Hlavní navigace

Aplikace a hry z Windows pojedou i na Chromeboocích. Avšak hodně složitou oklikou

15. 7. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když Google před pěti lety uvedl první komerčně dostupný Chromebook, spoléhal se pouze na omezený operační systém a webové aplikace. Až do loňska se tento stav nezměnil. Pak ale Google otočil a do systému integroval běhové prostředí pro androidí aplikace. Takový krok by přinesl offline software známý z telefonů a tabletů, Chromebooky by se už nemusely spoléhat jen na web.

Chromebook Pixel s Play Storem
Chromebook Pixel s Play Storem

Letos pak oznámil, že do Chrome OS přímo integruje Play Store s více než milionem aplikací. Jednou z nich bude CrossOver for Android. Společnost CodeWeavers vyvíjí „vrstvu kompatibility“, která v reálném čase překládá volání do vlastního API kompatibilního s tím z Windows. Zjednodušeně řečeno – na Androidu bude možné spouštět aplikace pro Windows. Stejný překlad už ostatní funguje na Linuxu a OS X, pro něž CrossOver (a jeho open source varianta Wine) rovněž existuje.

 

Díky těmto dvěma zkratkách budou programy a hry pro Windows fungovat i na Chrome OS. CodeWeavers již provedli první testy. Na Chromebook nainstalovali Steam a na něm spustili hru Limbo. Dle videa běžela plynule (ale je to jeden z těch nejjednodušších titulů). Tvůrci u CrossOveru slibují kompatibilitu s DirectX 9, v Chrome OS bude fungovat myš, klávesnice i zvuk.

Jen si to představte. Na Chrome OS je dostupná vrstva, která dovolí spustit aplikace pro Android. Pro Android zase vyjde vrstva, která dovolí spustit aplikace pro Windows. :-) Nedochází k žádné emulaci, tudíž by provoz neměl být výrazně zabrzděný. Přesto ale k určité režii – a tedy i snížení výkonu – dojde. Chromebook nemůže spustit aplikace pro Windows stejně rychle jako nativní stroj se stejným hardwarem. Jak moc to bude použitelné, to teprve uvidíme. Na CrossOver pro Android už čekáme přes osm měsíců. Žádná veřejná verze dosud nevyšla.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Zdroj: CodeWeavers

Byl pro vás článek přínosný?