Hlavní navigace

Apple přiznal problémy. iPhony se neprodávají tak dobře, jak čekal

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jedenáct let se v Cupertinu něco podobného nestalo. Šéf společnosti Tim Cook včera investorům i veřejnosti vyslal vzkaz, že firma snižuje odhady tržeb. Pro čtvrtletí ukončené 29. prosince 2018, účetně jde o první fiskální kvartál, Apple předpokládal tržby ve výši 89 až 93 miliard dolarů. Nově ale odhad srazil na 84 miliard. To by znamenalo meziroční propad, neboť před rokem firma ve stejném období utržila přes 88 miliard.

Na vině jsou dle Cooka makroekonomické důvody i špatné plánování Applu. Hlavní ránu obdrží v Číně. Tamní ekonomika teď klesá a napjaté obchodní vztahy s USA pak americkým výrobcům rovněž nepomáhá, byť Číňané zatím nesáhli k zákazu prodeje nebo zavedené vyšších cel.

Apple iPhone XS Apple iPhone XS

iPhony coby klíčové produkty Applu se v zemi draka prodávají méně než před rokem, pokles se ale očekává i na dalších rozvojových trzích. Za nižší prodeje jablečných smartphonů může dle Cooka také silný dolar, slabší dotované programy operátorů a také výrazně snížená cena výměny akumulátorů, takže lidé s upgradem tolik nespěchají. To, že lidé nové telefony odmítají kvůli velkému meziročnímu navýšení cen, Cook nijak nereflektuje.

CS24

Zato tvrdí, že dřívější optimistické odhady si firma špatně spočítala. Prodeje naředily odlišné starty iPhonů XS (Max) a XR, které se rozdělily do dvou čtvrtletí. V tom aktuálním se začaly prodávat i nové iPady Pro a Watch Series 4, které prý firma nestíhá vyrábět. Přeliv poptávky nad nabídkou se prý týká rovněž sluchátek AirPods a MacBooků Air. Obecně se prý produktům a službám mimo iPhony mimořádně daří a meziročně zaznamenají asi 19% nárůst příjmů. Přesné auditované výsledky ale firma bude mít až za měsíc.

Apple slábne i na burze. Jeho tržní kapitalizace na podzim činila již 1,1 bilionu dolarů. Aktuálně je to 749 miliard. Přeskočily jej společnosti Microsoft (776 miliard) a Amazon (753 miliard) a šlape mu na paty Alphabet/Google (730 miliard). Další informace o problémech Applu přineslo Euro.cz.

Byl pro vás článek přínosný?