Hlavní navigace

Otevřete pusu a pozvedněte obočí. Android 12 umožní ovládání telefonu gesty obličeje

16. 8. 2021

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Google zkouší v nových verzích Androidu různé nové funkce. Pomocí Camera Switches půjde ovládat telefon tím, jak se na něj budete šklebit.

Vývojáři z XDA si v nejnovější beta verzi Androidu 12 všimli funkce Camera Switches, která je v základu vypnutá. Po její aktivaci může telefon rozpoznávat výrazy vašeho obličeje, na což lze navázat další akce. V seznamu najdete celkem šest gest, například otevření a zavření pusy, úsměv či pozvednutí obočí.

Těmito výrazy pak půjde ovládat i akce na telefonu. Primární cílem bude nejspíše přizpůsobení telefonu osobám s nejrůznějším postižením, funkce je součástí tzv. Accessibility API. Vývojářům se podařilo tuto funkci přes APK dostat i do staršího Androidu 11.

Seznam akcí, které půjde na tyto gesta nastavit, obsahuje funkce pro výběr (zpět, vpřed, domů), zobrazení notifikací či posun obsahu po displeji (aka skrolování). O činnosti funkce (tedy o tom, že vás nímá přední kamera) jste informování ikonkou v notifikační oblasti. Google tvrdí, že pořízené snímky nejsou ukládány ani nikam odesílány.

Androids Camera Switches lets you control your phone with your face zdroj: xda-developers.com

zdroj: xda-developers

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.