Hlavní navigace

Mobilní Radeony RX 6000M s architekturou RDNA 2 jsou na cestě, prý vyjdou tento kvartál

3. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: AMD
AMD se nějak pořád nedaří vydat grafiky pro notebooky s novou architekturou RDNA 2 a podporou ray tracingu, ale prý by konečně měly vyjít někdy během tohoto čtvrtletí.

Už to bude půl roku, co AMD vydalo grafiky Radeon RX 6000 s architekturou RDNA 2. Kupodivu dodnes žádné z těchto nových GPU nebylo vydáno pro notebooky, ačkoliv mají podle recenzí potenciál na poměrně dobrou energetickou efektivitu (jejich výrobní proces je nakonec pokročilejší než ten čipů Nvidia Ampere). Mobilní GeForce RTX 3000 už přitom vyšly v zimě, takže Nvidia má momentálně na aktuální herní notebooky monopol.

V oblasti mobilních grafik jsou výrobci GPU odkázáni na to, zda jejich čipy použijí do svých přístrojů výrobci notebooků. Absence mobilních Radeonů RX 6000 tedy trošku vyvolávala obavu, zda o tyto grafiky výrobci prostě nevyjádřili žádný zájem a nebyla zrušena. Vypadá to ale, že to tak nebude. AMD nyní prostřednictvím šéfky Lisy Su v konferenčním hovoru k finančním výsledkům za Q1 2021 potvrdilo, že mobilní Radeony RX 6000 jsou na cestě, a měly by přijít na trh během následujících tří měsíců.

Lisa Su sdělila, že mobilní Radeony RX 6000 budou vydané „později během tohoto (2.) kvartálu“. Firma údajně pracuje na tom, aby do jeho konce přišly do obchodů první notebooky s těmito grafikami. Což pravděpodobně znamená spíš konec května nebo červen, než nejbližší dny. Mimochodem, firma uvádí, že by měla obecně navyšovat výrobu Radeonů RX 6000, takže by snad mohlo být v obchodech i víc karet pro desktop. Nebo je možná lepší říct „jít do obchodů“, protože v podmínkách horečky kolem kryptoměn by se asi vyprodalo skoro jakékoli množství.

In graphics, revenue increased by a strong double-digit percentage year-over-year and sequentially, led by channel sales growth as revenue from our high-end Radeon 6000 GPUs more than doubled from the prior quarter. We introduced our Radeon 6700 XT Desktop CPU with leadership 1440p gaming performance in March, and are on track for the first notebooks featuring our leading edge mobile RDNA 2 architecture to launch later this quarter. We expect Radeon 6000 series GPU sales to grow significantly over the coming quarters as we ramp production.

Vydání takto pozdě není moc výhodné, protože AMD nestihlo uvedení první várky notebooků letošního roku, které byly všechny s grafikami Nvidia. A poté ani vydání notebooků s vlastními procesory Ryzen 5000, což by měla být poměrně dobrá příležitost, jak urvat nějaké „design wins“ díky synergii s vlastní procesorovou platformou.

Nezdá se bohužel (minimálně pro AMD), že by se tato GPU měla objevit ve velkém množství notebooků, protože zatím se neobjevily nějaké úniky konfigurací nebo zvláštních notebooků, které by nějakou z těchto grafik byly vybavené. Tržní dominanci Nvidie asi bude v tomto segmentu dost těžké teď prolomit. Nvidia by jinak sama měla brzo vydat už druhou vlnu mobilních Ampere, levnější modely GeForce RTX 3050 a RTX 3050 Ti.

GPU AMD Navi 22 11 GPU AMD Navi 22 (vpravo) v porovnání s čipem Navi 21 (vlevo) (Zdroj: AMD)

Grafiky založené na Navi 22, 23 a 24

Nějaké informace už ovšem prosákly ke GPU samotným. Vypadá to, že AMD nechystá žádnou mobilní variantu čipu Navi 21 s 256bitovou paměťovou sběrnicí a 5120 shadery. Místo toho zdá se budou nejvýkonnější modely založené až na menším čipu Navi 22 s 2560 shadery a 192bitovými pamětmi – tedy na čipu, který je použitý v Radeonech RX 6700 XT pro desktop.

To patrně platí i pro nejvyšší kartu Radeon RX 6800M, která by měla asi mít plně aktivní konfiguraci s 2560 shadery a 12 GB paměti GDDR6. Nebude to tedy stejný hardware, jako má desktopový RX 6800. Dále se spekuluje o Radeonu RX 6700M, který by zřejmě už byl ořezaný na nižší počet shaderů (2304?) a mohl by prý mít jen 10 GB paměti, což by znamenalo 160bitovou sběrnici.

Možné specifikace Radeonů RX 6000M pro notebooky dle webu VideoCardz Možné specifikace Radeonů RX 6000M pro notebooky, tabulka sestavená webem VideoCardz (Zdroj: VideoCardz)

Zatím jediný model, který je doložený přímo v ovladačích AMD, je Radeon RX 6600M, jenž ale zdá se je založený na čipu Navi 23 (varianta XM), už dalším menším GPU se 128bitovou sběrnicí a asi 8GB pamětí GDDR6. Toto už by tedy byla levnější méně výkonná grafika, i když Navi 23 má prý podle informací, které o něm máme, pořád mít 2048 shaderů, tedy ne o tolik méně než Navi 22. Ovšem možná je to proto, že má AMD záměr čip provozovat na nižších taktech a držet tuto grafiku na nižší spotřebě. Tento model by asi byl hlavně pro 1080p hraní, zatímco první dvě mobilní GPU by asi mohly dobře táhnout i 1440p hry.

CS24

AMD má ještě chystat také levnější modely Radeon RX 6500M (ořezané Navi 23) a Radeon RX 6300M, což už by snad mohl být ještě další čip GPU Navi 24 jen s 64bitovou sběrnicí, o kterém nic nevíme. Těžko zatím říct, jak rozšířené tyto grafiky budou, na predikce výkonu v porovnání s kartami Nvidie je asi ještě také moc brzo.

Jakou značku/architekturu samostatného GPU byste měli raději v notebooku?

Zdroj: AMD, via VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?