Hlavní navigace

Android 6.0 je venku. Co umí a kdo si jej může stáhnout?

6. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google včera oznámil, že začal postupně aktualizovat Nexus 5, 6, 7 (2013), 9 a Player na nový Android 6.0. Updaty chodí v několika vlnách. Kdo nechce čekat a nebojí se experimentovat, může si nový systém do telefonu nahrát ručně, tzv. factory images jsou ke stažení zde. Jen nesmíte zapomenout, že pak přijdete o všechna data i nastavení. Vyplatí se proto počkat na OTA aktualizaci, která jak data, tak i nastavení aplikací ponechá. Jaké hlavní novinky Marshmallow přináší?

Spolupráce aplikací

Funkce Now on Tap vyhledává kontextové informace přímo v aplikacích. V chatu vám někdo napíše o filmu. Podržením domovského tlačítka vyskočí menu Google Now s dalšími informacemi o filmu: hodnocením na IMDB, trailerem na YouTubu, výcucem zpráv z Google News. Pokud někde uvidíte zmínku o celebritě, Now on Tap najde její stručný popis nebo účet na Twitteru. Při přehrávání skladby v přehrávači se dostanete k bližším informacím o kapele atd.

Now on Tap
Now on Tap    

Konverzační mód asistenta Google Now bude fungovat i v aplikacích třetích stran. Na ploše se zeptáte, aby vám Now doporučil nějakou hudbu v rádiu TuneIn. Samotný TuneIn se pak může zeptat, jaký chcete žánr.

Pomocí Direct Share bude možné přímo sdílet obsah jedné aplikace s osobou/skupinou/kruhem v aplikaci jiné. Prohlížíte si například obrázek a přes sdílecí tlačítko jej můžete rovnou poslat konkrétní osobně e-mailem nebo jej vložíte do příspěvku v komunitě na G+.

Direct Share
Direct Share

Výdrž a nabíjení

Režim Doze dokáže ušetřit až 30 % energie. Pokud zařízení není v nabíječce a nehýbe se (je na stole), systém se automaticky uspí. V tomto módu se deaktivují nepotřebné služby a funkce telefonu. Volání nebo budík budou nadále fungovat. Doze nejde ručně vypnout, z čehož mají vývojáři chatovacích aplikací nebo spánkových monitorů kopřivku. Google ale chystá výjimky, aby tyto aplikace mohly přijímat notifikace i ve spánku.

App Standby zase dokáže málo používané aplikace odstřihnout od systémových prostředků, čím opět o něco prodlouží výdrž. Pokud Android zjistí, že aplikace X neustále něco na pozadí synchronizuje, ale vy tu aplikaci stejně nepoužíváte, rovněž ji uspí.

Android 6.0 si plně rozumí s novým rozhraním USB typu C. To do zařízení přinese rychlejší datové přenosy, rychlejší nabíjení (větší výkon) a hlavně možnost oboustranného zapojení konektoru.

Soukromí a bezpečnost

Zcela přepracovaná je správa oprávnění. Aplikace si o přístup k funkcím telefonu neřeknou hned při instalaci, ale až po prvním spuštění. Uživatel si může zvolit, jestli LED svítilna opravdu může vidět do adresáře kontaktů nebo potřebuje znát přesnou polohu. Oprávnění lze měnit i zpětně.

Nastavení oprávnění
Nastavení oprávnění

Zařízení si při startu ověřuje, jestli se firmware nebo operační systém neliší od toho z výroby. Pokud ano, upozorní, že jste se možná stali terčem útoku, který pozměnil chování zařízení.

Systém obsahuje rozhraní pro čtečky otisků. Ty lze použít ke schvalování nákupů nebo přihlašování.

Čtečka otisků
Čtečka otisků

Produktivita

Marshmallow si poradí s Bluetooth stylusy včetně tlakově citlivých hrotů a vlastních tlačítek.

Systém slibuje rychlejší běh aplikací (optimalizovaný ART) a s menšími paměťovými nároky. Zrychleno je také vykreslování textu.

Přibyl chytřejší výběr textu, funkce zpět/znovu a speciální kontextová nabídka. Ta umožní například přímý překlad textu do jiného jazyka (pokud je nainstalován Google Překladač).

Android 6.0 umí nastavit oboustranný tisk.

Systém podporuje MIDI zařízení pro skládání a přehrávání hudby.

Vylepšení v systému

Odkazování do aplikací je nyní rychlejší. Kupříkladu u ČSFD byste se z při kliknutí na odkaz v prohlížeči mohli přesunout přímo do profilu filmu/tvůrce v oficiální aplikaci ČSFD, aniž by vás systém nejdříve vyzval, ať pro tuto akci zvolíte výchozí volbu.

Režim Nerušit je možné spustit přímo z Rychlého nastavení. Lze si také zvolit, že pokud vám někdo během tohoto režimu zavolá dvakrát během 15 minut  (protože to asi bude důležité), telefon výjimečně zazvoní. Režim se může automaticky spustit i podle nastavených pravidel (na určitých místech či podle událostí v kalendáři).

Je možné nastavit hlasitost vyzvánění, notifikací i médií odkudkoliv.

 

Na jednom místě je možné nastavit a sledovat všechny možnosti libovolné aplikace (využití paměti, dat, baterie, přidělení oprávnění i notifikace).

Launcher má nový vyhledávač, rychlé listování podle abecedy a učící se pás s doporučenými aplikacemi.

Android je lokalizován do 74 jazyků včetně šesti nových: azerština, gudžarátština, kazaština, albánština, urdština a uzbekština.

Konektivita a SD karta

Bluetooth: Vyhledávání okolních zařízení je nyní úspornější. Přibyl profil SAP, takže autorádio bude moci volat skrz SIM v telefonu.

Wi-Fi: Android podporuje Hotspot 2.0, takže zařízení samo vyhledá a automaticky se připojí k nejvhodnější síti. Ze zařízení bude možné vytvořit Wi-Fi hotspot (tethering) i v 5GHz pásmu.

Externí SD kartu nebo připojenou USB flashku lze použít k instalaci aplikací a her. Dojde však k naformátování a zašifrování úložiště, takže na PC budou nečitelné.

Android for Work

Při příjmu hovorů nebo čtení zpráv je možné vidět celý profil pracovního kontaktu, i když zrovna nejste přihlášení k pracovnímu účtu.

Android for Work
Android for Work

Že je aktivní pracovní profil, pozná uživatel podle ikonky aktovky v liště. Při odemknutí telefonu do aplikace s pracovním profilem vyskočí upozornění.

VPN aplikace jsou nově vidět v Nastavení | Další | Síť VPN. V notifikacích už jde navíc poznat, jestli se používá VPN jen v pracovním profilu, nebo v celém zařízení.

Nastavení a záloha

Pokud si koupíte nové zařízení, ze starého se do něj přesunou aplikace, data i účty. Během nahrávání dat lze vytvořit i další účty.

Systém nyní umí automaticky zálohovat nastavení aplikací, takže po továrním resetu nebo instalaci na novém zařízení by mělo být vše na své místě jako dříve.

CS24

Zálohují se i další položky jako nastavení synchronizace, preferované aplikace, režim Nerušit, nastavení Přístupnosti a klávesnice.

Zdroj: Google (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?