Hlavní navigace

AMD prý chystá zlevnění Radeonu R9 Fury s oříznutým Fiji, mělo by přijít brzy

22. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv v nadcházející generaci grafických karet možná budou paměti HBM častějším úkazem, momentálně se nachází jen v poměrně drahých kartách. Nejlevnější model Raden R9 Fury s čipem Fiji oříznutým na 3584 stream procesorů přišel na trh s oficiální cenou 549 USD. Až tento měsíc se na jeho úroveň dostala také kompaktní verze plně aktivního Fiji pro Mini-ITX sestavy, Radeon R9 Nano, když AMD tuto kartu zlevnilo z 649 na 499 USD. V jeho případě jde však grafiku, kde obětováváte výkon a účinnost chlazení nízké spotřebě a rozměrům.

Zdá se ale, že by se teď měla stát výhodnější i karta Radeon R9 Fury. Tu AMD zatím nezlevnilo, takže se teď prodává dráž než Nano, ovšem to se prý má změnit. Webu KitGuru údajně nějaký zákulisní zdroj prozradil, že AMD nyní plánuje snížení ceny i u této karty. Má k tomu prý dokonce dojít vcelku brzo, i když konkrétní časový údaj nepadl.


Radeon R9 Fury v provedení Strix od Asusu

Jak bude sleva přesně vypadat, bohužel KitGuru ze svého informátora nedostal. Zřejmě proto, že nová cena pro kartu ještě nebyla definitivně vymyšlena. AMD je při současném stavu hospodaření pod velkým tlakem a víc než kdy jindy by asi chtělo výnosy z prodejů maximalizovat. I když také platí, že se pomalu blíží – alespoň v to tedy doufáme – uvedení nové 14/16nm generace GPU a 28nm karty je tedy třeba prodat spíše dříve než později, než jejich atraktivita klesne.

 

Primárním cílem AMD zřejmě bude dostat se na kobylku konkurenční GeForce GTX 980. Ta se nyní dá pořídit za nižší ceny než R9 Fury: u nás začínají nejlevnější modely obvykle někde nad 14 000 CZK, kdežto R9 Fury stojí okolo 16 500 CZK. Ovšem GTX 980 je také nezanedbatelně pomalejší, viz například náš poslední test. AMD by teoreticky mohlo nasadit stejnou nebo ještě kosmeticky nižší cenu, aby kartu Nvidie přebilo na její cenové pozici. Vzhledem k rozdílu výkonu se ale nová oficiální cena ořezaného Fiji možná jenom přiblíží, aniž by ji dohnala. Na druhou stranu by dávalo smysl, kdyby R9 Fury coby ořezaný model skončil o něco níž, než je dnes Radeon R9 Nano (který má všech 4096 shaderů) – ten se totiž už okolo 14 500 CZK pohybuje. Vyloučeno by tedy asi nebylo i zlevnění, zacházející hlouběji pod GeForce GTX 980.

Zlevnění dvou ze tří karet s GPU Fiji a HBM by asi mohlo znamenat také redukci ceny u Radeonu R9 Fury X. Podle KitGuru ale o tom, že by se slevy chystaly i pro tento model, zatím konkrétní informace nejsou.

AMD Radeon R9 Fury, provedení Nitro od Sapphire
AMD Radeon R9 Fury, provedení Nitro od Sapphire

Zdroj: KitGuru

Byl pro vás článek přínosný?