Hlavní navigace

Apple MacBook Pro 17": profík pro profíky (test)

6. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled

 Plusy a mínusy
 + kovové provedení
 + výborné a tiché chlazení
 + výkon a výdrž

 - USB konektory blízko sebe
 - redukci pro externí monitor nutno přikoupit

Rychlé parametry (přejít na podrobné)
Procesor Intel Core 2 Duo (2,66 GHz)
Paměť/Rozšiřitelná do 4 GB / 8 GB
Pevný disk/rychlost 320 GB / 5 400 ot./min
Displej rozměry/rozlišení 17" / 1 920 x 1 200
Rozměry 393 x 267 x 25 mm
Hmotnost 2,99 kg
Cena 71 721 Kč

Sedmnáctipalcový MacBook Pro je nejmladším přírůstkem do rodiny přenosných počítačů společnosti Apple. Současně je také pokládán za vlajkovou loď jablečné flotily, protože je nejen nejvýkonnější, ale i největší. Zkrátka co si budeme povídat, sedmnáctipalcový notebook kterékoli značky připomíná spíše pádlo než přenosný počítač.

Z hliníkového ingotu

U Applu jsou velmi hrdí na svoji technologii celohliníkového šasi nazývané Unibody, a proto ji použili i u tohoto obříka. A právě zde, na velkém notebooku, se ukazuje výhoda zvoleného postupu: neuvěřitelná pevnost celé konstrukce při zachování šířky.

Pokud si srovnáte rozměry sedmnáctipalcového MacBooku Pro a některého ze super výkonných notebooků, jejichž test jsme na stránkách ExtraNotebook.cz přinesli v minulém měsíci, zjistíte, že jeho výška je poloviční. Ano, zní to neuvěřitelně, ale tato sedmnáctiplacová placka je tenčí než malinký mininotebook Fujitsu Siemens Computer Amilo Mini (a v ničem si nezadá s ostatními malými notebooky poloviční velikosti).

Výhodnost Unibody řešení těla poznáte v případě, že tento notebook vezmete s otevřeným displejem pouze dvěma prsty za jeden z rohů. S překvapením totiž zjistíte, že se tělo notebooku neprohnulo ani o milimetr a že nikde nezavrže. Stejný test se stejně velkým notebookem vyrobeným klasickou kombinací plastových dílů a kovového šasi takhle dobře nedopadne.

Šasi vyrobené tímto způsobem je tedy až překvapivě pevné a troufám si tvrdit, že vydrží ledacos. S nadsázkou bych rád poradil Applu, aby připravil pro majitele těchto notebooků speciální upgrade program: za takové tři roky, kdy již hardware tohoto notebooku zastará, bude jeho šasi stále jako nové, bez větších známek používání. Bylo by tedy skvělé a praktické současně, kdyby Apple takovému uživateli do jeho použitého MacBoku Pro pouze vestavěl v té době aktuální komponenty.

Důvod k výměně MacBook Pro za mladší stroj totiž bude jiný než u velké části konkurenčních strojů. Zde - především u modelů levnějších řad - uživatelé často přecházejí na nový model ne vinou nedostatečného výpočetního výkonu, ale vinou problémům právě se šasi.

Unibody šasi má však i své nevýhody. Tou asi nejvýznamnější je náročnost výroby, ze které plyne vyšší pořizovací cena výsledného notebooku. Právě celohliníkové tělo je hlavním důvodem, proč notebooky společnosti Apple vyráběné touto technologií stojí více než hardwarově srovnatelná konkurence.

Za druhou nevýhodou pak stojí neúprosné fyzikální zákony: celé tělo notebooku je z kovu, čímž tvoří tzv. Faradayovu klec, a pomáhá tak odrušení vnitřní elektroniky. Můžete se tedy stát, že pokud ke svému notebooku zapojenému do elektrické zásuvky přijdete nabiti velkým statickým nábojem, tělo notebooku vás jej bez jakýchkoli skrupulí zbaví. Nemusíte se však bát: pokud si běžně nepohráváte s liščím ohonem nebo nevysedáváte v šusťákové teplákové soupravě na sametovém křesle, pravděpodobně se s tímto efektem nikdy nesetkáte.

