Hlavní navigace

APU Bristol Ridge a desky se socketem AM4 jsou na světě, AMD testuje vzorky

21. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Původně se předpokládalo, že APU Bristol Ridge a s nimi novou platformu základních desek AM4 (do které se na konci roku bude instalovat i osmijádrový Zen Summit Ridge) AMD vypustí na trh až tak kolem poloviny roku, nejdříve na Computexu. Nedávno ale přišly zprávy, že příchod nového socketu, který vytvoří společnou náhradu jak pro linii FM1 až AM2+, tak pro AM3+, by se mohl odehrát již v březnu. Potvrzené ještě sice nejsou, ale něco by na tom být mohlo. Na webu už se totiž objevily první stopy desky typu AM4 a procesorů pro ni určených.

První exempláře se objevily v databázi Zauba, která eviduje zboží expedované přes indické letiště Hydebarad a zřejmě směřující do testovacího oddělení AMD. Zásilka není úplně nedávná. Podle protokolu AMD poslalo procesory (respektive APU) v posledních dnech října a desky se socketem AM4 pak následovaly v polovině (16.) listopadu. Od této doby tudíž uplynul měsíc až měsíc a půl.

APU a CPU plus deska pro socket AM4 v databázi Zauba
APU a CPU plus deska Myrtle pro socket AM4 v databázi Zauba

Zaznamenaný hardware ale ještě nepředstavuje hotové produkty, nýbrž vzorky, což dosvědčuje i uvedení parametrového kódu místo normálního modelového jména. V tabulce je třicet kusů APU Bristol Ridge („BR AM4“) a dalších deset čistých CPU, což jsou Bristol Ridge s integrovaným GPU vypnutým. V obou případech jde o 65W čtyřjádrové modely, podle kódu se základním taktem 3,4 GHz. Pokud se podíváme na dříve uniknuvší předběžné parametry čipů Bristol Ridge pro AM4, mělo by jít o položky označené ve slajdu „OPN3“ a „OPN5“, které právě základní takt 3,4 GHz mají. Až se objeví v prodeji, bude mít CPU pravděpodobně označení Athlon a APU by mělo být z řady A8, jelikož „OPN3“ nese 384 stream procesorů.

Také desky „Myrtle“ se socketem AM4 (první položka) by měly představovat testovací a vývojářskou platformu, nikoliv nějakou desku, která bude komerčně dostupná v běžném prodeji. V popise se píše, že používájí jako paměti neregistrované moduly DDR4, nic jiného by ale platforma AM4 asi ani podporovat neměla. Poznámka FOC („Full Operational Capacity") by měla znamenat, že tato komponenta je stoprocentně funkční.

 

 

Otázka samozřejmě je, zda se z tohoto úkazu dá věštit brzký příchod těchto APU a platformy na trh. Například čipy samotné jsou jak již bylo řečeno stále ještě vzorky. WCCFtech ale upozorňuje, že v případě Carriza mezi prvním takovýmto „coming-outem“ v databázi Zauba a uvedením na trh uběhly právě čtyři měsíce. To by od listopadu vycházelo zrovna na konec března, o němž jako o plánovaném termínu pro uvedení desek se socketem AM4 mluvily zdroje z okruhu jejich výrobců. Pokud se ovšem paralela naplní, v případě Carriza šlo totiž o platformu mobilní, kdežto zde o desktopový socket.

APU Bristol Ridge pro platformu AMD AM4 (Zdroj: BenchLife)
APU Bristol Ridge pro platformu AMD AM4 (Zdroj: BenchLife)

CS24

Bohužel stále nemáme žádné zprávy o tom, jak bude socket AM4 vypadat. O konektivitě a řešení čipsetu jsme již nějaké uniklé informace měli. Není ale znám počet pinů, rozměry a ani to, zda stále půjde o klasický socket, do nějž se budou nasazovat procesory v pouzdru PGA, nebo AMD přejde na systém LGA jako Intel. V tuto chvíli tudíž netrpělivě očekáváme, až se na internetu objeví také nějaké fotografie připravované patice nebo desek. Pokud má vypuštění na trh skutečně být již v březnu, pak by se měly nějaké snímky začít objevovat v následujících týdnech.

Zdroj: WCCFtech

Byl pro vás článek přínosný?