Hlavní navigace

APU Raven Ridge v roce 2017 už s HBM? Prý bude mít propustnost 128 GB/s

3. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hlavním problémem u současných v procesoru integrovaných GPU je nedostatek paměťové propustnosti, která velmi zaostává za jejich výpočetními prostředky (a to nejen u AMD, ale i u Intelu, jak ukazují bohužel ne moc dostupné verze Broadwellu s integrovanou eDRAM). Celá kategorie čipů APU tak v podstatě čeká na to, kdy a zda AMD někdy čipům opatří rychlejší grafickou paměť, než jakou může poskytnou sdílená systémová RAM. K tomu se firma doposud neměla, teď se ale objevila aspoň malá indicie, že by se tak mohlo stát příští rok, s generací APU založenou na architektuře Zen.

Tato informace bohužel není úplně přímá – objevuje se v doktorské závěrečné práci, vypracované na Univerzitě Paříž VI. Obsahuje ale informace o roadmapě APU, které by by prý mohly pocházet z konzultací s Mike Mantorem, což je vysoko postavený inženýr AMD a předtím ATi. Tedy tak je to alespoň interpretováno, v samotné práci je ovšem Mike Mantor pokud se dobře dívám uveden jako člen komise, před kterou byla práce hájena, což samo o sobě na přímé kontakty neukazuje. Je tedy třeba upozornit, že takto získané informace by mohly být do jisté míry neaktuální (pokud se od té doby změnily plány), nebo i neúplné či chybné.

Tato práce každopádně uvádí, že generace APU založená již na architektuře Zen (mělo by jít o čipy Raven Ridge, následující po Carrizu/Bristol Ridge s Excavatorem), již počítá s integrováním paměti HBM k čipu. Podle grafiky by zřejmě šlo o jedno pouzdro HBM, udává se totiž propustnost 128 GB/s. Ty mají dnes kapacitu 1 GB (pokud nebude použita nějaká jiná budoucí verze). APU by tak mělo k dispozici jednu čtvrtinu paměťového subsystému GPU Fiji – pokud k tomu nepočítáme propustnost systémové RAM. Snímek také uvádí, že toto budoucí GPU bude mít více výpočetních jednotek než Carrizo, které má 512 stream procesorů. Přesný počet však prozrazen není.

Údajný doklad o použití pamětí HBM v doktorské práci (Zdroj: Twitter)
Údajný doklad o použití pamětí HBM v doktorské práci (Zdroj: Twitter)

Podle grafiky by HBM byla připojena na přídavném řadiči, nikoliv jako jediná operační paměť v systému. Procesor bude mít i klasickou DDR4, která je na obrázku vyznačená jako sběrnice „Onion3“. Ta dává APU u Carrizo teoreticky necelých 40 GB/s (dva 64bitové kanály DDR4 na 2400 MHz). U budoucího APU se Zenem práce uvádí pro sběrnici Onion propustnost 50 GB/s, což by znamenalo, že paměťový řadič Raven Ridge by již mohl podporovat frekvence DDR4 okolo 3000 MHz, opět při dvou kanálech.

 

 

To vše je ale pořád za předpokladu, že informace v práci odpovídají současné realitě, neboť AMD plány v posledních letech měnilo, a ne všechny vyvinuté technologie se také dostaly na trh. Mohlo by se například opět stát, že čipy budou mít pro HBM nachystanou podporu, nebude to ovšem využito u finálních prodávaných produktů. Precedent této situace existuje: APU Kaveri má například přichystán řadič pro paměť GDDR5, nikdy s ní ale nebylo použito. A jak již bylo řečeno, není jisté, že jde skutečně o informace získané AMD a ne spekulace.

Údajný doklad o použití pamětí HBM v doktorské práci (Zdroj: Twitter)
Mike Mantor má od roku 1999 významnou pozici v ATi, respektive AMD

Všimněte si, že dle této informace z druhé ruky je APU se Zenem (patrně tedy Raven Ridge) určeno již na letošní rok 2016; nicméně víme, že AMD jej ve skutečnosti plánuje až na rok příští a letos uvede jen na Excavatoru založený čip Bristol Ridge. Uváděné načasování by nicméně mohlo znamenat, že se zde bavíme hned o první generaci APU, založené na Zenu, nikoliv až nějaké vzdálenější. Ostatně jakékoli další zvyšování grafického výkonu APU bude nezbytně potřebovat posílení paměťového subsystému a AMD zdá se jiné možnosti než integrování HBM nemá. Šance tak asi nejsou úplně malé, i když řada pozorovatelů nad možností, že by AMD HBM skutečně do APU použilo, váhá kvůli technologické a finanční náročnosti těchto pamětí.

CS24

Vnitřnosti a chlazení Radeonu R9 Fury X (Zdroj: Legit Reviews)
Paměti HBM na interposeru GPU Fiji (Zdroj: Legit Reviews)

Zdroj: WCCFtech

Byl pro vás článek přínosný?