Hlavní navigace

O nové iPhony není zájem. Apple tlumí výrobu a chystá „slevy“

27. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Apple

Prodeje iPhonů stagnují, Apple ztratil pozici tržní dvojky a od nového čtvrtletí už ani nebude reportovat, kolik chytrých telefonů (a tabletů nebo počítačů) prodává. Firma tím před veřejností zakryje fakt, že se jí nemusí dařit v dílčích oblastech, ale jako celek pořád roste.

Investoři přesto znervózněli. V létě Apple jako druhá soukromá firma v historii měla tržní hodnotu bilion dolarů. Když tuto metu pokořil měsíc nato i Amazon, kapitalizace Applu byla ještě o 100 miliard vyšší. A dnes? V době psaní článku byla hodnota firmy 825 miliard, přičemž na krátký čas ji přeskočil i Microsoft (momentálně 817 mld.).

Akciový trh obecně oslabil, Apple to ale postihlo z velkých firem nejvíce. Od ohlášení finančních výsledků na začátku listopadu klesla hodnota jablečných akcií o čtvrtinu.

Vývoj ceny akcí Applu za posledních šest měsíců Vývoj ceny akcí Applu za posledních šest měsíců

Burzovní propad má nejspíš i jiné důvody. Čínská továrna Foxconn, kde si firmy ze západu nechají vyrábět nebo montovat produkty, podle listu Bloomberg ohlásila pro příští rok velké snižování nákladů. Propustí desetinu lidí a ušetři asi 2,8 miliardy dolarů. Za aktuální fiskální rok měl Foxconn náklady ve výši 6,9 miliardy, příští rok je tedy sníží o 40 %.

A není to tak, že by Foxconn výrazně zvýšil efektivitu. Coby montovna má velmi nízké marže a je těsně závislá na poptávce partnerských firem. Okolo 30 % z plánovaných úspor se týká divize, která vyrábí iPhony. Z toho by vyplývalo, že nové iPhony XS, XS Max a XR se neprodávají moc dobře a Apple tlumí objednávky. O slabším zájmu mluví i jiné zdroje. Možná za to mohou rekordně vysoké ceny, možná nedostatek inovací.

KL24

Podle The Wall Street Journalu Apple obnovil výrobu starších iPhonů X, které bude na vybraných trzích (nejspíš v Asii) prodávat levněji než současné novinky. Cupertinská společnost má objednanou velkou zásobu OLED panelů, které musí udat do starších telefonů, když se ty nové tolik neprodávají.

Stejné zdroje pak tvrdí, že v Japonsku bude Apple dokonce dotovat prodeje iPhonů XR tamním operátorům, aby mohli nabídnout nižší ceny, ale nesahali přitom do vlastních marží.

Byl pro vás článek přínosný?