Klávesnice, porty

Tlačítka nebo klávesy?

U notebooků této kategorie bývá klávesnice často doplněna také o numerický blok. Apple tuto možnost nezvolil, a tak na velké ploše testovaného MacBooku Pro najdete klasickou notebookovou klávesnic plných rozměrů. Klávesnice svým provedením odpovídá zažitých standardům v této třídě jablečných počítačů a platí pro ni vše, co pro klávesnice předchozí. Stále můžeme s klidným srdcem prohlásit, že se na ní velmi dobře píše, klávesy mají velmi přesné vedení, optimální stisk a jistý dohmat. Na první pohled působí mezery mezi jednotlivými klávesami nejsou na obtíž, naopak dokáží při rychlém psaní ušetřit nejeden nechtěný překlep.

Bylo by ostudné, kdyby klávesnice u nejvyššího modelu přenosného počítače nebyla podsvícena. Samozřejmě je. Podsvíceny jsou přímo jednotlivé klávesy, podobně jako máte podsvíceny klávesy na svém mobilním telefonu. Osobně považuji tuto metodu podsvícení pro psaní ve tmě za praktičtější než lampičky vestavěné do horního rámu displeje. Přivítal bych však alespoň náznakové podsvícení rohů touchpadu.

Podsvícení kláves je možné plynule regulovat podle potřeby, notebook navíc nabízí možnost automatické regulace podsvícení podle okolního prostředí. Je skvělé, když se vám při psaní v podvečer rozsvítí klávesnice automaticky přesně v době, kdy byste stejnou operaci chtěli vyvolat ručně, a s postupujícím soumrakem stoupá intenzita.

Jestli jsem si však na Unibody MacBook Pro některý z jeho konstrukčních prvků zamiloval, pak to byl obrovský touchpad. Slovo obrovský je opravdu na místě, jeho rozměry jsou totiž 10 x 8 centimetrů. Skvělý je jeho povrch, který nejvíce připomíná drsněné sklo, a prsty po něm kloužou jedna báseň.

Přestože na první pohled není viditelné žádné tlačítko, touchpad jej samozřejmě nabízí. Tímto tlačítkem je totiž celý touchpad, který lze přibližně o milimetr zatlačit dolů. A protože je touchpad vícedotykový, velmi dobře tak nabídne všechny tlačítka běžné myši. Stisknutí jedním prstem vyvolá kliknutí levým tlačítkem myši, stisknutí dvěma prsty znamená tlačítko pravé a stisknutí třemi prsty pak tlačítko prostřední.

Tím však nejsou multidotykové možnosti zcela vyčerpány. Bez problémů s touchpadem zvládnete i takové operace, jako je například tažení: zkrátka jedním prstem stisknete tlačítko (tedy celý touchpad) a druhý prstem pak táhnete kurzorem myši. Funguje to úplně stejně jako na touchpadu s fyzickým tlačítkem.

Touchpad MacBooku Pro je opravdu neuvěřitelně návykový, a to jak pro své možnosti, tak díky své velikosti a provedení.

Kdepak je ta redukce?

Všechny rozšiřující konektory najdete soustředěny na levém boku notebooku. Kromě zdířky určené pro magnetické uchycení napájecích adaptéru zde máte k dispozici klasický Ethernetový konektor, jeden konektor rozhraní FireWire 800, trojici rychlých USB 2.0 portů, Mini DisplayPort konektor pro připojení externího displeje, vstup a výstup zvukového signálu a jeden slot pro rozšiřující karty ExpressCard/34.

Z pohledu svého počtu patří konektorová výbava k průměru, nepříliš častý je pak modernější FireWire. Ke konektorům mám však dvě výhrady: USB porty jsou až příliš blízko k sobě, tudíž například zasunutí televizního tuneru do prostředního portu spolehlivě zabrání použití obou portů zbývajících. Druhou výhradou je absence jakékoli redukce na nejběžnější typ externích monitorů. Ano, můžete si je přikoupit samostatně, ale u notebooku v ceně tří slušných měsíčních platů by redukce v ceně pár dolarů jistě problémem nebyla.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Aby lesklá lesklá byla

Nesnáším displeje s lesklým povrchem. Na druhou stranu, pokud bych lesklý displej někdy chtěl, pak by to byl ten na MacBooku Pro 17". Přestože je lesklý jako zrcadlo (čímž nijak nevyčnívá z řady ostatních lesklých notebooků), až překvapivá intenzita použitého LED podsvícení dokáže ve většině situací zázraky tím, že odlesky zkrátka přesvítí. Ostatně to můžete poznat také z fotografií: nevybavuji si mezi notebooky testovanými v poslední době displej, který by byl schopen přesvítit záblesková světla v našem fotolabu tak, aby byl obraz na fotografii viditelný.

