Hlavní navigace

Po třech měsících je iOS 12 již na 70 % iPhonů a iPadů

5. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Média mají velkou moc. Kdybych místo nadpisu napsal, že Applu se ani po třech měsících nepodařilo dostat nejnovější verzi systému na pětinu zařízení, vyjádřil bych tím stejnou skutečnost, ale vyznění bylo bylo jiné.

Fakticky jde o to, že Apple včera zveřejnil nové statistiky svého mobilního systému. K 3. prosinci se k App Storu přihlásilo 70 % iPhonů, iPadů a iPhonů Touch s nejnovější verzí iOS 12. Na iOS 11 běží 21 % zařízení a starším systémům patří 9 %. Pokud budeme počítat jen zařízení stará nanejvýš čtyři roky, pak má iOS 12 o dva procentní body více na úkor iOS 10 a starších.

CS24

Statistiky iOS v prosinci 2018 Statistiky iOS v prosinci 2018

Je to dost? Je to málo? Porovnávat s konkurencí úplně nejde. Nové verze Androidu se rozšiřují pomalu, ale tam to brzdí fakt, že systém a smartphony/tablety vyvíjí jiné společnosti. Windows 10 se po třech letech vydrápal na 38 % a stále ztrácí na Sedmičky. Počítače jsou ale úplně jiný svět, kde důvodů, proč (ne)upgradovat existuje celá řada.

Naproti tomu Apple vyrábí zařízení, vyvíjí systém a jeho aktualizace jsou v jednu chvíli dostupné všem. iPhony a iPady, na kterých běží iOS 11, jsou kompatibilní i s iOS 12. A dvanáctka je po čtvrt roce a několika záplatách už dobře vyladěná. Jaký je tedy důvod, že velká část uživatelů stále provozuje starší systém? Samé ocásky.

Byl pro vás článek přínosný?