Hlavní navigace

Nové čtyřjádrové APU Ryzen za nižší cenu? HP má v počítačích model 2100GE s 35W TDP

15. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: AMD

Tak to vypadá, že se na internetu opět objevily informace, dle nichž zřejmě AMD chystá nějaké nové modely procesorů Ryzen. Ne ještě založené na 7nm čipech, stále půjde o generaci 2000 a 14nm křemík APU Raven Ridge s grafikou Vega. Ovšem i tak by mohlo jít o zajímavý procesor. Asi by totiž představoval zatím nejlevnější čtyřjádrový Ryzen, což by bylo zajímavé pro počítače s omezeným rozpočtem, kde je každá stovka dobrá.

Touto novinkou je Ryzen 3 Pro 2100GE. Procesor tohoto jména se objevil v dokumentaci k počítačům HP Desktop Pro A jako jedna z možností, která v nich může být osazena. Tato PC používají desktopovou desku ve formátu Micro ATX a je tedy téměř jisté, že procesor má klasické desktopové provedení do socketu AM4, pokud by o tom snad byla nějaká pochybnost. Označení blízké desktopovému APU Ryzen 3 2200G/GE k tomu ale ukazuje také. CPU s takovýmto označením už dřív naznačovaly dokumenty AMD, takže nejde o zas tak velké překvapení. Jen jsme tehdy neuhádli, že půjde o APU obsahující integrovanou grafiku.

Podle zmínky v dokumentech HP je procesor Ryzen 3 Pro 2100GE čtyřjádro s deaktivovaným SMT, tedy čtyřmi vlákny. CPU část by tedy nebyla příliš osekaná proti Ryzenu 3 2200G/GE. Také L3 cache je zachovaná na plné kapacitě 4 MB. Frekvence je ovšem nižší, jen 3,2 GHz, přičemž není uvedeno žádné turbo. U ostatních CPU v seznamu HP tuto frekvenci uvádí, takže je pravděpodobné, že model 2100GE má Boost deaktivován a 3,2 GHz znamená jeho vůbec maximální frekvenci. Teoreticky by asi také mohl být zamčený pro přetaktování.

Ryzen 3 Pro 2100GE ve specifikacích HP Desktop Pro A Microtower Business PC Ryzen 3 Pro 2100GE ve specifikacích HP Desktop Pro A Microtower Business PC

Procesor má jen 35W TDP, což je naopak dobrá zpráva. Zajímavé je, že přitom má stejnou frekvenci jako také 35W Athlonu 200GE, ač ten obsahuje poloviční počet jader. Na druhou stranu AMD již 35W čtyřjádra Raven Ridge nějakou dobu nabízí, a dokonce i s vyššími takty. Od těch se nicméně model 2100GE liší slabší grafikou. Podle specifikací od HP je v tomto čipu jen Radeon Vega 3. To znamená, že je aktivních pouhých 192 shaderů z celkem 704, které čip Raven Ridge fyzicky obsahuje. Grafika tedy bude mít jen plus minus stejný výkon jako ta v Athlonu 200GE.

CS24

Procesor Ryzen, 14nm čip Raven Ridge (Foto: Fritzchens Fritz) Procesor Ryzen, 14nm čip Raven Ridge (Foto: Fritzchens Fritz)

Objeví se v obchodech?

Dokument od HP nám ale bohužel nepoví nic o tom, kdy by se tento procesor měl reálně objevit v nabídce, ani o ceně. Bylo by logické, aby toto APU stálo méně než Ryzeny 3 2200G/GE, ale zase více než dvoujádrový Athlon. Čekat by se tedy možná dalo něco v pásmu 2000–2300 Kč.

Čtyřjádrový Ryzen s integrovanou grafikou za méně peněz, než stojí APU 2200G, by byl asi pro méně náročná či kancelářská PC docela zajímavý. Těžko ale říci, zda se objeví na běžném trhu. AMD totiž zatím 35W APU Raven Ridge do volného prodeje v obchodech nepouští. S výjimkou Athlonu 200GE jsou tyto úsporné modely zatím prodávány jen velkým výrobců počítačů pro použití v sestavách. Navíc je tento Ryzen 3 2100GE ještě zařazen do řady Pro, která je také čistě OEM produktem. Pro běžnou dostupnost nám normálním domácím skládačům PC by tedy musel vzniknout také ne-Pro ekvivalent (Ryzen 3 2100GE). A že se tak stane, není zaručeno. Takže jak by tento procesor mohl být zajímavý, tak se s ním zatím nedá moc počítat, bohužel.

Byl pro vás článek přínosný?