Hlavní navigace

Udělejte Android bez bloatwaru, žádají organizace Google

20. 1. 2020

Sdílet

Privacy International a dalších více než 50 firem a organizací z celého světa včetně Electronic Frontier Foundation a DuckDuckGo žádají Google, aby změnil operační systém Android. Vadí jim, že uživatelé nemají plnou kontrolu nad předinstalovanými aplikacemi, což může ohrozit ochranu soukromí a bezpečnost dat. V otevřeném dopise adresovaném Sundaru Pichaiovi píšou: „My, níže podepsaní, s vámi souhlasíme. Soukromí nemůže být luxusem nabízeným jen těm, kteří si jej mohou dovolit. A přesto vaši partneři vyrábějí zařízení obsahující předinstalované aplikace, které nelze smazat (často označované jako bloatware). To může uživatele ponechat zranitelné vůči shromažďování, sdílení a zveřejnění jejich dat bez jejich vědomí nebo souhlasu,“ uvádí signatáři. Takové aplikace přitom mají zvláštní oprávnění a stojí mimo standardní bezpečnostní model Androidu. Běžně si totiž uživatel může zvolit, která práva aplikaci přiřadí, jakmile aplikace bude chtít využít foťák, mikrofon, úložiště, přístup ke kontaktům apod. U předinstalovaných se tak neděje a automaticky mohou šmejdit všude. Signatáři proto chtějí, aby:

  • uživatelé mohli trvale odstranit (nikoliv jen „deaktivovat“) všechny předinstalované aplikace,
  • předinstalované aplikace podléhaly stejné kontrole oprávnění jako ostatní aplikace,
  • se předinstalované aplikace daly aktualizovat (ideálně přes Obchod Play) i bez nutného uživatelského účtu

Odvolávají se přitom také na akademický výzkum ukazující, že 91 % předinstalovaných aplikací se ani nenachází v Obchodě Play. V zařízeních jsou pevnou součástí ROM a v tom lepším případě se aktualizují z repozitářů třetích stran (například Galaxy Apps na Samsungu).

TIP: Avast zkontroloval „svítilny pro Android“. Výsledky jsou děsivé

Věříme, že tyto férové a rozumné změny by znamenaly obrovský rozdíl pro miliony lidí po celém světě, kteří nechtějí vyměnit své soukromí a bezpečnost za to, aby mohli používat své smartphony. Naléhavě vás žádáme, abyste využili svou vlivnou pozici v ekosystému k ochraně uživatelů a zabránili výrobcům provádět nekalé praktiky,“ dodávají signatáři dopisu.

Ten se se samozřejmě dotýká i samotného Googlu coby výrobce Pixelů. Také v něm jsou předinstalované aplikace, kterých se nezbavíte a jejich oprávnění mají vypsaný bianco šek.

Zdroj: Privacy International

Byl pro vás článek přínosný?