Hlavní navigace

AMD Trinity: 32nm APU s Radeonem HD 7000

2. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Procesory architektury Bulldozer s jádrem Zambezi, oficiálně nazývané jako AMD FX, budou prvními čipy, které Globalfoundries pro AMD vyrobí 32nm SOI HKMG postupem. Orochi, kterým se Globalfoundries chlubí na následujícím slajdu, není nic jiného, než Bulldozer pro servery. Fun fact: na slajdu je použit falešný obrázek čipu.

Ani Trinity by pravidelní čtenáři neměli slyšet poprvé. Vyjma toho, že tímto kódovým názvem označuje svou platformu procesoru, čipsetu a grafického jádra VIA, je to APU plánované pro rok 2012. Ve starších roadmapách bylo u tohoto produktu napsáno „next-generation Bulldozer cores“, v novějších už je uvedena architektura Piledriver (je tudíž nasnadě, že Piledriver se od Bulldozeru nijak zásadně lišit nebude). Také o platformě Virgo již víme, nyní se dozvídáme o její mobilní variantě „Comal“.

A kromě toho máme nyní potvrzeno, že integrované grafické jádro bude pocházet z řady Radeon HD 7000. Podle serveru Bright Side of News bude ale z hlediska architektury mít nejblíže k jádru Cayman. Stejně jako Radeony řady HD 6900, i GPU v Trinity prý bude mít čtyřsložkové VLIW výpočetní jednotky. A kromě toho samozřejmě nebude vyráběno 28nm technologií u TSMC. Jestliže teoretický výpočetní výkon v GFLOPS má vzrůst až o polovinu a malou část z toho zajistí vylepšená procesorová jádra, pak můj soukromý tip na GPU je 120 VLIW-4 shaderů = 480 stream procesorů (Llano má 80 VLIW-5 jednotek).

KL24

Nabízí se otázka, jak moc se vlastně Radeony HD 7000 („Southern Islands“) budou lišit od generací HD 6000 („Northern Islands“) a HD 5000 („Evergreen“). Má-li Theo Valich pravdu, pak změny rozhodně nebudou nijak převratné.

Zdroj: Bright Side of News

Byl pro vás článek přínosný?