Hlavní navigace

Apple dá sbohem Intelu. Do Maců prý od roku 2020 bude instalovat vlastní čipy

18. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již před šesti lety se poprvé spekulovalo o tom, že by Apple měl své áčkové čipy používané v iPhonech a iPadech začít používat i na desktopu. ARMové procesory vídáme v Chromeboocích a nově i noteboocích s Windows 10. Qualcomm dokonce připravil i speciální výkonnější čipset Snapdragon 850 určený pro desktopové systémy. Čeká se jen na odpověď Applu.

Ta by mohla přijít v letech 2020 nebo 2021. Na jaře už to tvrdily zdroje blízké listu Bloomberg, teď se stejnou informací přišel i analytik Ming-Chi Kuo, který se zná se spoustou insiderů a jeho predikce v minulosti byly přesné.

Kuo uvádí, že TSMC zůstane výhradní továrnou pro jablečné procesory i v následujících dvou letech, vyrobí tedy Apple A13 (2019) i A14 (2020). Druhý zmíněný (nebo spíš od něj odvozená výkonnější verze) by se tedy mohl objevit v prvních Macích. Přechod z Intelu má být postupný, nejprve by změna mohla nastat u MacBooků či Maců Mini. Do výkonných stanic ARM kvůli závislosti na profi aplikacích a virtualizaci nejspíš jen tak nezamíří.

CS24

Apple má se změnou architektur bohaté zkušenosti. První Macintoshe začínaly na Motorolách 68000, v polovině 90. let firma přešla na PowerPC od IBM, v posledních 12 letech už používá x86 od Intelu. Na ARM by Apple podle Kua nemusel přejít kvůli výkonu, ale spíš „výhodnosti“.

Cupertinská společnost by pod sebou měla kompletní hardware i software, takže může sladit vývojové cykly a nečekat na partnery. Vlastní vývoj bude levnější, takže počítače půjde prodávat s vyššími maržemi. Nebo může marže zanechat, počítače zlevnit a získat vyšší tržní podíl.

Byl pro vás článek přínosný?