Hlavní navigace

AMD odhalilo novinky Radeonů řady 400. DP 1.3, HDR, FreeSync přes HDMI

9. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

S koncem letošního roku jsme vstoupili do doby, kdy v grafické oblasti bude hlavním programem napjaté očekávání nové generace karet používajících 16/14nm výrobní proces s 3D tranzistory, čím se konečně posuneme za 28nm éru trvající od konce roku 2011. Detaily těchto nadcházejících GPU si výrobci zatím střeží, tento týden ale AMD udělalo výjimku rozpovídalo se o jednom aspektu grafik, které na rok 2016 chystá. Dozvídáme se tak v předstihu docela důležité zprávy o schopnostech jejich obrazového výstupu, technologii HDMI, DisplayPort a FreeSync.

HDMI 2.0a a DP 1.3. Nativní 5K jedním kabelem

První zásadní novinkou v příštím roce bude u GPU AMD podpora pro nové generace video výstupů. Již letošní APU Carrizo podporuje HDMI 2.0 a v generaci Arctic Islands (či Radeonech řady 400, uvidíme, jaké označení bude) se tato technologie rozšíří na všechna GPU. Respektive, AMD v nich již bude mít přímo HDMI 2.0a s rozšířenými možnostmi. Již tedy bude možné přes HDMI plnohodnotně připojit 4K monitor s obnovovací frekvencí 60 Hz, aniž by byla třeba redukce z DisplayPortu 1.2. Zároveň s HDMI 2.0a se také sveze podpora HDCP 2.2 pro přehrávání Ultra HD Blu-ray, také tu Radeony Arctic Islands dostanou.

Nová generace Radeonů bude konečně  umět DisplayPort 1.3
Nová generace Radeonů bude konečně umět DisplayPort 1.3

 

Ještě důležitější ale asi je, že nová GPU budou konečně umět také DisplayPort 1.3, tedy novou generaci tohoto rozhraní, která umožňuje připojit obrazovky s rozlišením větším než 4K. Nová generace tohoto standardu zvyšuje přenosovou kapacitu na 32,4 Gb/s a umožní jedním kabelem připojit monitor o rozlišení 5120 × 2880 bodů a s určitou ztrátou (podvzorkováním nebo kompresí) již podporuje i rozlišení 7680 × 4320 bodů při 60 snímcích za vteřinu.

DP 1.3 bude podporovat 5K monitory po jednom kabelu
DP 1.3 bude podporovat 5K monitory po jednom kabelu

Datový tok navíc se ale bude dát použít také pro připojení 4K obrazovky s obnovovací rychlostí 120 Hz, což dnes přes DisplayPort 1.2 možné není. Kromě jasného přínosu vyšších frekvencí také taková LCD budou mít vyšší použitelný rozsah pro FreeSync. To by se mělo hodit pro technologii Low Framerate Compensation, uvedenou v ovladačích Radeon Software Crimson Edition.

 

HDR ve filmech a hrách

Poměrně zásadní novinkou má příští rok být příchod obrazu s vysokým dynamickým rozsahem (tzv. HDR) do PC. Ten v praxi znamená, že monitor či televize budou umět vyprodukovat mnohem vyšší jas v nejsvětlejších místech obrazu, výsledkem čehož bude mnohem realističtější a živější scéna. HDR se příští rok objeví na filmových nosičích, AMD ho ale zároveň chce prosadit i v počítačových hrách a na PC obecně.

Vysoký dynamický rozsah přinaší větší rozsah jasů a barevných odstínů, obraz může být mnohem živější
Vysoký dynamický rozsah přinaší větší rozsah jasů a barevných odstínů, obraz může být mnohem živější

Podpora HDR má dvě části – jednak ovládání speciálních monitorů, neboť HDR nelze vyrobit na obrazovkách se standardním jasem. Radeony by měly umět živit LCD s lokálním stmíváním podsvícení HDR OLED obrazovky. Druhou stranou je pak podpora pro 10bitové barvy a široký barevný prostor BT.2020. Barevné složky s 10bitovou přesností již nyní používají grafici a fotografové na profesionálních kartách FirePro, ovšem nyní by se kvůli HDR ve filmech měl 10bitový režim dostat i k běžným spotřebitelům.

