Hlavní navigace

Apple jde po HTC, ale schytat to mohou všichni výrobci androidových zařízení

18. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dvouletý spor mezi HTC a Apple nabral zajímavé obrátky. Americký kontrolní úřad ITC totiž uznal, že HTC porušuje dva patenty cupertinské firmy. Oba jsou hodně obecné a týkají se hlavně Androidu, ne hardwarových prvků, se kterými přišlo HTC. Úřady by mohly zakázat dovoz takových telefonů do Ameriky a podobný osud by mohl čekat i ostatní výrobce.

První patent system and method for performing an action on a structure in computer-generated data se týká rozpoznávání některých informací ve větším balíku dat a práce s nimi. Například v příchozí SMS bude uvedeno číslo, které je převedeno na odkaz a lze na něj zavolat, nebo je tam e-mail, adresa, odkaz na www apod. Druhý patent real-time signal processing system for serially transmitted data je možná více hardwarový, ale taktéž se týká softwarových vrstev mezi hardwarem a aplikacemi.

Definitivní rozhodnutí, co s HTC, ovšem padne až 6. prosince. Firma se stále může odvolat. Ale i kdyby prohrála, ještě to neznamená zákaz dovozu zařízení za oceán nebo placení licencí. HTC totiž nedávno koupilo S3 Graphics, jež taky vlastní velké množství patentů. V nedávno ukončeném sporu firma vyhrála nad Applem, který také porušoval dva její nápady. Teď je to 2:2 a mohlo by dojít ke smíru. Jenže HTC údajně zneužívá ještě dalších 16 problémů.

Stále platí, že nejvíce selhává Google. Výrobcům nedává žádnou záruku, že Android neporušuje cizí patenty. A Apple, Microsoft a další napadají přímo výrobce, nikoliv Google. Ten mohl nedávno získat silnou páku, jenže v boji o 6000 telekomunikačních patentů Nortelu odešel poražen. I kdyby se tyto patenty netýkaly přímo technologií, které jsou předmětem soudních sporů, minimálně by měl Google prostor pro vyjednávání a cross-licencing. (Přímo proti Googlu ale směřují žaloby Oraclu.)

CS24

Přiznám se, že orientovat se v tom kdo s kým, kdo proti komu a čeho se vlastně ony patenty týkají, není vůbec snadné. Softwarové patenty jsou někdy navíc popsány tak abstraktně, že zkrátka jedna a tatéž věc může být evidována v několika patentech. Už to je důvod, proč se lépe žije bez nich.

Zdroj: Foss Patents

Byl pro vás článek přínosný?