Hlavní navigace

Ryzen Threadripper Pro 3000WX, profi platforma pro WS, vyjde příští týden: máme parametry

10. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: AMD
Že by nakonec přece jenom něco bylo z workstation platformy WRX80? Pro verze Threadripperu 3000 prý bude odhalená už příští týden.

Objevily se nové informace, podle nichž by příští týden 14. července měly opravdu vyjít Threadrippery pro pracovní stanice, a zároveň únik dalšího modelu. Aktualizaci článku najdete na jeho konci.

Původní text z 8. 7. 2020:

Dnes už jsme psali o startu prodejů a recenzích refreshovaných Ryzenů 3000 „XT“, ale vypadá to, že je tu ještě jedna zajímavá zpráva ohledně stejné firmy. Na internetu se totiž objevily informace, že by prý brzy mohla být vydaná nová, „Pro“ verze Ryzenů Threadripper generace 3000.

Ta by snad mohla přinést dříve postrádané vlastnosti jako osmikanálové paměti nebo podporu registrovaných pamětí a tím až terabajtových kapacit RAM.

Ryzen Threadripper Pro 3995WX?

AMD podle příspěvku na fóru Chiphell údajně brzo odhalí Threadripper Pro; podobnou informaci prý anonymně dostal také web VideoCardz, ale není jasné, zda jde o dva nezávislé zdroje. Údajně by tato nová řada highendových procesorů mohla být oznámena už příští týden (14.7.).

Na Chiphellu byla dokonce publikována i fotka údajného procesoru Ryzen Threadripper Pro 3995WX, což by asi byl nejvýkonnější 64jádrový model této řady. Nápis s tímto označením je jasně vidět na rozvaděči tepla, ale samozřejmě nemůžeme vědět, zda třeba nejde o fotomontáž (nebo přesněji fotošopontáž).

Fotka procesoru AMD Ryzen Threadripper Pro 3995WX Chiphell Fotka procesoru AMD Ryzen Threadripper Pro 3995WX (Zdroj: Chiphell, via HXL)

Threadripper Pro by asi byl něco podobného jako Ryzeny Pro – procesor určený pro business počítače. Mohl by mít zapnuté některé funkce navíc, jako je vzdálená zpráva a také by mohl mít delší záruku a garanci dostupnosti, což jsou věci, které zajímají velké OEM výrobce. Procesor by nebyl určený pro nadšence, ale pro profesionální uživatele a drahé pracovní stanice, jak ukazuje označení „WS“.

Konečně registered paměti, osmikanál?

Očekává se, že Threadrippery Pro by mohly podporovat paměti typu registered, které mají kapacitu až 256 GB na jeden modul. Toto je slabina běžných Threadripperů, které umí jen běžné moduly UDIMM s kapacitou maximálně 32 GB. Současně by možná tyto procesory mohly používat platformu WRX80, o které se loni objevily zkazky, ale pak z ní nic nebylo.

AMD Threaderipper cipsety USB IF TRX40 TRX80 WRX80 Čipset AMD WRX80 na webu USB-IF (Zdroj: USB-IF)

Teoreticky by tedy dokonce mohly nabízet osmikanálové řadiče paměti RAM, což by dodalo o hodně vyšší propustnost a opět i podporu dvakrát vyšší kapacity RAM. S šestnácti moduly by mohlo být možné osadit až 4 TB RAM – pokud byste na to náhodou měli zbytečných pár set tisíc. Toto jsou ale zatím možná jen domněnky.

Galerie: Ryzen Threadripper 3990X: výkon, výsledky v recenzích

Threadrippery Pro 3000WX asi budou mít vyšší ceny a dražší budou nejspíše také desky pro ně, pokud budou speciální a tato CPU nepůjdou do desek platformy TRX40. Není jasné, zda by se ale tato CPU prodávala i na normálním trhu – mohly by teoreticky být vyhrazené jenom výrobcům sestav/pracovních stanic. To by ovšem byly škoda, protože ti v tomto segmentu procesory AMD moc nenabízejí.

Uvidíme tedy příští týden, zda se tato náhlá zpráva potvrdí. Intel má trh pracovních stanic docela silně pod palcem a Threadrippery se prosazují jen při stavbě takových počítačů z komponent, takže nástup i do hotových stanic HP, Dell a tak podobně by byl pro trh pozitivní.

Aktualizováno (10. 7. 2020): vydání potvrzeno Lenovem?

S tímto Threadripperem pro pracovní stanice to začíná vypadat reálně. V databázi Geekbench a UserBenchmarku se objevily záznamy pro 32jádrovou verzi Ryzen Threadripper Pro 3975WX zřejmě testované v nějakém počítači od Lenova.

AMD Ryzen Threadripper Pro 3975WX v UserBenchmarku AMD Ryzen Threadripper Pro 3975WX /Zdroj: UserBenchmark)

A právě Lenovo na 14. 7. oznámilo nové pracovní stanice, které údajně přinesou velkou změnu...

https://twitter.com/thinkstations/status/1277973896508014595

Podle dalších průsaků by prý mohly na trh mířit i nižší a levnější modely Ryzen Threadripper Pro 3955WX a 3945WX, které by mohly sloužit jako výchozí volba pro nižší konfigurace a mohly by možná disponovat třeba jen 12, 16 či 24 jádry.

Otázka je, zda se něco z tohoto bude prodávat jen samostatně. AMD by tyto modely mohlo vyhradit pouze pro OEM výrobce, takže běžně v obchodě byste je nedostali.

Aktualizováno 2: Už známe i parametry

Web VideoCardz teď publikoval již i parametry procesorů, které v úterý AMD zřejmě oznámí. Má jít o 12jádro, 16jádro a dále 32jádro a 64jádro.

Specifikace procesorů AMD Ryzen Threadripper 3000WX VideoCardz Specifikace procesorů AMD Ryzen Threadripper 3000WX (Zdroj: VideoCardz)

Platforma má podle těchto uniklých dokumentů opravdu podporovat registrované paměti a zřejmě opravdu bude mít aktivní osmikanálový řadič. Maximálně bude podporováno až 2 TB paměti DDR4 s ECC. A procesor také bude údajně poskytovat plnou konektivitu až 128 linek PCI Express 4.0. Schopnosti tedy budou stejné jako u Epycu, jen budou mít CPU vyšší takty zejména u jednovláknového boostu (a asi nebudou podporovat 2S sestavy).

KL24

Specifikace procesorů AMD Ryzen Threadripper 3000WX 2 VideoCardz Specifikace procesorů AMD Ryzen Threadripper 3000WX (Zdroj: VideoCardz)

Toto znamená, že tyto procesory budou asi vyžadovat nové desky a nebudou fungovat v socketu TRX40.

Zdroje: VideoCardz, Chiphell, HXL/Twitter

Byl pro vás článek přínosný?