Hlavní navigace

AMD prý bude mít CPU s architekturou Zen až v Q4 2016, na vině je 14nm proces

11. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud nás (nebo obecně hardwarové novinky) sledujete pravidelně, patrně vám neuteklo, že na příští rok chystá AMD zbrusu novou procesorovou architekturu, která by měla být poměrně výrazným předělem za érou jader z vývojové linie Bulldozeru. Kdy přesně ji čekat, však firma oficiálně nespecifikovala. Podle všeho to ale bude spíše v závěru roku a důvody (jak se možná dalo čekat) spočívají ve výrobě, Zen totiž nastoupí na novém 14nm procesu s FinFETy.

Tchajwanský web DigiTimes, který obvykle své informace čerpá z tamních průmyslových kruhů, přišel včera se zprávou, že uvedení prvních procesorů s architekturou Zen velmi pravděpodobně nastane nejdříve ve čtvrtém kvartále roku (rozmezí říjen–prosinec). Není ovšem řečeno, jaké procesory by to měly být – ve hře jsou desktopová osmijádra označená Summit Ridge pro platformu AM4, ale prý také jejich vícečipové deriváty pro servery.

DigiTimes upozorňuje, že pro AMD je důležité na novou architekturu přejít co možná nejdříve a tak je její uvedení až na samém konci roku nešťastné. Údajně dělá vrásky i výrobcům základních desek, od nichž patrně informace může pocházet, neboť ti jsou na prodejích procesorů závislí v poptávce po svých vlastních produktech. Firma patrně bude na tuto dobu potřebovat finanční injekci pro vykrytí ztrát a aktuálně se objevují informace o tom, že by mohlo dojít třeba ke kapitálovému vstupu (web Fudzilla nedávno přišel se zprávou, že o 20% podíl ve firmě má zájem investiční skupina Silver Lake, vzápětí ale přišel ještě s divočejší verzí, že by zájem o koupi mohl mít i Microsoft nebo i Intel, čímž kredibilitu první, asi poměrně slibné varianty zase přizabil).

Podle zdrojů, které informaci o příchodu Zenu v Q4 2016 serveru DigiTimes sdělily, je pravděpodobně pro pozdní uvedení pádný důvod. AMD by pravděpodobně tuto architekturu chtělo v poli co nejdříve, ale potíž je zřejmě s výrobou, kterou má obstarávat GlobalFoundries na 14nm procesu. Ten bude pro AMD nový a jeho odladění prý GlobalFoundries nejde tak dobře, jak by bylo třeba. Ani do roka ode dneška tak možná výtěžnost nemusí být dost dobrá, aby bylo možné vyrábět poměrně velký a vysoko taktovaný čip pro výkonné desktopové počítače.

 

Připomeňme, že na 14nm se zatím vyrábějí jen vcelku malé a pomalé mobilní SoC, u nichž navíc vysoká cena highendových mobilů a dosažený „halo efekt“ může kompenzovat mizernou výtěžnost. Čipy Summit Ridge s architekturou Zen ovšem budou muset mít výtěžnost a takty někde úplně jinde, navíc pravděpodobně budou potřebovat nikoliv aktuální raný proces 14LPE, ale pozdější a vylepšený 14LPP. Z toho asi plyne, že i uvedení v závěru roku 2016 možná bude napjaté a uvedení čipů dříve není bohužel s tímto 14nm procesem možné.

V tuto chvíli ale asi nelze úplně hovořit o tom, že by Zen měl zpoždění, spíše se s takovýmto harmonogramem počítalo dlouhodobě. K uvedení v druhé půli a spíše v Q4 2016 se totiž klonily i uniklé materiály dle datování pocházející už z března, které publikoval web BenchLife. Podle těch je start výroby čipu Summit Ridge plánován na září a do prodeje by tedy mohl skutečně jít až v následujících měsících spadajících do Q4 2016 – v ideálním případě třeba koncem října nebo v listopadu, možná ale až v prosinci.

Zen, ilustrační foto

Zdroj: DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?