Kvůli HDR budou Radeony podporovat 10bitové barvy a barevný prostor BT.2020
Kvůli HDR budou Radeony podporovat 10bitové barvy a barevný prostor BT.2020

 

Podle AMD v příštím roce dostanou podporu pro HDR nejen nová GPU, ale také ta stávající v řadě Radeon 300/Fury/Nano. Dojde ale k určitým limitacím. Starší GPU jednak nemají HDMI 2.0a, takže nebudou moci přehrávat chráněné 4K video z HDR z disků Ultra-HD Blu-Ray. Jejich DisplayPort 1.2 také nemá dostatečnou kapacitu na to, aby zvládl 4K výstup s 60 snímky za vteřinu, pokud je použita 10bitová barevná hloubka a HDR (rychlost rozhraní bude stačit jen na 30 Hz). Ovšem tato GPU se stále budou dát použít k 10bitovému HDR výstupu na obrazovky s rozlišením 2560 × 1440 bodů pro hraní nebo třeba pro to zpracování fotografií.

HDR bude při nižších rozlišeních dostupné na současných kartách, nová generace ho bude podporovat i v 4K
HDR bude při nižších rozlišeních dostupné na současných kartách, nová generace ho bude podporovat i v 4K

Radeony Arctic Islands už budou mít plnou podporu HD 4K při 60 snímcích za vteřinu i pro přehrávání 4K filmů v HDR z Ultra HD Blu-ray. Ty by se měly na trhu poprvé objevit v právě příštím roce, takže na přípravu je nyní nejvyšší čas. Stejně tak se mají příští rok objevit první monitory (a zřejmě zejména televize), na nichž se tento obsah bude dát zobrazit v zamýšlené kvalitě.

 

AMD Radeon Technologies Group, Technology Summit (prosinec 2015)

 

FreeSync přes HDMI je skoro zde. První monitory v příštím čtvrtletí

Možná nejpříjemnější novinou, kterou nyní AMD vybalilo, je potvrzení plánu na zprovoznění technologie FreeSync přes rozhraní HDMI. V současné podobě je totiž stejně jako proprietární G-Sync vázána na DisplayPort, kterým ale je vybavena jen menšina monitorů a v případě notebooků je pak podíl strojů s tímto portem mizivý. Pro rozšíření FreeSync a obecně adaptivního obnovování obrazovky je tedy nezbytné, aby systém fungoval i s rozhraním HDMI, které výrobce umisťují na prakticky všechna LCD, televize a také na většinu notebooků.

Tento záměr AMD předběžně avizovalo na Computexu, během půl roku však už skoro stihl uzrát. Firma totiž oznámila, že první monitory, na nichž budete moci FreeSync použít s obyčejným kabelem HDMI, budou na trhu již v příštím kvartále, tedy v Q1 2016. To je asi dřív, než kdokoli doufal, neboť vzhledem k pomalosti vývoje HDMI se očekával zdlouhavý proces.

Monitory podporující FreeSync přes HDMI budou k mání už v Q1 2016
Monitory podporující FreeSync přes HDMI budou k mání už v Q1 2016

Zatímco u DisplayPortu se daly použít existující součásti standardu VESA, u HDMI tomu tak není. Je ale na druhou stranu možné používat v něm vlastní rozšíření a proto se AMD rozhodlo jít touto cestou. FreeSync v HDMI tedy nebude otevřeným standardem, nýbrž proprietární technologií – tedy alespoň zpočátku. AMD se prý nadále bude snažit protlačit adaptivní obnovování přímo do standardu a i poté zachovat kompatibilitu se staršími kartami, které budou používat prvotní proprietární specifikaci. A ani u té se ale prý AMD nebrání tomu, sdílet ji s dalšími firmami (nabízel by se například Intel, který již avizoval záměr podporovat VESA Adaptive-Sync na DisplayPortu), takže v praxi by o exkluzivní záležitost ve stylu G-Sync jít nemuselo.