Přesto máte možnost koupit si tento notebook také s matným displejem, za který si však připlatíte. Viděl bych případně rozhodování asi následovně: pokud budete s MacBook Pro opravdu hodně cestovat a většinu času pracovat venku, připlaťte si za matnou variantu. Pokud váš stroj stráví většinu svého života v přítmí pracovny nebo kanceláře, vystačíte si s intenzivním LED podsvícením.

Rozlišení displeje je 1 920 x 1 200 obrazových bodů a je díky nevelké úhlopříčce velmi jemný.

Zvukové možnost jsou spíše průměrné, dvojice reproduktorů osazených v perforacích po stranách klávesnice podávají dostatečný zvuk pro přehrávání systémových zvuků nebo webových videí, pořádný hi-fi zážitek od nich nečekejte. Prostřednictvím optického zvukového výstupu však můžete připojit soustavu s dostatečným výkonem, a vychutnat si tak i prostorový zvuk.

Základ je jen základ

MacBook Pro 17" nabízí osazení pouze jediným pevným diskem. Ten v našem případě pocházel z dílen společnosti Fujitsu a nabízel 320 GB úložného místa. Jeho plotny rotovaly rychlostí 5 400 otáček za minutu a svými přenosovými rychlostmi patřil k běžnému průměru v dnešním notebookovém světě. Přestože výrobce nabízí modernější rychlý disk se 7 200 otáčkami za minutu za příplatek, u nejvyššího notebooku v nabídce bych jej čekal jako běžný standard.

Samotný disk není příliš hlučný, jeho provozní teploty se pohybují mezi třiceti až pětatřicet stupni celsia v závislosti na zátěži.

Výkon, provozní hluk a chlazení

K pamětím se může

Testovaný model byl osazen procesorem Intel Core 2 Duo taktovaným na frekvenci 2,66 Ghz doplněným o 4 GB operační paměti typu DDR3. Paměť je rozšiřitelná až na hodnotu 8 GB a tento úkon je - stejně jako výměna pevného disku - běžnou uživatelskou operací, která je popsána také v dodávané stručné příručce. Přístup k vnitřnímu prostoru notebooku je snadný, získáte jej po povolení šroubů spodní strany šasi.

Díky dvojici grafický karet získáte možnost volby mezi vysokým grafickým výkonem a delší životností baterie. Výkon v obou režimech odpovídá výkonu použitých grafických karet, jediným nepříjemným problémem je nemožnost přepínání karet bez nutnosti odhlášení uživatele a ukončení aktuálně rozdělané práce. Tento problém by však měl být vyřešen v připravované verzi operačního systému Mac OS X.

Reklama na ticho

Provozní hluk byl obrovským překvapením. Při běžné práci dvojice ventilátorů točí přibližně 1 500 otáček za minutu a jsou zcela bezhlučné. Při déletrvající zátěži se pak roztočí nejvýše na hodnotu 2 200 otáček za minutu. Při této hodnotě je slabě uslyšíte pouze v naprosto tiché místnosti. Dosáhnout vyšších otáček se nám za celou dobu testování nepodařilo, přestože hardwarově se ventilátory umí roztočit až na 5 500 otáček za minutu.

Ani přes tyto nízké otáčky netrpí notebook žádným přehříváním. V zátěži se teplota spodní části šasi pohybuje okolo hodnoty teploty lidského těla, o několik stupňů chladnější je část pro dlaně okolo touchpadu. Vyšší teplotu můžete naměřit pouze na liště nad klávesnicí, kde jsme zjistili nejvýše 45 stupňů.

