Hlavní navigace

AMD odhalilo plány pro embedded: Hierofalcon, osmijádro ARM Cortex-A57

10. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

AMD zveřejnilo svou roadmapu v sektoru „embedded“, který zahrnuje zpravidla úsporné čipy pro různá netradiční využití. Nejvýznamnější novinkou je, že tradiční výrobce procesorů instrukční sady x86 v roce 2014 poprvé sáhne také po výpočetních jádrech licencovaných od firmy ARM.


Přibližně počátkem roku 2014 má být k dispozici APU Kaveri, jeho embedded verze pojmenovaná poněkud nešťastně* Bald Eagle bude zákazníkům k dispozici zanedlouho poté. Pozoruhodné je, že integrované grafické jádro by prý mělo být z rodiny Radeon HD 9000, ačkoliv zatím nepotvrzené zprávy hovoří o novém schématu značení.

Ve druhé polovině roku taktéž v kategorii, kterou AMD označuje jako „vysoký výkon“, dorazí historicky první procesor architektury ARM s logem zeleného šípu. Dostal název Hierofalcon a v plné palbě bude mít až osm jader ARM Cortex-A57. Tento procesor bude určen primárně do komunikačního vybavení, možná najde uplatnění i ve výkonných NASech. Nabídne 10Gb Ethernet, podporu pamětí ECC ani PCI Express 3.0. Na rozdíl od slabšího a úspornějšího Atomu Rangeley od Intelu slajd nehovoří o integrovaných řadičích SATA nebo USB, šifrovací jednotka ARM TrustZone je ale přítomna.

amd radeon e6460 embedded gpuRadeon E6460

Hned na přelomu roku by měl být uveden také nový Radeon v embedded provedení. Novinka nese jméno Adelaar a bude to něco z rodiny GCN, pravděpodobně varianta čipu Oland, neboť na něm postavené Radeony HD 8570/8670 pro OEM trh mají paměťovou propustnost 72 GB/s. Stávající modely už trochu přesluhují, byly uvedeny na podzim roku 2011 a používají 40nm čipy Caicos a Turks. Ono se není čemu divit: navrhovat grafickou kartu, která se celá musí vejít na balení BGA s rozměry několika čtverečních centimetrů, asi musí být pěkná otrava.

 

Kompletní prezentaci o svých chystaných embedded produktech zveřejnilo AMD na SlideShare, prohlédnout si ji můžete níže.

Za pozornost stojí snímky 5 a 6. Pátý snímek ukazuje, že sektory embedded řešení a inteligentních systémů rostou rychleji než mobilní telefony, zatímco osobní počítače a servery už dlouho stagnují. Na šestém snímku vidíte, co všechno se do segmentu embedded počítá, jak je to velké a jak rychle se oblast trhu rozvíjí.

KL24

Zdroj: bit-tech.net, Clubic

*) Bald eagle je slangový výraz pro oholené genitálie

Byl pro vás článek přínosný?