Hlavní navigace

Apple prý zabrání opravám Maců. DRM dovolí měnit díly už jen originálnímu servisu

10. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná si vzpomínáte na případy, kdy po aktualizaci operačního systému lidem přestaly „náhodou“ fungovat telefony od Apple, v kterých si dovolili tu povážlivost, vyměnit nějakou komponentu (levněji) mimo oficiální servis. Není to ojedinělá věc, firma je všude možně obviňována ze snah potlačovat možnosti levného servisování svých produktů (a tím prodat víc nových). Zdá se, že podobná praktika by se mohla dostat z telefonů i do počítačů této firmy. I u Maců teď možná začnou takové zákeřné obstrukce, bránící v opravování svépomocí, používání levných náhradních dílů nebo levnějších neoficiálních servisů.  

Opravy podléhají souhlasu velkého bratra

Podle webu Motherboard zavedla firma Apple u nových počítačů jakési „DRM“ na ochranu před opravami prováděnými mimo autorizovaný servis. Týká se notebooků MacBook Pro z letošního roku, obsahujících ARM čip T2, ale také třeba iMaců Pro (all in one počítače). Motherboard získal interní dokumenty Applu o servisování těchto přístrojů, z nichž vyplývá nepříjemná věc.

Výměna většiny komponentů, které se v těchto přístrojích čím dále méně opravitelných výrobcích ještě vyměnit dají (displej, klávesnice plus touchpad, komponenty Touch ID, deska nebo SSD u iMaců Pro) vyžaduje, aby po úkonu byla spuštěna speciální proprietární aplikace Applu, která opravu „posvětí“. Jedná se zřejmě o nějakou autorizaci nové komponenty, předanou onomu ARM čipu, který slouží jako kontrolní jednotka počítače.

Pro opravování notebooků a počítačů Applu bude potřeba mít proprietární aplikaci (Zdroj: Apple, via Motherboard) Pro opravování notebooků a počítačů Applu bude potřeba mít proprietární aplikaci (Zdroj: Apple, via Motherboard)

Proč je toto problém? Dokumentace od Applu dle Motherboardu přímo říká, že oprava není kompletní a hardware nebude pořádně fungovat, dokud komponenta tento softwarový štempl v servisu nedostane. Tuto aplikaci nazvanou Apple Service Toolkit 2 System Configuration Suite ale dostanou jen autorizované nebo originální servisy. Ty mají vysoké ceny, nemohou používat levné nebo použité díly a jsou vůbec svázány řadou omezení, jejichž cílem dost možná je hlavně opravy prodražovat a odrazovat od nich zákazníky (ve prospěch pořízení nového výrobku od Applu).

Software, který je potřebný ke zprovoznění náhradních dílů, je dostupný jen autorizovaným servisům Software, který je potřebný ke zprovoznění náhradních dílů, je dostupný jen autorizovaným servisům (Zdroj: Apple, via Motherboard)

Dokonce ani pokud by se amatér nebo neautorizovaný servis k tomuto programu dostal, nebude možné ho použít, protože při lustrování náhradních dílů volá domů na servery Applu. Bez komunikace s nimi (a loginu od Apple) nefunguje. Aktivace náhradního dílu by zřejmě měla podléhat právě souhlasu tohoto oficiálního serveru.

For Macs with the Apple T2 chip, the repair process is not complete for certain parts replacements until the AST 2 System Configuration suite has been run. Failure to perform this step will result in an inoperative system and an incomplete repair

Jak John Deere

Dokumentace pro servisy uvádí, že bez tohoto aktivačního kroku nebudou opravené počítače fungovat. To by znamenalo, že MacBook takto postižený nebude vůbec možné opravit svépomocí a šlo by o akt hodně nepřátelský k zákazníkům. Je to v podstatě totéž, jako kritizované blokování traktorů John Deere, kde jakýkoliv servisní zásah vyžaduje, aby přijel drahý technik z firmy a strčil do portu kouzelnou klíčenku, jinak se už traktor nerozjede. Farmáři si mohou jen stěžovat, že jako by ani nebyli vlastníky stroje, který koupili, ale jen jacísi nájemníci. A podobně to teď může být u MacBooků/Maců.

Výměny na koleně ještě fungují… zatím

Zatím tato politika naštěstí nebyla uvedena v platnost, například web iFixit už stihl vyzkoušet vyměnit LCD u jednoho z MacBooků Pro a potvrdil, že po opravě vše fungovalo. Nicméně v dokumentech Applu pro servisy tyto zlověstné věci stojí, a tak zde stojíme před nebezpečím, že se počítače s vyměněnými díly jednoho dnes opravdu vypoví službu. Možná by se to mohlo stát právě jako u oněch mobilů (iPhonů), kde je to již známá kauza se senzory Touch ID. Tam nový levný díl plně funguje, ale telefon (zcela jistě nezáměrně…) přestane fungovat po některé z aktualizací iOSu.

CS24

Rozborka iMacu Pro (zdroj: iFixit) Rozborka iMacu Pro (zdroj: iFixit)

Ale pokud či až Apple tuto politiku zaktivuje, stanou se opravy počítačů od Apple či svépomocné výměny dílů o dost nákladnější tím, že budete nuceni jít jen do originálního nebo autorizovaného servisu. Tam však výměny mohou být neakceptovatelně drahé. Průšvih to teprve může být, až takto stižené přístroje hodně zestárnou a dostanou se mimo lhůtu, po kterou je Apple bude ochoten podporovat. Je možné, že jednou už takový notebook nebo PC nepůjde vůbec zprovoznit čistě kvůli takovému „sebevraženému“ DRM? Svévolné bránění opravám je ale samozřejmě také zásah do práv vlastníka a v neposlední řadě také rána životnímu prostředí, protože udržení již jednou existujícího počítače ve službě je vždy lepší, než když se vyhodí a vyrobí se místo něj nový.

Znovu je třeba zopakovat, že zatím tato nerůžová budoucnost nenastala a Apple podle všeho (ještě) tyto klacky pod nohy nikomu nehází. Společnost se ale například v Americe aktivně snaží zabránit přijetí zákonů, které chtějí firmám přikázat, aby servisní manuály zveřejňovaly a poskytovaly bez obstrukcí náhradní díly, takzvané „právo na opravování“. Je tak možné, že s aktivováním této pasti Apple čeká třeba i na to, jak to se zákonem dopadne. Nebo by asi mohl neautorizované opravy sabotovat jen tu a tam, jako je tomu u telefonů. Tím by úplně neodhalil, že jde o záměr, ale odradil by zákazníky od neoriginálních oprav a dílů nepřímo. Představa, že se z tohoto stane běžná praxe, je každopádně dost neveselá, takže doufejme, že Apple třeba ony zákony od podobných úskoků odradí. Nebo alespoň, že se tím nenakazí i k další výrobci notebooků.

Byl pro vás článek přínosný?