Hlavní navigace

Android 10 bude od února 2020 povinný pro všechny nové mobily

8. 10. 2019

Sdílet

Všechny nové mobily a tablety, které výrobci pošlou Googlu k certifikaci, budou od 1. února 2020 muset obsahovat nejnovější Android 10. Vyplývá to ze smluvních požadavků Google Mobile Services (GMS), ke kterým se dostal magazín XDA Developers. Neznamená to však, že zařízení s devítkovým Androidem zcela zmizí z trhu.

Výrobci totiž do 31. ledna 2020 žádat o licenci GMS pro mobily s Androidem 9, které začnou prodávat třeba až o několik měsíců později. A pokud nechtějí nebo nemohou používat služby a aplikace Googlu (momentálně má peška Huawei), tak se těmito pravidly samozřejmě také nemusí řídit.

Google průběžně schvaluje i aktualizace stávajících zařízení. Výrobci mohou mobily a tablety upgradovat na novější verzi systému, případně připravit nové sestavení stejné verze Androidu, které doplní o nové funkce. Tato možnost jim v případě Androidu 9 zůstane až do vydání Androidu 11 (pravděpodobně v srpnu 2020). Po tomto datu už budou moci pouze publikovat bezpečnostní záplaty.

Statistiky Androidu v květnu 2019 Statistiky Androidu v květnu 2019

Tyto požadavky mají urychlit adopci nových verzí Androidu, aby uživatelé i vývojáři aplikací měli okamžitě přístup k novým funkcím. Nijak ale nemotivují výrobce zařízení k upgradu zařízení, což ukazují například poslední statistiky z letošního května. V oběhu je přes 10 verzí Androidu, které mají alespoň 1% podíl. Při dvou až třech miliardách aktivních smartphonů to jsou desítky milionů zařízení, které pořád mají stařičký Jelly Bean z roku 2012.

S fragmentací Androidu ale Google bojuje jinými způsoby. U osmičkové verze povinně zavedl funkci Treble, díky níž mohou výrobci mobilů vydat upgrade na vyšší verzi Androidu, aniž by museli čekat na výrobce čipů (typicky Qualcomm nebo MediaTek). Proces aktualizací se tím výrazně zrychlil. Android 10 zase zavádí důležitou novinku Mainline. Google oddělil některé kritické komponenty systému do zvláštních modulů, které může aktualizovat sám.

Zdroj: XDA Developers

Byl pro vás článek přínosný?