Tato teplota je zcela pochopitelná, protože právě zde se skrývá výstup chladícího vzduchu. Ten je nasáván dílem přes klávesnici a dílem přes perforaci okolo reproduktorů. Díky tomu můžete mít notebook položen třeba i na peřině a nedočkáte se žádného přehřívání (jako se děje u notebooků s nasáváním přes perforace ve spodní části šasi). Naopak nevýhodu použitého řešení je riziko provozování notebooku se zavřeným displejem: tlumící gumový rám okolo displeje totiž prostor klávesnice dokonale utěsní a chladící vzduch koluje v tomto malém prostoru.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Pro obě pásma

Bezdrátová konektivita zahrnující jak Bluetooth ve verzi 2.1 včetně rozšíření EDR, tak i Wi-Fi ve specifikaci IEEE802.11n s duálním radiovým rozhraním dovolujícím komunikaci v pásmech 2,4 Ghz i 5 Ghz patří u počítačů a notebooků Apple již notnou dobu k běžnému standardu.

Věnovat se mu má cenu pouze v souvislosti s dosahem bezdrátové sítě. Ten je spíše standardní při komunikaci v pásmu 2,4 Ghz, avšak výrazně převyšuje běžný standard v pásmu 5 Ghz. Přenosové rychlosti odpovídají plně rychlostem nabízených příslušným standardem: při normě 802.11g se přenosová rychlost pohybovala na stabilních hodnotách 25,4 Mb/s, při normě 802.11n jsme dosáhli stabilní přenosové rychlosti 139 Mb/s.

S pořádnou nádrží

Akumulátor použitý pro napájení MacBook Pro 17" je opravdu obrovský. Zabírá velkou části vnitřního prostoru a nabízí kapacitu rovných 95 Wh. Tato kapacita nám umožnila dosáhnout kancelářské výdrže 7:43 hodiny při použití integrované grafické karty a 5:49 s grafickou kartou dedikovanou. Nabití akumulátoru na plnou úroveň trvalo méně něž dvě hodiny při vypnutném notebooku a něco málo přes tři hodiny při zapnutém notebooku.

Napájecí adaptér s výkonem 85 W je až překvapivě malý a je pochopitelně osazen magnetickou koncovkou MagSafe, která dokáže ochránit notebook proti nechtěnému škubnutí kabelem lépe než klasické konektory používané jiným výrobci. Praktická je kontrolka nabíjení /napájení přímo na konektoru, díky které poznáte nabití i při zavřeném notebooku. Stejně tak je užitečný také ukazatel zbývající energie integrovaný na boku notebooku. Zde stačí pouze stisknout tlačítko a několik světelných LED diod vám okamžitě řekne, kolik elektřiny že to v akumulátoru zbývá.

Přestože operační paměť i pevný disk jsou běžně uživatelsky vyměnitelné, napájecí akumulátor nikoli. Je to s podivem, protože vyjmutí akumulátoru je stejně snadné jako odpojení a vyjmutí pevného disku.
Výměnu tak časem můžete realizovat dvojím způsobem: buďto vám ji přímo v servisu Apple vyměí zdarma na počkání za nový kousek (tedy zdarma bude pouze práce technika, nový akumulátor si zakoupit pochopitelně musíte), nebo si zakoupíte akumulátor neoriginální a snadno si jej vyměníte sami. Nepředpokládám však, že by majitelé notebooku za sedmdesát tisíc chtěli šetřit pětistovku rozdílu mezi neoriginální a originální baterií.

Linux, Dodávaný software, Zhodnocení

Zvládá Windows i Linux

Podpora alternativních operačních systémů je na velmi dobré úrovni. Díky systémovému rozšíření BootCamp můžete provozovat v podstatě libovolnou X86 alternativu včetně Microsoft Windows verze XP a vyšší. Pro tento operační systém jsou k dispozici také všechny potřebné ovladače upravené na míru rozdílným konstrukčním řešením oproti běžně používanému standardu (například vícedotykový touchpad).

Velmi dobře funkční byl také Ubuntu Linux ve verzi 8.10, který bez problémů detekoval veškerý hardware a úspěšně se po troše snahy popasoval také s multidotykovým touchpadem. Pod Linuxem se nám však nepodařilo zprovoznit posvícení klávesnice.

