Hlavní navigace

AMD prý grafiku s HBM pojmenuje Radeon Fury. Máme fotku jeho GPU Fiji

2. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý měsíc se na webu objevily zprávy, že AMD nezařadí své nejnovější highendové GPU Fiji do běžné řady Radeonů 300, ale místo toho z něj udělá zvláštní produkt ne nepodobný tomu, jak tlačí Nvidia značku Titan. Proto tyto grafiky, které prvně v historii ponesou nové paměti HBM, údajně mají dostat nějaké zvláštní jméno místo číselného označení R9 390X, jejž jsme původně čekali. To potvrzují poslední úniky na webech výrobců karet, podle nichž označení R9 390 a R9 390X nakonec dostanou refreshované Radeony R9 290 a R9 290X. Neoficiální zdroje už ovšem udávají i ono nové jméno, které má Fiji dostat místo toho.

Podle zpráv, které mají zdá se původ na čínském webu Expreview (do oficiálního potvrzení bychom je asi měli ještě brát s rezervou), AMD pro nový highend zvolilo označení Radeon Fury. Zda k němu teď nebo časem přibudou ještě nějaké modifikátory, nevíme. Také je možné, že časem se objeví i nějaká levnější, „ne-Fury“ verze, v které by našly upotřebení zmetková GPU. Podle starších zpráv má též být v přípravě duální verze, možná se tedy objeví něco jako Radeon Fury X2 nebo Radeon Fury VR.

Krabice s kartou ATi Rage Fury z konce devadesátých let
Krabice s kartou ATi Rage Fury z konce devadesátých let

Jméno Fury není nové. Naopak jde hodně daleko, ještě do doby DirectX 6, kdy žádné Radeony neexistovaly a tehdejší ATi pro své herní grafiky používala značku Rage (například ATi 3D Rage IIc). V roce 1998 se v této linii objevila nová generace označená Rage 128, v níž se posléze jednomu z dražších modelů dostalo označení Rage Fury, po čemž následovala v té době ojedinělá dvojčipová grafika Rage Fury MAXX, pracující v režimu AFR. AMD s tímto jménem evokuje doby, kdy neexistovala ani značka GeForce, a tehdy ještě hodně mladá Nvidia své karty zvala Riva (Riva128, Riva TNT, Riva TNT2).


Dvoučipová ATi Rage Fury MAXX používala AFR dual-GPU v době DirectX 6

 

Aktualizováno (2. 6. 2015):
Podle webu TweakTown se chystají karty dvě. Radeon R9 Fury X bude plnotučný model s vodním chlazením, vedle něj ale má existovat i slabší, asi částečně deaktivovaná levnější verze Radeon R9 Fury bez písmene X. Tato by snad mohla mít různé vzduchové chladiče navrhované jednotlivými výrobci karet.

Podle webu HardwareLuxx má jinak Fiji už umět HDMI 2.0, kromě tohoto výstupu bude na PCB také trojice DisplayPortů 1.2.

 

Fiji poprvé obnaženo

Ohledně Fiji a HBM prosáklo v posledních dnech nejen údajné „umělecké jméno“. Včera web WCCFtech publikoval také první fotografii, na které má být reálné GPU po odebrání chladiče. Potíž je v tom, že fotograf neodstranil zbylou pastu, takže případné popisky není vidět a kontury čipu samotného a čtyř menších pouzder HBM po jeho bocích si musíte částečně domyslet. Na druhou stranu je zajímavé, že je očividně zvoleno řešení holého GPU a ochranného rámečku okolo, a nikoliv rozvaděč tepla, o němž se například web AnandTech zmiňoval jako o hotové věci. Díky tomu bude mít čip lepší kontakt s chladičem.

Fotografie čipu Fiji s HBM na interposeru (Zdroj: WCCFtech)
Fotografie čipu Fiji s HBM na interposeru (Zdroj: WCCFtech)

Čip je každopádně hodně velký, ostatně už téměř rok víme, že AMD připravovalo GPU s plochou přes 500 mm². Zdá se, že by to dokonce mohlo jít slušně přes tuto hodnotu, možná až někam k 550 mm². Každopádně ale půjde o nejvypasenější GPU v historii Radeonů.

 

Podle posledních drbů by se prý Radeon Fury s výše zobrazenými vnitřnostmi měl začít prodávat 24. června, ovšem už 18. června by snad mohl být nějak částečně představen na výstavě E3. Na rozuzlení většiny otázek okolo této karty bychom tedy už měli čekat jen nějaké tři týdny.

MMF24

Zde je snímek mírně upravený pro lepší viditelnost
Zde je snímek mírně upravený pro lepší viditelnost

Zdroje: WCCFtech, VideoCardz, Expreview

Byl pro vás článek přínosný?