Hlavní navigace

Apple nestvořil jednoznačný hit. V zahraničí se shodují, že Watch nejsou pro každého

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hodinky Apple Watch už zítra zamíří do předprodeje, všechno podstatné už znáte z předchozích článků. Včera skončilo embargo a první vyvolení novináři mohli vydat recenze a zkušenosti po týdenním používání. V nich zaznělo, co jsme čekali dopředu.

Hardwarové provedení hodinek je špičkové. Umí funkce, které Apple slibuje. Uživatel si ale musí zvykat na zcela nové ovládání. A to není vždy snadné. Tlačítko, korunka, dotykový displej. Bez manuálu nebo dlouhého zkoušení pokus/omyl se uživatelé neobejdou.

Baterka vydrží celý den s rezervou maximálně 30 %, ale přes noc musí do nabíječky. Hodinky s Androidem vydrží i několik dnů, Pebble zvládnou i týden. To v recenzích prakticky nezaznělo. Redaktor New York Times dokonce píše o robustní výdrži, když mu na konci dne zůstalo oněch 30 %. Novináři zmiňují i výkonnostní problémy. Trvá, než se obrazovka zapne, když se na ni chcete podívat. Zasekávají se notifikace, pomaleji se spouští aplikace.

Vesměs však chválili. Ono také Apple půjčuje produkty především těm, kteří o něm píšou hodně a pozitivně. Ale jsou chytré hodinky věc, kterou by každý jablíčkář měl mít? Jak se celkově povedl první produkt Applu po smrti Steva Jobse?

Shrnutí recenzí

Potřebuji je mít na zápěstí každý den? Tím si ještě pořád nejsem jistý. Je to jen další obrazovka a další rozptýlení. Apple Watch jsou cool, jsou nádherné, schopné a lehce se používají. Ale nejsou nezbytné. Zatím ne.“ (Joshua Topolsky, Bloomberg)

Pokud si Watch budete kupovat, doporučuji model Sport. Neutrácel bych více peněz za vzhled, dokud Apple nevymyslí, k čemu ty hodinky vlastně jsou.“ (Nilay Patel, The Verge)

Apple se snaží dělat módu, ale stále to vypadá jako hodinky pro technologické nadšence. I když můžete vyměnit plastové pásky za kožené nebo kovové, ciferník stále vypadá jako miniaturní iPhone.“ (Lauden Goode, Recode)

Ukázat čas je oblast, ve které mají Watch největší problém ve srovnání s klasickými hodinkami. Bylo to nevyhnutelné. Primárním účelem hodinek je ukazovat čas. Apple Watch jsou ale univerzální počítač, pro který je sice čas důležitý, ale nejde o primární funkci.“ (John Gruber, Daring Fireball)

Apple Watch jsou světelné roky před vším, co přišlo před nimi. Displej je hezčí, software bezproblémový a tělo je opravdovým klenotem. Ale skutečná odpověď na hlavní otázku zní: Nepotřebujete je. Nikdo nepotřebuje chytré hodinky.“ (David Pogue, Yahoo)

Většině lidem říkám, ať si je nekupují. Pokaždé, když se na hodinky podívám, začnu si všímat, jak bude příští model vypadat lépe. Tělo bude tenčí, hrany nebudou tak zakulacené. Nebudu je muset nabíjet každou noc, software nebude tak zasekaný a senzory budou přesnější. S Apple Watch budete vypadat dobře. S příští verzí však budete ještě krásnější.“ (Joanna Stern, WSJ)

Pro nové produkty Applu je to nezvyklé, ale Watch nejsou určeny pro technologické začátečníky. Byly navrženy pro lidi, kteří jsou zaplavení notifikacemi přicházejícími na jejich mobily, a pro ty, kteří chtějí ovlivnit, jak digitální svět zasáhne do jejich životů.“ (Fardah Manjoo, NYT)

Apple Watch jsou nejambicióznější a nejlépe vyrobené hodinky na trhu, ale jejich první generace působí pořád více jako módní hračka než nezbytný nástroj.“ (Scott Stein, Cnet)

Apple Watch uspěly v nejdůležitějším úkolu – nechaly můj iPhone v kapse. To je docela působivý výkon. Je můj život kvůli tomu lepší? Ještě je příliš brzy na to odpovědět. Ale co vím, tak mě hrozně baví je nosit.“ (Lance Ulanoff, Mashable)

 

Recenze

Byl pro vás článek přínosný?