Hlavní navigace

Záporáci ve filmech nesmí používat iPhony, odhalil režisér. Ale…

26. 2. 2020

Sdílet

„Spoiler Alert!“ Až příště uvidíte ve filmu nebo seriálu někoho s iPhonem, nejspíš to nebude vrah či jiná záporná postava. Ta bude mít Android. Tuto skutečnost prozradil režisér Rian Johnson ve videu pro časopis Vanity Fair. Podle muže, který natočil sci-fi Looper, osmou epizodu Star Wars a aktuální hit Na nože, prý Apple zakazuje, aby se jeho produkty používaly v negativních souvislostech.

Je však třeba upozornit, že tento zákaz se týká jen tzv. product placementu. Když tedy Apple tvůrcům zaplatí, aby se na plátně objevily iPhony, může si diktovat podmínky, jaké chce. (Totéž ostatně platí například i pro auta nebo alkohol v bondovkách, které product placement proslavily.) Pokud se ovšem Apple na vzniku snímku finančně nijak nepodílí, tvůrcům do využití jeho produktů mluvit nemůže. Zařízení nakoupená produkční společností takové podmínky neobsahují.

Historie toho, že produkty Applu mohou používat jen kladné postavy, se táhne minimálně 20 let dozadu. Časopis Wired tehdy napsal slavný článek o tom, jak v seriálu 24 hodin klaďasové zásadně používali Macy, zatímco záporáci měli PC.

MMF24

Zdroj: ScreenRant

Byl pro vás článek přínosný?