Hlavní navigace

Aplikace pro Windows poběží na Androidu. Díky Wine

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na letošní akci FOSDEM, největší evropské konferenci o open source, vystoupil Alexandre Julliard s ukázkou aplikace pro Windows, která běží na Androidu. Julliard je jedním z autorů známého softwaru Wine. Jde o soustavu knihoven, které převádí požadavky na Windows API do nativního kódu hostujícího systému. Na Linuxu nebo OS X můžete díky tomu spustit aplikace nebo hry psané pro Windows. Kompatibilita není stoprocentní, ale stále se zlepšuje.

Přijde Office 2013 na Android díky Wine
Přijde Office 2013 na Android díky Wine?

V tuto chvíli se pracuje na portování Wine pro Android. Julliard, jenž nyní pracuje ve společnosti CodeWeavers (tvoří komerční verzi Wine s názvem CrossOver), na konferenci předvedl demo, že to opravdu funguje. Aplikace pro Windows nicméně spustil jen na emulovaném Androidu na MacBooku s OSX. Kdo viděl film Inception, chápe. OS X a v něm Android a v něm „Windows“. Vinou emulace byl navíc provoz nesmírně pomalý.

Otázkou je, jak rychle poběží Wine a aplikace pro Windows v nativním prostředí Androidu a co všechno bude fungovat. Zatím víme jen tolik, že Julliard doufá ve větší prosazení Atomů od Intelu na tabletech. Přece jen bude běh na x86 méně komplikovaný. Autoři Wine ale pracují také na podpoře ARM.

Zatím je to spíš hudba budoucnosti. Ovládání softwaru na dotykových zařízeních určitě nebude ideální. Na počítačích s Linuxem nebo OS X působí Wine přirozeně (liší se jen hostující systém, ne hardware), u tabletů s Androidem jde o zcela nové výzvy a problémy.

CS24

 

Zdroj: Phoronix

Byl pro vás článek přínosný?