5 (to by měl být herně laděný model se samostatným Radeonem RX 560) a během několika dní také další model od HP, který je ale momentálně pod informačním embargem.

Dell Inspiron 5000 s procesory Ryzen Mobile (Zdroj: AnandTech) Dell Inspiron 5000 s procesory Ryzen Mobile (Zdroj: AnandTech)
Acer Nitro 5 s procesory Ryzen Mobile (Zdroj: AnandTech) Acer Nitro 5 s procesory Ryzen Mobile (Zdroj: AnandTech)

Profi verze na jaře

Tato APU jsou míněna zejména pro notebooky „spotřebitelské“ kategorie. Velké firmy obvykle preferují modely s pokročilejšími možnostmi správy, které AMD pokrývá zvláštními verzemi procesorů označenými „Pro“. Také do této kategorie se Ryzeny nyní dostanou, avšak nastane to až někdy v druhém čtvrtletí roku. V té době by tak mohly vyjít korporátní notebooky (či mini PC) založené na nich. Mohlo by jít třeba i o Thinkpady, které již teď mají verzi založenou na čipech Bristol Ridge a lze čekat, že ji Lenovo eventuálně občerství Ryzenem.

amd-ryzen-pro-1600Modely Ryzenu Pro Mobile již AMD ale zveřejnilo, takže víme, co čekat. Tyto typy budou pouze čtyřjádrové, jinak ale přímo vycházejí z běžných APU Raven Ridge. V řadě Pro tak bude ekvivalent Ryzenu 7 2700U, Ryzenu 5 2500U a Ryzenu 3 2300U. Parametry by zdá se měly být identické, ovšem přibudou ony funkce jako je vzdálená správa a snad také podpora šifrování paměti. Vynechán byl jen dvoujádrový model, takže nejlevnější varianta už bude mít konfiguraci 4 jádra, 4 vlákna.

Modely APU Raven Ridge pro notebooky, řada Pro Modely APU Raven Ridge pro notebooky, řada Pro

Tolik tedy procesorové novinky. V různých prezentacích se objevily ještě dílčí informace k roadmapám a dalším detailům a AMD má zdá se také nějaké novinky v oblasti GPU. K tomu se snad také prokoušeme brzy. Pokrývání událostí a oznámení přicházejících z CES je tak trochu na delší lokte, takže jak se říká v angličtině, zůstaňte naladěni (dobře).

Byl pro vás článek přínosný?