Hlavní navigace

Android Wear s iOS - Když nechcete zůstat pod jedním velkým bratrem (test)

17. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google po mnoha měsících spekulací oficiálně potvrdil spolupráci chytrých hodinek s Android Wear s konkurenční jablečnou platformou. Google sice ručí jen za vybraná zařízení, ani u mých oficiálně nepodporovaných LG G Watch R ale nebyl s připojením problém a až na jeden výpadek šlo o vcelku stabilní záležitost.

Notifikace na půl

Hlavní funkcí Android Wear ve spolupráci s iOS je posílání notifikací. To funguje bezchybně, krom toho však hodinky už samy nic moc dalšího nezmůžou. Na rozdíl od propojení s Androidy chybí jakákoliv možnost rychlého odpovídání nebo vyřizování aktuálního dění.

Krom zobrazení krátkého náhledu mailu, který si navíc nemůžete ani dále rozbalit, vám tak hodinky příliš nepomůžou. Nemůžete nijak reagovat, mail smazat nebo archivovat, ba dokonce ani notifikaci smazat tak, abyste ji neměli ani na iPhonu. To vše hodinky při propojení s Androidy zvládají a zde jasně narážejí na omezení konkurenční platformy.

Omezená nabídka ciferníků

Dalším rozdílem je omezená nabídka ciferníků. Ty si sice můžete do hodinek doinstalovat, výběr je ale značně zredukovaný. Za to může opět jiná platforma, protože u androidích smartphonů se ciferníky instalují skrze Obchod Play stejně jako aplikace s podporou Android Wear. Ty pro změnu u iOS chybí úplně. Nepodařilo se mi ani zjistit, odkud konkrétně se ciferníky stahují, každopádně stažení a instalace je velmi jednoduchá a jediný problém je jen v úzké nabídce.

Android Wear ve spolupráci s iOS

Těžko odhadovat, jestli se Googlu podaří překonat omezení jablečné platformy a třeba v následujících měsících přijde s podporou aplikací vývojářů třetích stran, které dojem z používání značně zlepšují. Podle současného stavu ciferníků mi ale přijde, že překážky jablečné platformy budou až moc velké.

Chudší hlavní nabídka hodinek a kontakty bez profilovky

O několik funkcí přišly i přímo hodinky. Odlišnosti na první pohled poznáte v hlavní nabídce, kde zmizel seznam s nejčastějšími kontakty a z hodinek tak nemůžete poslat mail ani zavolat. Když vám navíc někdo zavolá nebo pošle zprávu, do hodinek se zatím nepošle jeho profilová fotka a musíte se tak spokojit jen se jménem, které v některých aplikacích není ani celé.

Se stejným problémem se potýkají i hudební aplikace, které u Androidu dokáží do hodinek povětšinou posílat obrázek aktuálního alba, a vše vypadá velmi pěkně. To u iOS opět chybí a musíte si vystačit jen s textovými informacemi. Na druhou stranu však neschází jednoduché ovládání.

Na začátku s nejistou budoucností

Snad nejzajímavější bude sledovat, jak se vlastně propojení Android Wear s iOS bude vyvíjet. V současnosti jde opravdu jen o omezenou spolupráci na úrovni třeba Pebble a snad jediným pozitivním faktorem je zvýšení výdrže. Na hodinky totiž nechodí tolik notifikací a sami o sobě toho tolik neudělají jako při propojení s Androidem a díky tomu i déle vydrží.

Byl pro vás článek přínosný?