Softwarový nadstandard

Notebook je dodáván s předinstalovaným operačním systémem Mac OS X v nejaktuálnější verzi 10.5.6. Kromě operačního systému a základních aplikací, zahrnujících například poštovního klienta, webový prohlížeč nebo pokročilého správce multimediálního obsahu, získáte zcela zdarma aktuální verzi mimořádně povedeného balíku iLife ve verzi 09.

V tomto balíku, jehož samotná prodejní cena přesahuje dva tisíce korun, najdete pokročilou aplikaci pro snadnou editaci a správu vašich domácích videí iMovie a také propracovaného správce digitálních fotografií iPhoto včetně rozšířených funkcí, jako je rozpoznávání obličejů z fotografií nebo geotagging. Muzikanty pak jistě potěší aplikace GarageBand, kterou pro nahrání svých skladeb používá nejeden profesionální hudebník. Poslední součástí balíku je aplikace iDVD určená pro snadnou tvorbu vlastních filmových DVD disků.

Právě použitý operační systém a dodávané aplikace mohou být jedním z hlavních důvodů, proč zvolit právě notebook s logem nakousnutého jablka. Pokud chcete zažít něco nového a přechod na Linux se vám jeví jako příliš drastické řešení, pak bude počítač nebo notebook se systémem Mac OS X zřejmě tou nejlepší volbou.

Profík pro profíky

MacBook Pro ve své nejvyšší sedmnáctipalcové verzi je opravdu lahůdkovým strojem. Jeho dílenské zpracování je více než úžasné a jeho pevnost i poměr štíhlosti proti úhlopříčce displeje je bezkonkurenční. Velmi dobré je také v podstatě bezhlučné chlazení a velmi nízké provozní teploty. To vše společně s dostatečně velkou výdrží i dodávaným operačním systémem dělá ze sedmnáctipalcového notebooku ideální nástroj pro profesionály, kteří si na jeho vyšší pořizovací cenu dokáží vydělat.

 

Kompletní fotogalerie

MMF24

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Apple MacBook Pro 17"

Cena 71 721 Kč
Zapůjčil CDS (www.apple.cz)
  
Redakce při testovaní notebooků používá paměťové produkty od společnosti Kingston.
 

Specifikace

 Procesor Intel Core 2 Duo (2,66 GHz)
 Operační paměť (vestavěná) 4 GB (DDR3, PC3-8500)
 Operační paměť (rozšiřitelná do) 8 GB
 Pevný disk (velikost) 320 GB
 Pevný disk (rychlost) 5 400 ot./min
 Pevný disk (typ připojení) SATA
 Optická mechanika (typ) SuperDrive DL (DVD+-R DL/DVD+-RW/CD-RW)
 Optická mechanika (rychlost) 8x
 Velikost displeje (palců) 17
 Rozlišení displeje (bodů) 1 920 x 1 200
 Grafická karta Nvidia GeForce 9400M / GeForce 9600M GT
 Grafická paměť sdílená / 512 MB (GDDR3)
 Wi-Fi b/g/n
 Bluetooth 2.1 (EDR)
 Mobilní komunikace není
 Operační systém Mac OS X 10.5.6
 Porty (s výjimkou USB) 1x Mini DisplayPort, 1x RJ-45, 2x audio, 1x FireWire 800
 Počet USB portů 3
 Slot pro karty 1x ExpressCard/34
 Rozměry 393 x 267 x 25 mm
 Hmotnost 2 982 g (včetně akumulátoru)

 

Výsledky testů

Geekbench (celkem, body) 3 845
Geekbech (Integer, body) 3 324
Geekbech (Memory, body) 2 684
Geekbench (Stream, body) 1 798
Geekbench (Floating, body) 5 764
Xbench (CPU, body) 150,5
XBench (Memory, body) 181,64
XBench (OpenGL, body) 149,53
XBench (UI, body) 350,86
XBench (Disk čtení / zápis, MB/s) 52,35 / 54,23
Výdrž web* (čas) 5:12 / 7:24
Výdrž kancelář** (čas) 5:49 / 7:43
Výdrž multimédia*** (čas) 5:34 / 6:56

Poznámka: * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní

Byl pro vás článek přínosný?