Hlavní navigace

Antarktida získá první podmořský telekomunikační kabel

2. 8. 2022

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Internet pro vědce a tučňáky? Antarktida moc stálých obyvatel nemá, ale také nemá příliš dobrou konektivitu. Chystaný nový podmořský optický kabel vedoucí z Chile do Austrálie má mít odbočku směrem k tomuto věčně zmrzlému kontinentu. Doposud se vědci museli spoléhat na satelitní internet.

Podmořskou infrastrukturu budou stavět státní chilská společnosti Desarrollo País a H2 Cable ze Singapuru. Hlavní optický kabel povede z Chile (od města Valparaiso, kousek od Santiaga) do Sydney v Austrálii s odbočkou na Nový Zéland. Postaví ale také odbočku k věčně zmrzlému kontinentu.

Ta by podle některých zdrojů měla vést ke stanici McMurdo. Nejkratší a v projektu zmíněná tisíc kilometrů dlouhá trasa ale vede z jižní části Chile k ostrovu Krále Jiřího (patří Spojenému Království) a McMurdo je poměrně daleko na západ (využil by spíše odbočku z Nového Zélandu). Ve hře je tak i kabel vedoucí dále po pobřeží Antarktidy, ale to už jsou spekulace. Byť je americká McMurdo asi nejznámější, ostrov krále Jiřího hostí hned několik výzkumných stanic jiných zemí.

Stanice McMurdo Stanice McMurdo (Wiki Commons, volné dílo)

Humboldt Cable je iniciativou chilské vlády a projekt (ještě bez odbočky) pochází z roku 2019. Předpokládaná cena má být okolo půl miliardy dolarů.

Humboltův optický kabel Humboltův optický kabel mezi Chile a Austrálií na mapě z Infrapedie (obrázek: Cnews)

Humboldtův kabel o plánované délce 15 tisíc kilometrů je jako projekt již zakreslen v mapě optických kabelů (například zde), odbočka na Antarktidu zde zatím chybí. Právě Antarktida byla doposud jediným kontinentem bez této širokopásmové konektivity. Na vědeckých stanicích bývá až tisíc lidí, kteří si běžně musí vystačit se satelitním připojením.

MMF24

Humboldtův kabel je pojmenován podle německého přírodovědce Alexandera von Humboldta. Stejné jméno nese třeba i místní druh tučňáka.

Mnohem více než jih je zasíťovaná severní polokoule. Na opačném pólu vede podmořský optický kabel až do Grónska či na Špicberky. Rusko se také snaží postavit optický kabel podél celého svého severního pobřeží z Murmansku až do Vladivostoku.

Zdroje: Subtelforum, The Register

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.