Hlavní navigace

AMD předvedlo naživo Radeon R9 Fury X2. Mohl by mít vzduchový chladič?

25. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Duální Radeon s čipy Fiji a pamětí HBM měl původně jít na trh na podzim, ovšem nedávno se AMD přiznalo, že jeho vypuštění pozdrží a vydá jej až v momentě, kdy k němu budou dostupné také VR brýle. Jejich příchod má nastat na přelomu března a dubna a pro tuto příležitost by snad již karta hotova být měla. AMD ji totiž nyní předvedlo na akci VRLA „Virtual Reality v Los Angeles“.

Na VRLA byly k vidění demonstrace brýlí HTC Vive (a potažmo jimi používaného systému Steam VR od Valve). Několik z těchto předváděček bylo naživo provozováno právě na duálních Radeonech R9 Fury X2, či jaké bude jejich finální jméno. Karty byly osazené v mini-ITX sestavách Tiki od firmy Falcon Northwest. Grafiky jsou tedy zřejmě po hardwarové a alespoň do nějaké míry i o softwarové stránce připravené k vydání a zřejmě by to již do jejich uvedení nemělo příliš dlouho trvat.

Dvojčipové grafiky jsou při vykreslování virtuální reality relativně výhodné, jelikož práce se dvěma pohledy pro každé oko nabízí přirozenou příležitost pro uplatnění duálního CrossFire (viz technologie LiquidVR). V případě sestavy typu Mini-ITX s jediným slotem PCI Express je navíc dvojčipová karta jedinou možností, jak konfiguraci s dvěma GPU realizovat. Z těchto důvodů AMD zřejmě doufá, že tentokrát duální karta bude méně okrajovou záležitostí, než v předchozích generacích.

Prototyp sestavy Falcon Northwest Tiki s dvojčipovým Radeonem na bázi Fiji a HBM (VRLA)
Prototyp sestavy Falcon Northwest Tiki s dvojčipovým Radeonem na bázi Fiji a HBM (VRLA)

 

Mohlo by duální Fiji mít vzduchový chladič?

Na první pohled nepříliš důležitá informace o tom, v jakém „butikovém“ herním PC se karta nacházela, je z jednoho důvodu pozoruhodná. Tiki má totiž Mini-ITX skříň s velmi malou šířkou (10 cm). Grafika se v ní osazuje do riseru a minimálně v původní verzi není moc místa nazbyt pro radiátor vodou chlazené grafické karty. Někteří pozorovatelé proto usoudili, že by tato grafika mohla být chlazená klasicky vzduchem. To asi není moc pravděpodobné, protože pro úspěšný provoz v takovéto skříni by musela mít radiální ventilátor vyfukující vzduch záslepkou. To by ale bylo při uvažovaném TDP dvou Fiji velmi hlučné, takže spíš předpokládám, že se na radiátor někde skulinka našla.

Vnitřek skříně sestavy Falcon Northwest Tiki
Vnitřek skříně sestavy Falcon Northwest Tiki

Nicméně myšlenka to zajímavá je. AMD k přehodnocení politiky a opuštění all-in-one vodníka totiž možná mohl dotlačit soudní proces, kterému čelí dodavatel těchto chladičů Cooler Master. Tato tahanice hrozí uvalením zákazu prodejů v USA, což by pro AMD byl velký problém. Pokud je riziko, že by soud mohl zakázat prodeje ještě během „aktivní služby“ této karty, pak by se AMD možná mohlo k vzduchovému chlazení vrátit i za cenu nějakého zhoršení provozních vlastností.

CS24

 

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?