Hlavní navigace

První ukázka Radeonu 6500 XT: v autě Tesla Model S. Výkon 10 TFLOPS, 128bitové paměti

29. 1. 2021

Sdílet

Zdroj: Tesla
První úniky o GPU AMD Navi 23, které by mohlo pohánět Radeon RX 6500 XT, k nám přicházejí z nečekaného směru: tato grafika bude v nových automobilech Tesla.

Ne že by automobily Tesla (nebo jiné) patřily do náplně hardwarového zpravodajství, ale vypadá to, že se s naší tematikou prolnuly. Tesla Motors (tedy ne Tesla skutečná, československá) se kuriózně stala prvním dodavatelem grafických karet AMD Radeon RX 6600 nebo RX 6500, které ještě AMD nevydalo ani neoznámilo.

Jak to? Tesla oznámila, že začne vozidlo Model S nabízet s novým infotainmentem, tedy elektronikou sloužící uvnitř auta částečně k obsluze (pomocí velké dotykové obrazovky), částečně k zábavě. Součástí bude herní platforma Tesla Arcade, což budě něco jako herní konzole zabudovaná v autě.

Šéf automobilky Elon Musk oznámil, že hardware, který tento systém pohání, má grafický výkon 10 TFLOPS, tedy srovnatelný s konzolí Sony PlayStation 5. A vypadá to, že také bude použitá podobná platforma, protože tento výkon údajně dodává čip Navi 23, z rodiny Radeonů RX 6000 s architekturou RDNA 2.

Tesla Arcade 05 Tesla Arcade (Zdroj: Tesla)

Infotainment by snad měl být schopen spouštět alespoň některé PC hry, na oficiálních fotkách je vidět Witcher 3 a Elon Musk uvedl, že „na tom poběží Cyberpunk 2077“. Firma přímo neuvádí, že by bylo použité GPU od AMD, ale informace o kontraktu s AMD se již dříve objevila a podle novějších zvěstí mělo právě být použité GPU Navi23.

Navi 23: Radeon RX 6500 (XT)?

Twitterový leaker, který toto tvrdil už před časem, nyní publikoval schéma zapojení GPU, které by mělo popisovat osazení GPU v systému. Podle tohoto schématu jde o Navi 23, ke kterému budou připojené obrazovky přes signál HDMI a DisplayPort (přes B2B sběrnici auta). GPU bude připojené přes sběrnici PCI Express 3.0 ×8 a zajímavá informace je, že GPU má 128bitovou paměťovou sběrnici – nebo aspoň takováto šířka je z ní reálně využitá, pokud náhodou čip umí víc. Paměti GDDR6 mají podle schématu 8 GB (4× 16Gb čip) a efektivní frekvenci 14,0 GHz. To je propustnost 224 GB/s, ale čip má nejspíš navíc také nějakou Infinity Cache, díky níž bude mít vyšší výkon, než kolik by běžně taková propustnost dovolovala.

Navi 23 by snad mohlo být až třetí GPU v sérii čipů s architekturou RDNA 2. Měli jsme za to, že druhé bude Navi 22 s 2560 shadery (40 CU) a 192bitovou sběrnicí, které má vyjít v březnu jako řada RX 6700 (XT). Tesla tedy dostane ještě další nové GPU ještě o jednu kategorii níž. Web VideoCardz odhaduje, že k uváděnému výkonu 10 TFLOPS by bylo třeba 2048 shaderů s taktem asi 2,44 GHz. Ovšem pozor, Tesla by do tohoto čísla mohla třeba zahrnovat také výkon CPU, takže reálně by asi čip mohl mít menší takt nebo méně shaderů. Počet CU pro čip Navi 23 není pokud vím ještě znám.

Mimochodem, Tesla asi nebude používat sériový model Radeon, ať už bude na tomto čipu založený Radeon RX 6500 či nějak jinak označená karta. Pravděpodobně to bude embedded verze GPU, která může mít snížené TDP a také asi nižší takty než verze pro běžná PC a notebooky. Ale 128bitová paměťová sběrnice a připojení přes PCIe 4.0 ×8 (jako má Navi 14 v kartě RX 5500 XT) jsou asi specifikace, které by měly sedět.

MMF24

Cena za celé auto bude (v USA) 80 tisíc dolarů, kolik bude stát samotná grafika v provedení pro běžné smrtelnické PC, to zatím netušíme.

Galerie: Infotainment v Tesla Model S s Tesla Arcade na grafice Navi 23

Zdroje: VideoCardz (1, 2), Patrick Schur

Byl pro vás článek přínosný?