Hlavní navigace

Apple koupil HopStop. Vyhledávání tras MHD hned zařízl uživatelům Windows

21. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple Maps se ihned po svém vydání staly terčem posměchu kvůli nepřesným mapovým podkladům a zvláštěpak nesmyslným 3D zobrazením. Apple na svých mapách průběžně pracuje, za svými konkurenty však stále zaostává v přídavných funkcích. Jednou takovou je schopnost navigovat uživatele veřejnou dopravou. Mapy Googlu to umí, Nokia Here taktéž, na iPhone jste tedy odkázáni na jednu z těchto služeb, nebo na specializovanou aplikaci.

Jednou z nich je HopStop, který kromě samotného vyhledávání spojení nabízí uživatelům možnost hlásit zpoždění a další problémy a aktuální informace. Pro výměnu dopravních informací mezi řidiči existuje podobná aplikace/služba jménem Waze, kterou koupil Google. HopStop už nyní patří Applu. Tiskový mluvčí společnosti to médiím potvrdil v pátek.

Lze předpokládat, že funkcionalita HopStopu bude časem včleněna do mapové aplikace. Mezitím už se ale Apple stihl zachovat jako zákeřné institucionalizované zlo: ihned po oznámení akvizice odstřihl uživatele HopStopu na platformě Windows Phone. Aplikace zmizela z Windows Store a ti, kteří ji mají nainstalovanou, uvidí pouze suchou hlášku o „ukončení podpory platformy Windows“. Verze pro Android je stále k mání a funkční, nicméně i její osud může být nahnutý. Našince s výjimkou náruživých cestovatelů to nicméně trápit nemusí, v databázi HopStopu nenajdeme ani jedno české město. Některé uživatele ale Apple naštval tak nějak z principu, konkrétně diskutéra s přezdívkou foxmental na GeekWire (jeho příspěvek vás pobaví, nemáte-li Apple příliš v lásce).

 

CS24

Současně s HopStopem (oznámení přišlo jen o pár hodin dříve) Apple koupil další službu, která mu v budoucnu pomůže vylepšit jeho mapy. Locationary se taktéž spoléhá na crowdsourcing a je popisován jako „encyklopedie místních podniků“. Jak službu popisuje AllThingsD: Locationary zajišťuje, že mapové podklady jsou pozičně i časově správné, tedy že vyhledaná restaurace je tam, kde podle map má být, že stále existuje a není dočasně zavřená například kvůli renovaci interiéru. V tomto případě nehrozí žádní zhrzení uživatelé konkurenčních platforem, Locationary pouze sbírá, zpracovává a přeprodává data, která setřídí do sjednocené a strukturované podoby – což je pro jakékoliv následné strojové zpracování, třeba v mapové aplikaci, nezbytné.

Zdroj: AllThingsD 1 | 2, GeekWire

Byl pro vás článek přínosný?