Hlavní navigace

AMD uvádí Yukon a Neo

6. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nová mobilní platforma AMD Yukon míří na lehké notebooky s úhlopříčkou displeje 10-13 palců. Soupeřit s Atomem ale AMD nechce.

  

Genezi platformy Yukon provázela následující myšlenka: na trhu jsou levné miniaturní notebooky, většinou s procesorem Atom, a vedle nich s úhlopříčkami 12 a 13 palců stroje, jejichž cena je pro běžného zákazníka nedosažitelná. Yukon chce ovládnout právě toto neorané pole, tedy zaplnit cenový segment od $500 do $1000. AMD předpokládá, že typickým kupujícím Yukonu bude zákazník, kterému nevyhovují omezené možnosti netbooku.

Základ platformy Yukon tvoří úsporný procesor AMD Neo, což je převlečený jednojádrový Athlon 64 (65nm jádro Lima). Zatím jediný existující model MV-40 je taktován na 1,6 GHz a disponuje 512 kilobajty L2 cache. Jeho TDP (thermal design power) je 15 W. Jako levnější alternativy budou v nabídce ještě dva Semprony: 200U s taktem 1 GHz a 210U na 1,5 GHz. Oba mají 256 kB L2 cache.

Podobně jako Intel Atom a VIA Nano, tyto procesory jsou vyráběny v BGA balení. Vzpomínáte?

 

Použitý čipset se skládá ze severního můstku AMD 690T s integrovaným Radeonem Xpress 1250 a jižního můstku SB600. Ani jeden z nich není výkřikem nejnovější technologie, nicméně AMD je upravilo pro výrobu modernějším 65nm postupem od UMC. TDP celé platformy udává AMD jako 27 wattů. Spotřeba tedy bude neporovnatelně vyšší, než u Atomu, ale to samé platí i o výkonu. I když s podobnými komponenty zřejmě nižší spotřeby lze dosáhnout. Embedded platforma s BGA procesorem a čipsetem AMD M690E + SB600 si prý řekne o maximálně 10 wattů.

Volitelně může výrobce notebook osadit samostatným Mobility Radeonem HD 3450. Řešení je to poněkud krkolomné – proč AMD rovnou nevybavilo Yukon modernějším northbridgem 780G?

  

Nakonec ještě srovnání výkonu při práci s multimédii. Grafy zobrazují sekundy, delší sloupeček tedy patří pomalejšímu procesoru. AMD nám chce ukázat, že Neo MV-40 se řadí někam mezi Atom a Core 2 Duo na stejném taktu (což je vymezení poměrně dost široké).

KL24

O notebooku HP Pavilion dv2, prvním modelu založeném na platformě Yukon, se dočtete v novince Lukáše Václavíka.

Zdroj: bit-tech.net

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku