Hlavní navigace

Apple koupil izraelský Anobit

20. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Za zhruba 400–500 milionů amerických dolarů odkoupil Apple u nás poměrně málo známého izraelského výrobce řadičů a SSD, společnost Anobit. To je na v podstatě nováčka na flash trhu poměrně vysoká cena, Apple si tak ale zajistil nižší náklady na výrobu svých mobilních zařízení. Anobit si navíc svými produkty tak rychlý úspěch zasloužil.

Jeho úspěch tkví v tom, že staví na těch nejlevnějších čipech NAND flash, které najde, a produkty dodává na mobilní a enterprise trh. Leckoho toto spojení může překvapit, protože v enterprise je naprostou prioritou životnost flash buněk. Ta je zvláště u levných čipů zoufale nízká, její navýšení si ale Anobit zajišťuje svými řadiči. Ty díky pokročilým algoritmům pro rozložení zápisů minimalizuji počet přepisů a vyhýbají se tomu, co buňky zabíjí.

Řadič Anobit MSP

Celkový počet přepisů tak vzrůstá na v průměru 50 tisíc. Spolehlivost se dále zvyšuje tím, že řadič od Anobitu zajišťuje lepší výstupní signál, který se u čipů MLC zhoršuje spolu s větším množstvím buněk a přechodem na nižší výrobní proces. U vestavěného řadiče MSP2025 Anobit slibuje rychlost čtení až kolem hodnoty 666 MB/s při celkové kapacitě až 256 GB (16 čipů). Výrobce prohlásil, že od září prodal řadičů a přímo celých SSD na dvacet milionů.

SSD Anobit Genesis

CS24

Vlastní 2,5" SSD Anobit dodává s posledními, 25nm technologií vyráběnými čipy. Enterprise modely Genesis-T (SATA-300) a Genesis-S (SAS 2.0) jsou bohužel omezeny právě svým rozhraním, Anobit ale slibuje rychlosti čtení a zápisu na hodnotách přes 500 MB/s. Zvládají však slušných 70 000 IOPS (čtení 4KB bloků) a 40 000 IOPS (zápis 4KB bloků). Dostupné jsou v kapacitách 100, 200, 400 a od nového roku i 800 GB.

Zdroj: Computerworld

Byl pro vás článek přínosný?