FreeSync přes HDMI bude podle všeho fungovat již na stávajících grafikách a APU. Dost možná všech, které umí FreeSync s DisplayPortem, potvrzeno to ale ještě není. AMD také zmiňuje, že bude fungovat na noteboocích s hybridním CrossFire (APU + GPU). Na straně monitorů už podporu slíbili dodavatelé elektronik (Realtek, Mstar, Novatek) a již také první výrobci monitorů – Acer, Samsung a LG. A co víc, AMD už oznámilo i první modely, kterých se věc bude týkat a z nichž některé by již v lednu až březnu příštího roku mohly být na trhu.

Monitory s FreeSync po HDMI, chystané firmami Samsung, Acer a LG
Monitory s FreeSync po HDMI, chystané firmami Samsung, Acer a LG

Zatímco od Aceru se chystá jediné LCD (27" s poměrem 21:9), u LG by jich mělo být minimálně šest a většinou půjde o Full HD monitory s poměrem 16:9. Samsung by měl takovýchto chystat devět či víc a k nim také jeden 34" monitor s rozlišením 3440 × 1440 (který by možná mohl být zakřivený). U typů s vyšším rozlišením bude asi nadále preferován DisplayPort, tedy alespoň do doby, než se nerozšíří nová generace grafik s HDMI 2.0a.

 

 

Jak můžete vidět na slajdu níže, FreeSync ve své původní podobě se ujalo poměrně dobře – oznámeno nebo uvedeno již bylo 32 modelů od 11 výrobců (do 23. listopadu, tedy nepočítaje v to nově ohlášené modely na bázi HDMI). Ačkoliv k použití nestandardizované verze pro HDMI by mohla být svolnost slabší, břemeno s implementací bude údajně hlavně na oněch dodavatelích elektroniky, přičemž tyto čipy se nijak výrazně neprodraží. Pro výrobce monitoru tedy asi nepůjde o velkou zátěž a díky tomu by se snad FreeSync přes HDMI mělo úspěšně prosadit.

Srovnání ekosystému G-Sync a FreeSync
Srovnání ekosystému G-Sync a FreeSync

 

FreeSync poprvé v notebooku

AMD také prezentovalo FreeSync v noteboocích – prvním takovým strojem je Lenovo Y700 s APU Carrizo (FX-8800P) a Radeonem R9 M380. FreeSync zřejmě není dostupné u všech jeho konfigurací, ta „správná“ má 15,6" panel typu IPS s rozlišením 1920 × 1080 bodů. Ve slajdech je pro něj udáván pracovní rozsah FreeSync 40–60 Hz, což ovšem znamená, že nebude dostupná funkce Low Framerate Compensation.

Lenovo Y700 je prvním notebookem podporujícím FreeSync na zabudovaném LCD
Lenovo Y700 je prvním notebookem podporujícím FreeSync na zabudovaném LCD

 

KL24

Novinky, které jsme zde probírali, se týkají jen výstupu grafik, tedy poměrně úzké oblasti. Chystaná GPU a vývoj ovladačů v příštím roce tudíž asi přinesou i jiné inovace, s nimiž se možná AMD bude po dávkách (jak velí marketing) v čase zbývajícím do uvedení chlubit. Kdy přijde na trh samotná nová generace GPU „Arctic Islands“ ještě jisté není. Poslední neoficiální informace (za nimiž stojí web WCCFtech) hovoří o tom, že by se tak mohlo stát kolem poloviny roku, v červnu či o prázdninách.

Zdroje: The Tech Report, AnandTech, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?