Hlavní navigace

Američan použil kočku k hledání nezabezpečených sítí Wi-Fi

10. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce
Gene Bransfield, který pracuje jako bezpečnostní technik, přišel se zajímavým způsobem, jak zmapovat sítě Wi-Fi v širokém okolí. Potřeboval totiž zjistit, kolik jich je špatně zabezpečených.

Svojí siamské kočce Coco nasadil obojek s integrovanou Wi-Fi, GPS, baterií a čipem Spark Core, to vše s vlastním řídícím softwarem. Cena obojku vyšla zhruba na sto dolarů.

Kočka Coco Kočka Coco (foto: Gene Bransfield )

Kočka se volně pohybovala po městě Washington DC a sbírala data. Mezitím prý stihla zabít i jednu myš. Obojek vyhledával sítě v dosahu a pořizoval záznam nezabezpečených sítí (a se šifrováním WEP, to je skoro to samé).

Dříve již zkoušel jinou kočku, ta ale strávila celou výdrž baterie obojku vysedáváním na sousedově verandě. Zato Coco během tří hodin dokázala odhalit celkem 23 hotspotů, z nichž třetina nebyla zabezpečená.

Obojek má název Warkitteh a Gene se s ním nechtěl dopustit žádného hackerství. Ostatně, výsledky kočičího výzkumu využije v práci. Celá vtipná akce poslouží na chystané konferenci jako pobavení i poučení, jak snadné je nabourat Wi-Fi.

CS24

Obojek Warkitteh Obojek Warkitteh (foto: Gene Bransfield)

Na podobném principu funguje například Wardriving nebo české Wifileaks od Jakuba Čížka. Nezabezpečené sítě Wi-Fi jsou zkrátka pro kočku.

zdroj: Wired

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.