Hlavní navigace

Antivirus Microsoft Security Essentials nastupuje

7. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nástroj Microsoft Security Essentials (zkráceně MSE) je bezplatný antivirový software určený uživatelům Windows XP, Vista a 7. Vznikl jako náhrada placené služby Windows Live OneCare (její podpora skončila na začátku léta tohoto roku) a doplnil tak další bezpečnostní prvky ochrany operačního systému Windows - zmiňme ještě Internet Explorer a jeho ochranu proti phishingu a také pomůcku Windows Malicious Removal Tool pro odstranění nejběžnějšího nebezpečného softwaru.

Začínáme s MSE

Antivirus MSE, který si kromě virů poradí i se spywarem, rootkity a trojany, prochází zatím v testech více než dobře. Pokud má někdo slabost pro statistiky a čísla, bude ho asi zajímat, že MSE byl schopen zablokovat 98 % z více než půl milionu a následně 13 000 ze 14 000 škodlivých programů a jiné pochybné havěti během testu, který provedla německá společnost AV-test.org.

O aktuální verzi databáze se u MSE nebudete muset prakticky starat, aktualizace totiž standardně probíhají automaticky 3x denně (není je tedy třeba provádět ručně přes panel Update v otevřeném okně). Vše od uživatelského rozhraní až po nápovědu je prozatím dostupné pouze v angličtině, plnou českou podporu lze očekávat po zahájení prodeje Windows 7 v České republice.

Co vlastně naleznete v otevřeném okně programu? S ohledem na minimalistický koncept toho není mnoho, přesto by vám nemělo nic zásadního chybět. Kromě pár nezbytných informací o aktuálních verzích databáze nebo oznámení, zda je nebo není váš systém v bezpečí, se v záložce History (Historie) můžete podívat na položky, které byly během kontroly vyhodnoceny jako All detected (všechny nalezené soubory), Quarantined (v karanténě) nebo Allowed (povolené).

V záložce Settings (Nastavení) máte možnost si mimo plánování kontrol zvolit také právě výchozí akce, které se po nalezení hrozby po 10 minutách bez odezvy uživatele automaticky provedou. Další důležitou částí nastavení programu je mimo jiné i určení, které konkrétní soubory, složky, procesy nebo typy procesů budou ze všech kontrol vyloučeny. To sice může zrychlit jednotlivé kontroly, ale také tímto vyloučením určitých oblastí můžete snížit stupeň ochrany svého PC.

V položce Advanced (Pokročilé) lze do kontrol zahrnout i soubory archivů, vyměnitelná média, vhod přijde také zatrhnutí možnosti pro vytváření bodů obnovení systému před každou kontrolou systému (Create a system restore point).

Microsoft SpyNet nabízí možnost se upsat do jakési online komunity, která má za cíl zlepšit fungování antiviru - respektive můžete pouze změnit základní členství v programu na pokročilé (nebo naopak) a tím poskytnout společnosti Microsoft další informace o potencionálně nebezpečném softwaru, na který MSE během provozu ve vašem počítači narazil. V rámci tohoto programu tedy budete občas vyzváni k zaslání určitých souborů k hlubší analýze.

A na co teď mám Defender?

Program po instalaci, během které provede test pravosti Windows, z pochopitelných důvodů vypne nástroj pro odstraňování spywaru Windows Defender. Koexistence více bezpečnostních nástrojů, které v systému dělají prakticky totéž, není nemožná, ale obecně se příliš nedoporučuje. Různé rezidenční štíty a nastavení se totiž takříkajíc „bijí". Navíc nejenže se nijak nesčítá jejich výkon, naopak si takto spíše zpomalíte systém a je zde reálná šance, že se sníží schopnost včas identifikovat případnou nákazu.

Samozřejmě i v tomto pravidle lze nalézt výjimky a zkušení uživatelé si po odladění a velice přesném nastavení mohou dovolit mít nainstalováno více kusů softwaru stejného (nebo alespoň velmi podobného) zaměření. Přesto doporučujeme, abyste v tomto případě ponechali Windows Defender vypnutý.

Poznámka: Pokud někdy v budoucnu ze systému Microsoft Security Essentials odinstalujete, Windows Defender se sám opět aktivuje (pouze u systémů Windows Vista a 7).

Co říká konkurence?

Silácké řeči velkých hráčů na trhu s bezpečnostním softwarem hovoří víceméně jasně - ztráty své pozice nebo nějakých zásadních propadů v procentuálním koláči se nebojí. Naopak, například Tom Powledge ze společnosti Symantec tvrdí, že MSE je na stejné úrovni, jako byla dříve služba OneCare, tedy podprůměrné. Naproti tomu firma AVG nápad bezplatného antiviru jen kvituje, sama totiž poskytuje vedle placené verze i funkčně omezenou free licenci svého antivirového softwaru.

CS24

Instalovat či neinstalovat?

O kvalitě nově zavedeného produktu od Microsoftu lze prozatím s jistotou říci pouze toto:

  1. Je uživatelsky velmi přívětivý, nezatěžuje prostředky vašeho počítače (pouze okolo 5 MB systémové paměti i během probíhající kontroly celého PC).
  2. Kontroly probíhaly vesměs rychleji, než bylo zaznamenáno u konkurence.
  3. Po naplánování pravidelných kontrol a nastavení výchozího chování nemusíte MSE vůbec obsluhovat.
  4. A hlavně - je úplně zdarma i pro komerční účely.

Při vývoji antiviru byl dle slov ředitele pro bezpečnost a soukromí v MS Cliffa Evanse kladen důraz především na uživatelské pohodlí: „Především jsme se zaměřili na myšlenku programu, který nainstalujete a úplně na něj zapomenete." Tato myšlenka je ve svém jádru úžasná, ale zda-li vás Microsoft Security Essentials dokáže opravdu ochránit před všemožnou havětí, ukážou až další nezávislé testy od renomovaných společností. Určující budou také ohlasy samotných uživatelů.

Byl pro vás článek přínosný?