Hlavní navigace

AMD má speciální Vánoční edici Ryzenů: modely 2700 a 2600X s chladičem Wraith Max

29. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: AMD

Přibalené chladiče dodávané k procesorům tradičně nebývaly nic moc, ale v posledních letech v nich zřejmě AMD spatřilo možnost se odlišit od konkurenčního Intelu a jejich kvalita se alespoň u některých procesorů docela zvedla. Nyní před Vánoci to zřejmě chce podtrhnout, protože do obchodů vypustí speciální edici Ryzenů, které budou vybavené nejlepším chladičem, který AMD ve svém arzenálu má, typem Wraith Max s velkým pasivem a heatpipe. Ten byl dříve nabízen jen OEM výrobcům a později v balení Ryzenu 7 2700X coby top modelu. Ale v nynější speciální edici se bude dát koupit i s levnějšími procesory Ryzen 5 2600X a Ryzen 7 2700, tedy 65W verzi osmijádra.  

Lepší chladič v balení, ale za příplatek

Prozatím se jedná o časově omezenou akci v předvánočním období, která poté nemusí pokračovat. Nová balení Ryzenu 5 2600X a Ryzenu 7 2700 s chladičem Wraith Max mají být údajně dostupná celosvětově pod označením Ryzen Max, ale nenahrazují původní balení. To bude dostupné paralelně dál. V eurozóně je už zdá se některé eshopy v cenících mají, u nás jsem je v obchodech ale nenašel, ikdyž je možné, že se teprve objeví. Kódy balení jsou YD260XBCAFMAX a YD2700BBAFMAX, chcete-li se pustit do pátrání. Je asi celkem pravděpodobné, že tyto zvláštní edice nebudou distribuovat všichni prodejci.

Lepší chladič proti tomu normálnímu (oba procesory jsou standardně opatřené typem Wraith Spire s hliníkovým radiálním pasivem a měděným jádrem s vapor chamber) ovšem není zadarmo. Tato speciální balení mají o dost vyšší ceny, například v britském Scan.co.uk, na který na Twitteru odkazovalo přímo AMD, byla přirážka okolo 20 liber (600 Kč). K tomuto asi navíc přispěje, že standardní balení obou procesorů mohou už od uvedení být hodně zlevněná.

Chladič Wraith Max se svítícím logem AMD a RGB kroužkem kolem ventilátoru

Chladič Wraith Max není úplně totéž jako Wraith Prism, což je jméno chladiče přikládaného k Ryzenu 7 2700X (detaily viz zde). Verze Prism má heatpipe s přímým kontaktem a také RGB iluminaci ventilátoru. Wraith Max je o něco starší verze vyrobená pro Ryzeny první generace, v hlavních rysech a rozměrech je však stejná. Iluminované má jen logo AMD v rohu a barevný kroužek okolo ventilátoru, jenž ovšem používá RGB LED s nastavitelnými odstíny a efekty. Chladící výkon verze Max by ale zřejmě neměl za Wraith Prismem nějak výrazně zaostávat. Samotný Wraith Max se u nás jinak dá také koupit, ale za dosti nekonkurenceschopnou cenu. Podle vyhledávačů se samostatně pohybuje od 860 Kč.

CS24

Přehled chladičů přibalované k procesorům AMD Ryzen. Modely Ryzen 7 2700 mají normálně Wraith Spire RGB a Ryzeny 5 2600X obyčejný Wraith Spire

I v případě onoho limitovaného balení nejde asi o zrovna cenově výhodnou nabídku. Pokud by byl rozdíl okolo šesti set korun, dal by se za podobnou částku už koupit kvalitní věžový chladič jako je třeba SilentiumPC Fera 3. Takže tato nabídka asi bude atraktivní jen pro ty, kdo opravdu chtějí zrovna Wraith Max kvůli vzhledu, značce a svítícím logu AMD. Chladiče Wraith Max/Prism zdá se nějaké takové zákazníky mají, takže na dnešním trhu herního hardwaru tento „sběratelský faktor“ evidentně působí.

 

Byl pro vás článek přínosný?