Hlavní navigace

ARM představuje nové jádro Cortex-A12, slibuje vyšší výkon ve střední třídě

3. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost ARM Holdings snad nemusíme sáhodlouze představovat. Její procesorová jádra Cortex pohání většinu naší kapesní elektroniky. Zatímco Intel a AMD se bijí v prsa, že umí nabídnout výkonnější nebo úspornější jádro (u Intelu Haswell a Silvermont, u AMD Piledriver a Jaguar), ARM má takových jader odstupňovaných dle výkonu a spotřeby celou řadu. Zatím nejvýkonnější z jeho repertoáru je Cortex-A15, který se ale s výjimkou několika high-endových SoC moc neuchytil: na poměry mobilních telefonů totiž spotřebovává až příliš mnoho energie a zabírá hodně místa na čipu. Zákazníci jsou tak odkázáni na starší a slabší Cortex-A9, nebo si musí navrhnout vlastní jádro, jako to dělají Qualcomm nebo Apple.

Mezeru mezi A9 a A15 má vyplnit zbrusu nové jádro Cortex-A12, které bylo představeno právě dnes, ale přesto je spíše hudbou budoucnosti: první hotová zařízení se dostanou ke spotřebitelům nejdříve koncem příštího roku. Oproti Cortexu-A9 nabídne srovnatelný výkon na watt, ale o 40 % vyšší výkon při stejné frekvenci.

Vysokou spotřebu Cortexu-A15 obchází ARM konceptem „big.LITTLE“, kdy se výkonná jádra zapínají jen v případě potřeby a jinak vše běží na úsporných A7. Cortex-A12 je na takové párování taktéž připraven, byť v jeho případě asi big.LITTLE už tolik rozšířený nebude.

Cortex-A12 patří do rodiny ARMv7, je to tedy 32bitové jádro (na rozdíl od dříve představených variant A57 a A53, což jsou 64bitové procesory architektury ARMv8). Navzdory tomu A12 dokáže adresovat až 1 TB prostoru v operační paměti díky technologii PAE, kterou znají pamětníci z 32bitových procesorů Intelu a AMD. Zatímco intelovská implementace PAE používala 36bitové adresy, Cortex-A12 má adresy 40bitové. Jedné aplikaci bude ale možno přiřadit „jen“ 4 GB paměti.

Poslední obrázek ukazuje, do jakého segmentu je Cortex-A12 mířen. Bude zaplňovat mezeru mezi 64bitovými A57 a A53 a ve vzdálenější budoucnosti nabídne lepší poměr ceny a užitné hodnoty, než tou dobou již zastaralý Cortex-A57 (zčásti i díky vynechání 64bitových instrukcí).

 

KL24

ARM Holdings nabízí Cortex-A12 optimalizovaný pro výrobu 28nm postupem u Globalfoundries (28nm SLP) a TSMC (28nm HPM). Obojí jsou standardní (bulk) procesy. Škoda, že slibná technologie FD-SOI alespoň zatím zemřela s krachem ST-Ericssonu…

Zdroj: Anandtech, SemiAccurate

Byl pro vás článek přínosný?