Hlavní navigace

Apple opět zbořil odhady a rekordně vydělal

21. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

V Cupertinu si opět mnou ruce, Apple vydělal o 83 % více než loni, meziroční nárůst čistého zisku činí dokonce 95 %. Finanční ředitel společnosti, Peter Oppenheimer, včera oznámil výsledky hospodaření za druhý fiskální kvartál 2011.

Apple vydělal 24,67 miliardy amerických dolarů, z toho 5,99 miliardy čistého zisku. Výnosy z akcií činí 6,40 dolaru. Výsledky překročily odhady Applu i analytiků Bloombergu. Čísla jsou velmi podobná předchozímu čtvrtletí, do kterého jsou zahrnuty i Vánoce, tedy nejsilnější období roku. Akcie na ohlášení reagovaly pozitivně, i když na úroveň před odchodem Jobse na nemocenskou dovolenou, se ještě nedostaly. Je ale možné, že poletí ještě nahoru, když se i pod vedením Tima Cooka takto daří.

Akcie Applu
Akcie applu poskočily o necelá dvě procenta, foto: Google Finance

Apple prodal 3,76 milionu Maců (28% nárůst), daří se hlavně rychlým MacBookům Pro, ale nejvíce uspěly nové Airy. Prodeje iPhonů vyšplhaly na 18,65 milionu prodaných kusů (113% nárůst!). Tradičně oslabují iPody, který se sice prodalo něco přes 9 milionů, ale meziroční pokles je 17 %.

KL24

S odhady analytiků se minuly pouze méně prodávané iPady. Apple prodal 4,69 milionů tabletů, očekávalo se přes 6 milionů. V druhém kvartálu lidé v očekávání na příchod nové generace méně kupovali první iPad a ten druhý je stále v některých obchodech vyprodán. Nebo za to mohou ohlášené novinky s Androidem 3.0, RIM Playbook či HP TouchPad?

Zdroj: Apple

Byl pro vás článek přínosný?