Hlavní navigace

ASRock chystá vlastní mini PC: pasivní Beebox s Braswellem a oboustranným USB

15. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poté, co se Intel přeorientoval z výroby desktopových základních desek na minipočítače a barebony, následovali jeho příkladu i další výrobci. Po Gigabyte, Asusu a MSI tedy nepřekvapí ani, že svou variaci na NUC představí také ASRock. Tato podle uniklých dokumentů firma chystá malé desktopové krabičky s názvem Beebox. Velikostí budou zhruba stejné jako NUCy, nabídnou ale řadu věcí, které tato konkurence nenabízí.

Beebox má šasi o rozměrech 110,0 × 118,5 × 46,0 mm, které rozložením portů svůj vzor hodně připomíná, je však zakulacené. Krabička má na fotografiích charakteristický výdech chladiče, ve specifikacích se ovšem paradoxně praví, že jde o počítač chlazený bez ventilátorů. Možné to nicméně je, jako procesor je totiž zvolen velmi úsporný SoC Celeron N3000. To je 14nm dvoujádro generace Braswell s TDP jen 4 W (a 3W SDP) s jádry Airmont na taktu 1,04–2,08 GHz a integrovanou grafikou s 12 EU na 320–600 MHz.

Minipočítače ASRock Beebox
Minipočítače ASRock Beebox

Kromě údajně pasivního a tedy bezhlučného chlazení má mít Beebox ještě jednu výhodu, a to momentálně unikátní. Kromě třech portů USB 3.0 (jeden vepředu, dva vzadu), má totiž i nový port USB typu C. Tedy onu oboustrannou verzi umožňující vždy zapojit konektor napoprvé – čímž řeší jeden z očividně nejzávažnějších „problémů prvního světa“. Elektricky se ale ještě nejedná o plnohodnotné USB 3.1, port má přenosovou kapacitu jen 5 Gb/s jako USB 3.0.

Minipočítače ASRock Beebox

Kromě tohoto rozhraní má mašinka dále analogový výstup audia, gigabitový Ethernet (a také bezdrátovou síťovku Wi-Fi 802.11n plus Bluetooth 4.0) a rověnž senzor pro infračervené ovládání, šikovný pro použití typu HTPC. Pro připojení monitoru je přítomno HDMI, ale i plnohodnotný DisplayPort: podle letáku by totiž integrovaná grafika měla zvládat rozlišení 4K.

Minipočítače ASRock Beebox

Co se vnitřní konstrukce týká, je Beebox koncipován opět velmi podobně k NUCům. Uvnitř jsou dva sloty SO-DIMM pro paměti DDR3, dále slot pro SSD typu mSATA a nakonec také šachta a port pro 2,5" disk SATA. Víme minimálně o třech různých variantách, v nichž by se Beebox měl prodávat. Založeny jsou na stejném společném základě, který jsme popsali. První z nich má 32GB SSD a jeden 2GB modul paměti DDR3L na taktu 1600 MHz, druhá přidává druhý modul pro celkem 4 GB paměti a zvětšuje kapacitu SSD na 128 GB. Tato lepší verze se bude dodávat bez operačního systému, na slabší budou nahrány Windows 8.1 with Bing. Kromě těchto dvou pak má být v nabídce ještě třetí, holá verze barebone bez RAM a SSD, kterou si doplníte podle svého sami.

 

ASRock by tyto Mini PC údajně měl začít prodávat někdy v červnu nebo červenci (i když možná ne ve všech částech světa), předtím je ale skoro určitě uvidíme na Computexu. Ceny zatím neznáme, Celeron N3000 by nicméně měl patřit k nejlevnějším procesorům Intelu. Beeboxy by tudíž mohly být jedny z levnějších mini PC, obzvláště pokud se vezme k úvahu bonus v podobě „Bingové“ licence Windows. S použitým dvoujádrem ale také jedněmi z nejpomalejších (tedy aspoň na platformě x86).

 

Minipočítače ASRock Beebox

Minipočítače ASRock Beebox

Minipočítače ASRock Beebox

Zdroj: FanlessTech

Byl pro vás článek přínosný?